Het nut van een gezond toetje in je voedingspatroon
We gaan je vandaag vertellen wat het nut is van een gezond toetje na de maaltijd in je voedingspatroon op te nemen. Het is echter van vitaal belang om vanaf het begin een verduidelijking te geven: we hebben het niet over suikerrijke toetjes.
Je weet al dat te veel suiker eten niet de gezondste keuze is, omdat het een ingrediënt is dat de stofwisselingsgezondheid kan beïnvloeden. Het is echter niet zo dat alle toetjes slecht voor je zijn. Het draait bij het toetje namelijk niet alleen om suiker. Er zijn ook andere, gezonde en lekkere alternatieven, en daar vertellen we je alles over.
Voordat we beginnen, moeten we een populaire mythe doorbreken: kunstmatige toetjes van zuivel en suiker zijn niet hetzelfde als yoghurt. Het is noodzakelijk om dit uitgangspunt heel duidelijk te maken, omdat het gemakkelijk is om de concepten door elkaar te halen.
Beide producten zijn volledig verschillend qua samenstelling en eigenschappen. Lees dus verder om te ontdekken wat het nut is van een gezond toetje in je voedingspatroon op te nemen.
Het nut van een gezond toetje als yoghurt
Het is nuttig om toetjes in je voedingspatroon op te nemen, omdat het een van de beste momenten van de dag is om yoghurt te consumeren. Dit zuivelproduct, verkregen uit melkzuurgisting, is onder andere rijk aan probiotica.
Probiotica zijn niets meer dan levende micro-organismen, meestal bacteriën, die heel goed zijn voor het lichaam, omdat ze het darmkanaal kunnen koloniseren. Volgens een artikel die is gepubliceerd in het tijdschrift American Family Physician kan het regelmatig eten van yoghurt het risico op het ontwikkelen van gastro-intestinale problemen verminderen.
Bovendien kan dit niet alleen het optreden van diarree voorkomen. Yoghurt wordt ook gebruikt om chronische ziekten te behandelen. Er is veel wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat bevestigt dat de inname van probiotica het beloop van inflammatoire darmaandoeningen verbetert, waarvoor (nog) geen genezing is gevonden.
Er zijn twee manieren om te profiteren van probiotica. De eerste manier is om het als supplement in te nemen. De tweede manier is door yoghurt regelmatig in je voedingspatroon op te nemen.
Het nut van een gezond toetje van fruit
In het verleden raadden sommige auteurs het eten van fruit als toetje af. In plaats daarvan zeiden ze dat het beter was om het voor de maaltijd te eten om het verzadigingsgevoel te vergroten. Op dit moment biedt wetenschappelijke literatuur (Spaanse link) geen ondersteuning voor deze verklaring.
De consumptie van fruit is op bijna elk moment van de dag gunstig. Uit onderzoek verzameld in de Critical Reviews in Food Science and Nutrition Journal (Engelse link), blijkt dat de polyfenolen uit fruit in verband worden gebracht met een lagere mate van ontsteking op systeemniveau.
Daarom raden we aan om fruit na de maaltijd op te nemen en natuurlijk ook als een tussendoortje. Het nut van toetjes zoals fruit is dat de meeste soorten, net zoals appels, rijk zijn aan oplosbare vezels. Deze bevatten pectines in hun samenstelling, wat volgens verschillende onderzoekers in verband staat met een betere darmgezondheid (Engelse link).
Niet alle toetjes zijn gunstig
Zoals je kunt zien, heeft het nut om toetjes in je voedingspatroon op te nemen. Zoals we in het begin hebben besproken, hebben echter niet alle toetjes dezelfde kwaliteiten. We weten allemaal dat toetjes eten vaak resulteert in de inname van veel suiker en ultrabewerkte voedingsmiddelen.
Koekjes, cake en pudding zijn slechts enkele voorbeelden van producten met een slechte voedingskwaliteit, rijk aan toevoegingen en enkelvoudige koolhydraten.
Als gevolg hiervan brengen ze de bloedglucosespiegel uit balans. Het regelmatig consumeren van dit soort toetjes kan leiden tot overgewicht en insulineresistentie (Spaanse link), wat de opmaat is voor diabetes.
Het is belangrijk om te onthouden dat diabetes een chronische ziekte is die de gezondheidstoestand van het lichaam levenslang beïnvloedt. Zodra het zich ontwikkelt, is er geen genezing meer mogelijk.
In feite hebben enkele recente onderzoeken een verband gelegd tussen het optreden van deze pathologie en een verhoogd risico op kanker (Spaanse link). Er zijn echter meer studies nodig om dit verband te bevestigen.
In het geval van diabetes is preventie de beste remedie. Let hierbij op de producten die je als toetje eet en ook op je snacks. Als je moet kiezen tussen een zoete of suikerrijke optie en een gezonde optie, overweeg dan in de context van je algehele eetpatroon.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
5 tips om het verlangen naar suiker te beheersen
Het nut van een gezond toetje opnemen in je voedingspatroon
Niet alle voedingsmiddelen zijn hetzelfde. Om deze reden moet je een bewuste keuze maken wat je als toetje uitkiest. Eerlijk gezegd kan deze keuze de algehele kwaliteit van je voedingspatroon beïnvloeden.
Het maakt niet uit hoe gezond je hoofdmaaltijden zijn, het regelmatig consumeren van zoete toetjes en snacks kan de moeite die je de rest van de dag hebt genomen bederven.
Nu moeten we wel even iets ophelderen. Dit betekent niet dat je niet af en toe kunt genieten van een lekkere zoete traktatie. Het belangrijkste hier is dat je het slechts af en toe doet. Het woord toetje is niet synoniem met zoet, maar je mag jezelf best eens trakteren bij een speciale gelegenheid.
Als het om gezonde toetjes gaat, zijn zowel fruit als yoghurt ideale opties. De inname van yoghurt en fruit wordt geassocieerd met een goede gezondheid. Je kunt ze zelfs combineren om van al hun eigenschappen te profiteren en ondertussen te genieten van de zoete smaak van het fruit.
Ten slotte willen we je waarschuwen dat niet zomaar elke soort yoghurt gezond is. Je moet de voedingsinformatie op het etiket lezen en een soort kiezen die geen toegevoegde suikers bevat (Spaanse link).
Als dit wel het geval is, is de voedingskwaliteit minder hoog. Als je voor natuurlijke yoghurt kunt kiezen, doe dat dan. Bovendien kun je van tijd tot tijd Griekse yoghurt consumeren als je niet te zwaar bent.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
- Barbara G., Cremon C., Azpiroz F., Probiotics in irritable bowel syndrome: where are we? Neurogastroenterol Motil, 2018.
- Joseph SV., Edirisinghe I., Burton Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
- Wilms E., Jonkers DMA., Savelkoul HFJ., Elizalde M., et al., The impact of pectin supplemetation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
- Fontalva Pico, Ana Amelia. “Implicación de la resistencia a la insulina y el tejido adiposo en el síndrome metabólico en pacientes obesos.” (2017).
- Bonagiri PR., Shubrook JH., Review of associations between type 2 diabetes and cancer. Clin Diabetes, 2020. 38 (3): 256-265.
- Fernández-Gaxiola, Ana Cecilia, Anabelle Bonvecchio Arenas, and Juan Rivera Dommarco. “Aumentar el consumo de verduras, frutas, cereales, leguminosas y agua simple.” GUÍAS ALIMENTARIAS (2015).
- Babio, Nancy, Guillermo Mena-Sánchez, and Jordi Salas-Salvadó. “Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?.” Nutrición hospitalaria 34 (2017): 26-30.