Het gebruik en de effecten van trazodon

Dit kalmerende antidepressivum veroorzaakt slaperigheid, vooral in het begin van de behandeling. Hoe werkt het? Wat zijn de nadelige effecten van trazodon? Lees het in het volgende artikel.
Het gebruik en de effecten van trazodon
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag vertellen we je alles over het gebruik en de effecten van trazodon. Trazodon is een medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt om depressies te behandelen.

Het behoort tot de groep geneesmiddelen die antidepressiva worden genoemd en wordt in tabletten voor orale toediening geleverd. Hoe wordt het medicijn toegediend? Wat zijn de bijwerkingen en effecten van trazodon? We vertellen het je in het onderstaande artikel.

Waar wordt trazodon voor gebruikt?

Man heeft zijn handen voor zijn gezicht

Dit kalmerende antidepressivum veroorzaakt slaperigheid, vooral in het begin van de behandeling. Het wordt voor de behandeling van depressieve episodes gebruikt en bij gemengde staten van depressie en angst.

Trazodon kan depressie onder controle houden, maar het geneest het niet. Het kan bovendien twee weken of langer duren voordat de werking begint. Zelfs als je je goed voelt, moet je niet plotseling met het gebruik van trazodon stoppen, aangezien je ontwenningsverschijnselen kunt krijgen.

Soms schrijven artsen ook trazodon voor aan mensen met slapeloosheid, angst en schizofrenie. Schizofrenie is een psychische aandoening die in veranderde en ongebruikelijke gedachten, verlies van interesse in het leven en sterke emoties resulteert.

Het kan ook nuttig zijn voor het behandelen van ongecontroleerde bewegingen die weer een bijwerking van een behandeling met andere soorten medicijnen zijn.

Door artsen aanbevolen doseringen

Artsen adviseren vaak een startdosis van 100-150 mg per dag, verdeeld over meerdere doses na de maaltijd. Een andere mogelijkheid is om een enkele dosis voordat je gaat slapen in te nemen. Artsen kunnen de hoeveelheid geleidelijk tot maximaal 400 mg per dag verhogen.

Gewoonlijk is de dosisverhoging 50 mg per dag, elke drie of vier dagen. In geval van ziekenhuisopname kunnen artsen de dosis tot maximaal 600 mg per dag verhogen, verdeeld over verschillende doses.

Zodra specialisten de juiste dosis trazodon hebben gevonden, moet de patiënt deze gedurende ten minste vier weken aanhouden. De arts zal de dosis daarna geleidelijk verlagen (Spaanse link), afhankelijk van de therapeutische respons.

De patiënt zal de behandeling daarna voortzetten totdat de patiënt gedurende een periode van vier tot zes maanden gezond is. De arts zal vervolgens de hoeveelheid geleidelijk verminderen totdat deze laag genoeg is om de behandeling te stoppen.

Wat te doen bij overdosering?

Raadpleeg in geval van overdosering of accidentele inname onmiddellijk je arts of ga naar de dichtstbijzijnde eerstehulpafdeling van een ziekenhuis om de medicatie en de hoeveelheid die je hebt ingenomen te vermelden.

De meestvoorkomende symptomen van overdosering zijn slaperigheid, duizeligheid, misselijkheid en braken. In ernstigere gevallen kan de patiënt in coma raken (Spaanse link) of stuiptrekkingen, hyponatriëmie (lage natriumconcentratie in het bloed), hypotensie, tachycardie en ademhalingsfalen ervaren.

Wat als ik een dosering mis?

Nachtkastje met stapel pillen

Als je een dosis hebt overgeslagen, dan mag je geen dubbele dosis nemen om een vergeten dosis in te halen. Je moet het echter innemen zodra je eraan denkt. Als het echter bijna tijd is voor je volgende dosis, neem dan de gemiste dosis niet in.

Mogelijke bijwerkingen van trazodon

Net als met alle medicijnen kan trazodon bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen ervaart ze. Ga naar je dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis als je een van deze effecten ervaart:

 • Zwelling van de handen, voeten, enkels, gezicht, lippen of keel (dit kan een allergische reactie zijn).
 • Pijnlijke erectie van de penis, zonder geslachtsgemeenschap, die niet weg gaat.
 • Het geel worden van de huid of van de ogen.
 • Frequenter last van infecties. Dit kan het gevolg van een bloedaandoening (agranulocytose) zijn.
 • Blauwe plekken kunnen ook gemakkelijker optreden dan normaal, wat aan een bloedaandoening (trombocytopenie) te wijten kan zijn.
 • Als er pijn en zwelling van de buik is, dan kunnen braken en obstipatie tekenen zijn dat de darm niet goed werkt.

Andere bijwerkingen en effecten van trazodon

Trazodon kan ook een aantal andere bijwerkingen veroorzaken. Je moet contact opnemen met je arts als je de volgende bijwerkingen bij jezelf of een ander die het gebruikt opmerkt:

 • Zelfbeschadigende gedachten
 • Convulsies of aanvallen
 • Uitslag of ongewone huidsensaties zoals gevoelloosheid, prikkelingen, branderigheid of tintelingen.
 • Gevoelens van verwarring, rusteloosheid, hallucinaties, verrekte spieren en snelle hartslag.
 • Moeilijkheden met ademhalen en lopen.
 • Verlies van eetlust en gewichtsverlies.
 • Vochtophoping, wat tot zwelling van de armen of benen kan leiden.
 • Onvrijwillige spierbewegingen, vooral in de armen en benen.

Conclusie

Trazodon is een antidepressivum. In lage doses is het nuttig bij een aantal slaapstoornissen zoals slapeloosheid. Vergeet echter niet dat er altijd medisch toezicht op de behandeling moet zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vademecum. (2016). Trazodona.
 • Chica-Urzola, H. L. (2015). Trazodona en el trastorno del comportamiento del sueño MOR. Revista Colombiana de Psiquiatria. https://doi.org/10.1016/j.rcp.2015.04.004
 • Alcántara-López, M. G., Gutiérrez-García, A. G., Hernández-Lozano, M., & Contreras, C. M. (2009). Trazodona, un antidepresivo atípico con propiedades ansiolíticas y sedantes. Archivos de Neurociencias.
 • Jaffer KY, Chang T, Vanle B, et al. Trazodone for Insomnia: A Systematic Review. Innov Clin Neurosci. 2017;14(7-8):24–34. Published 2017 Aug 1.
 • Generali JA, Cada DJ. Trazodone: Insomnia (Adults). Hosp Pharm. 2015;50(5):367–369. doi:10.1310/hpj5005-367

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.