Het lipofiele dieet: wat is het en hoe volg je het

Hoewel de resultaten uitzonderlijk kunnen zijn, is het van essentieel belang om een arts te raadplegen voordat je het lipofiele dieet gaat beginnen. Dit om eventuele complicaties te voorkomen.
Het lipofiele dieet: wat is het en hoe volg je het
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om gewicht te verliezen. Daarom verschijnen er elke dag nieuwe opties die beloven om je te helpen om wat kilo’s kwijt te raken. Vandaag gaan we het hebben over het lipofiele dieet, dat behoorlijk populair is geworden.

Dit dieet belooft je om ongeveer 20 tot 30 kilo kwijt te raken in slechts vier maanden. Dit is een extreem dieet dat je niet oneindig mag gaan volgen. Het staat je namelijk niet toe bepaalde voedingsmiddelen uit bepaalde voedselgroepen te consumeren.

Wat is het lipofiele dieet?

Het lipofiele dieet is een eetplan gebaseerd op het consumeren van natuurlijke voedingsmiddelen en het vermijden van enige verwerking ervan. Het staat groenten en fruit toe in kleine porties.

Voorverpakte voedingsmiddelen, of ze nou verwerkt zijn of natuurlijk, zijn volledig verboden. Alle voedingsmiddelen die vet, zout of kunstmatige zoetstoffen bevatten zijn ook verboden.

Wat is het doel van het lipofiele dieet?

Het belangrijkste doel van dit dieet is om de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen te vermijden.

Het is geen geheim dat de meeste van deze voedingsmiddelen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld diabetes of hypertensie. Ook kunnen verschillende organen beschadigen als deze voedingsmiddelen in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Het dieet probeert de negatieve effecten van bewerkte voedingsmiddelen terug te draaien door de consumptie ervan te verminderen. Onthoud echter dat sommige ziekten niet omkeerbaar zijn. Sommige vereisen zelfs levenslange zorg, dus verwaarloos vooral je medische follow-up niet als je aan dit dieet begint.

Hoe volg je dit dieet?

Een persoon op dieet

Het lipofiele dieet bestaat uit twee fasen, die we hieronder zullen bespreken. Voordat je de beslissing neemt om dit dieet te volgen, moet je je arts raadplegen en de nodige laboratoriumtesten te laten doen om te bepalen of het een goed idee is voor je algehele gezondheid om dit dieet te volgen of niet.

Fase 1

In deze eerste fase moet je je eerst aanpassen aan je nieuwe levensstijl. Deze fase duurt vier maanden en is meestal de meest gecompliceerde en strikte fase.

Tijdens deze fase moet je wennen aan de nieuwe manieren om je eten klaar te maken. Je kunt je echt hongerig gaan voelen als je niet de juiste porties consumeert.

Bovendien zijn de maaltijden in deze fase erg strikt en precies. Je mag ze niet wijzigen. Het wordt aanbevolen om elke 120 minuten te eten om het metabolisme te versnellen en om te helpen vet te verbranden.

Fase 2

Deze fase richt zich op het handhaven van de behaalde resultaten tijdens de vorige fase. In theorie zou deze fase ook ongeveer vier maanden moeten duren, maar sommige mensen kiezen ervoor om dit te verlengen.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden

Zoals je je misschien al hebt gerealiseerd, mag je veel voedingsmiddelen niet meer hebben bij het volgen van dit dieet. Waar het op neerkomt is dat je alles moet vermijden dat niet rechtstreeks uit de natuur komt en dat je niet kunt eten in hun ongewijzigde vorm. Er zijn echter ook enkele natuurlijke voedingsmiddelen die je moet vermijden, waaronder alcohol, suiker en azijn.

Je mag ook geen eiwitten zoals zalm en worst eten. Daarnaast moet je fruit dat veel suiker bevat vermijden. De meest voorkomende soorten zijn:

  • bananen
  • meloenen
  • vijgen
  • ananas

Je moet ook komkommer, aubergine, bloemkool en wortelen elimineren. Koekjes, brood en pasta staan ook niet op het menu.

Wat mag je dan wel bij het lipofiele dieet?

Sla mag je eten tijdens het dieet

Zoals je kunt zien is de lijst met voedingsmiddelen die je niet mag eten best lang. Dit geldt echter ook voor de lijst met voedingsmiddelen die je wél mag eten. Wat je bijvoorbeeld wel mag eten:

Je moet er wel voor zorgen dat je tijdens het koken geen vet toevoegt. Je kunt bovenstaande bijvoorbeeld stomen, bakken of in soepen verwerken.

Andere eiwitten die je mag eten zijn bijvoorbeeld:

Door alleen deze voedingsmiddelen te consumeren, verminder je het risico hartziekten en slecht cholesterol.

Bovendien mag je groenten eten met stengels en groene groenten zoals:

Deze groenten zijn namelijk het nuttigst vanwege de vezels die ze bevatten.

Verder mag je elk fruit eten dat je maar wilt, zolang het niet op de lijst met verboden voedingsmiddelen staat. Houd er wel rekening mee dat overmatige consumptie van fruit je bloedsuikerspiegels kan beïnvloeden, zelfs als je fruit kiest dat minder suiker bevat.

Conclusie

Nu je weet wat het lipofiele dieet inhoudt, kun je beslissen of je het wilt gaan volgen of niet. Alvorens een beslissing te nemen raden we je aan om je arts te raadplegen. Hij kan je vertellen of dit dieet geschikt voor je is of niet. Het vragen om medisch advies kan echter nooit kwaad.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kearns CE., Schmidt LA., Glantz SA., Sugar industry and coronary heart disease research. JAMA Intern Med, 2017.
  • Zhao Y., Wang L., Xue H., Wang H., Wang Y., Fast food consumption and its associations with obesity and hypertension among children: results from the baseline data of the childhood obesity study in china mega cities. BMC Public Health, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.