Het lichaam zuiveren met vier aftreksels

Een aftreksel van paardenstaart is heel doeltreffend om verkoudheden te voorkomen. Het bevordert ook de spijsvertering en heeft vochtafdrijvende eigenschappen. Het helpt dus ook om waterophoping te verminderen. Ontdek hier nog andere aftreksels om je lichaam te zuiveren.
Het lichaam zuiveren met vier aftreksels
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als gevolg van meerdere redenen stapel je wellicht gifstoffen in je lichaam op. Je kan echter het lichaam zuiveren en een eind maken aan al dat schadelijke afval. Er bestaan namelijk enkele aftreksels met verbazingwekkende eigenschappen.

Het lichaam zuiveren met de volgende aftreksels

Om tot een natuurlijke en goede zuivering te komen kan je gebruik maken van verscheidene vochtafdrijvende en de vertering bevorderende geneeskrachtige planten. In dit artikel bespreken we deze planten. Het lichaam zuiveren met deze remedies is de perfecte keuze.

Je kan ze tot drie weken lang drinken. Bovendien kan je de koffie of andere drank die je bij het ontbijt drinkt, door deze aftreksels vervangen.

Deze infusies bevatten heel veel antioxidanten. Je maakt ze klaar door een eetlepel van de geneeskrachtige plant toe te voegen aan een kop kokend water. Daarna laat je het gedurende 5 tot 10 minuten trekken.

Een reinigend aftreksel van paardenstaart

Een reinigend aftreksel van paardenstaart

Paardenstaart bezit krachtige vochtafdrijvende eigenschappen. Dit is eigenlijk in het algemeen een geneeskrachtige plant met veel zuiverende kenmerken. Je kan het combineren met producten:

 • pepermunt
 • zoethout
 • anijs
 • munt
 • venkel

Onthoud echter dat je de ingrediënten in gelijke delen moet samenvoegen. Op dit manier verkrijg je een aftreksel dat heel doeltreffend is om je longen vrij te maken van slijm. Bovendien kan het zelfs helpen om de vertering te vergemakkelijken.

Het lichaam zuiveren met een aftreksel van tijm

 

Tijm kan helpen de werking van de lever te herstellen en heeft positieve effecten op de ademhaling. Men beveelt dit aftreksel vooral aan mensen aan met een slechte spijsvertering en aan personen die lijden aan zenuwachtigheid.

Tijm helpt ook om de werking van de galblaas en de lever te verbeteren. Het is eveneens een geweldige bron van antioxidanten.

 • Om het aftreksel te maken voeg je gelijke delen tijm, citroenmelisse, lindebloesem en engelwortel samen in een kop kokend water.
 • Dek het dan af en laat het gedurende ongeveer 10 minuten trekken.
 • Daarna drink je het.

Ook dit is een interessant artikel:
De alvleesklier reinigen met vijf natuurlijke remedies

Een zuiverend aftreksel van aardbeiblad

Een zuiverend aftreksel van aardbeiblad

Aftreksels van aardbeiblad bevatten veel antioxidanten. Dit aftreksel is een uitstekend vochtafdrijvend middel en heeft antioxidante eigenschappen.

Aardbeibladeren kunnen daarnaast ook helpen wanneer de in het lichaam opgestapelde gifstoffen bepaalde stoornissen veroorzaken. Voorbeelden zijn een hoog gehalte aan urinezuur of jicht.

 • Om deze infusie te maken doe je gelijke delen muntblaadjes, bosbesblaadjes, hoefblad en aardbeiblaadjes in een kop kokend water.
 • Je moet één kop per dag drinken.

Een reinigend aftreksel van vlierbes

 

Vlierbes verbetert de vertering en heeft een rustgevend effect. Het aftreksel van vlierbes heeft vochtafdrijvende eigenschappen en zal je lichaam zuiveren.

Vlierbes wordt dan ook wijdverspreid gebruikt in natuurlijke zuiveringsbehandelingen. Tot dit doel kan je het met bepaalde planten combineren die de vertering helpen en je zenuwen tot rust brengen.

 • Voeg gelijke delen vlierbloesem, groene anijs, kamille en salie samen.
 • Maak het op dezelfde manier klaar als de aftreksels die we al besproken hebben. In tegenstelling tot het zuiverend aftreksel van aardbeiblad kan je dit aftreksel twee tot drie keer per dag drinken.

We hopen dat je van deze aftreksels zal genieten en het lichaam zuiveren! Ze zijn uitermate vochtafdrijvend en zitten boordevol antioxidanten. Vergeet dus niet om ze toe te voegen aan je voedingspatroon. Overdrijf echter niet.

Ze kunnen deel uit maken van een gezonde levensstijl. In geen geval mogen deze aftreksels de medicatie vervangen die jouw arts voorgeschreven heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010, July). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
 • Gallego, M. G., Gordon, M. H., Segovia, F. J., Skowyra, M., & Almajano, M. P. (2013). Antioxidant properties of three aromatic herbs (rosemary, thyme and lavender) in oil-in-water emulsions. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society90(10), 1559–1568. https://doi.org/10.1007/s11746-013-2303-3.
 • Wang, S. Y., & Lin, H. S. (2000). Antioxidant activity in fruits and leaves of blackberry, raspberry, and strawberry varies with cultivar and developmental stage. Journal of Agricultural and Food Chemistry48(2), 140–146. https://doi.org/10.1021/jf9908345
 • Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. (2015, October 1). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.jff.2014.07.012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.