Wat veroorzaakt opgezwollen handen?

Iedereen heeft wel eens opgezwollen handen, bijvoorbeeld tijdens het lopen. Maar hoe komt dit nu eigenlijk?
Wat veroorzaakt opgezwollen handen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 september, 2022

Heb je ooit, toen je naar je handen keek, gemerkt dat je ringen in je huid duwen of dat je vingers gezwollen lijken en een andere kleur hebben gekregen? Waarom gebeurt dat? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van opgezwollen handen.

De meesten zijn helemaal niet ernstig, maar anderen kunnen een teken zijn van een aandoening. We leggen het hieronder allemaal uit.

Waarom heb ik last van opgezwollen handen?

Persoon wrijft handen over elkaar

Dit fenomeen komt vaker voor dan je misschien denkt. Soms heb je een eindje gelopen, kijk je naar beneden en kom je erachter dat je handen zijn opgezwollen. Dit heeft te maken met je bloedsomloop. Tijdens beweging wordt er meer bloed naar je handen gepompt, waardoor ze zwellen.

Als er aan de andere kant maar één opgezwollen vinger is, kan dat komen door een vorm van verwonding of infectie. Controleer in ieder geval altijd of de zwelling niet wordt veroorzaakt door een probleem in de gewrichten. Laten we hier eens wat dieper op ingaan.

  • Snijwond of botsing: Heb je je hand ergens tegenaan gestoten? Heeft hij ergens in vastgezeten? Ben je gebeten door een hond? Deze gebeurtenissen zijn meestal vanzelfsprekend, maar soms beschadig je je hand aan iets zonder het te merken. Dan ontstaat de zwelling uren later.
  • Beschadigde gewrichtsband of kraakbeen: Als je voor je werk regelmatig dezelfde taken moet verrichten en je met je handen steeds opnieuw dezelfde beweging moet maken, kunnen je vingers aan het einde van de dag gezwollen overkomen. Dit kan het resultaat zijn van beschadigd kraakbeen.
  • Bursitis (zwelling van een slijmbeurs die je gewrichten beschermt en verweert tegen schokken): Dit is een erg pijnlijke aandoening, omdat de vingers van de patiënt opzwellen, vooral in de buurt van het gewricht. Soms ontstaat een kleine, pijnlijke bult.
  • Carpaletunnelsyndroom: Waarschijnlijk ben je al bekend met deze pijnlijke aandoening, die veel voorkomt onder vrouwen. Het betreft druk op een zenuw die door de pols loopt, wat vaak zorgt voor gezwollen, gevoelloze en zelfs stijve vingers.
  • Ganglion: Deze aandoening ontstaat wanneer het bovenste deel van het gewricht of de pees groeit of opzwelt. Dit kan door je vingers trekken, waarbij die ook uitdijen.
  • Infectie: Vergeet nooit deze mogelijkheid. Er bestaat een bacteriële infectie met de naam ‘Streptococcus Aureus’, die kan leiden tot drastische zwelling in de vingers. Dit is pijnlijk en kan zelfs leiden tot koorts.
  • Paronychia: Deze aandoening zal zeker opvallen, omdat hij meestal slechts één vinger treft. Het is een pijnlijke infectie bij de vingernagel, die zorgt dat je vingers opzwellen – vooral rondom de nagel. Er kan zelfs pus ontstaan.
  • Reumatoïde artritisHelaas komt deze aandoening erg vaak voor, dus hou hem in de gaten als je op zoek bent naar de oorzaak van je opgezwollen handen. Het is een chronische auto-immuunziekte, die je gewrichten aantast. Het komt erg veel voor in de vingers, die er gezwollen en pijnlijk van worden.
  • Septische artritis: Deze variant van artritis is besmettelijk en lastig te onderscheiden van reumatoïde artritis, omdat de symptomen meestal hetzelfde zijn. Vraag dus een dokter om hulp bij de diagnose.

Let altijd goed op de symptomen als één of meer van je vingers gezwollen zijn. Controleer of het gaat om een enkele vinger of de complete hand. Als je hele hand opgezwollen is, gaat het meestal om een probleem met de bloedsomloop of de middenhandsbeenderen.

Kijk als het gaat om een enkele vinger eerst naar je vingernagels en bedenk dan of je die vinger ergens hebt beschadigd of verwond. Misschien is het zelfs veroorzaakt door een insectenbeet.

Maak echter altijd een afspraak met je dokter als de zwelling langer duurt dan vijf dagen.

Hoe kan ik de zwelling in mijn vingers verminderen?

Gemberwortel met bakje gemalen gember

Zoals we al eerder hebben gezegd: bezoek altijd een dokter als de zwelling in je handen meerdere dagen aanhoudt. Maar thuis kun je al iets doen met de volgende tips:

1. Koude en warme baden met rozemarijnwater:  Rozemarijn is fantastisch voor het verminderen van zwelling in de gewrichten en het kraakbeen. Je kunt twee stengels van deze medicinale plant mengen met warm water en vervolgens je gezwollen vingers drie minuten lang onder water houden.

Doe vervolgens hetzelfde met een kom koud water. Door deze twee temperaturen af te wisselen, zal je bloedsomloop verbeteren en de zwelling dus verminderen. Om deze behandeling af te maken, kun je je opgezwollen handen masseren met een paar druppels rozemarijnolie.

2. Als je vermoedt dat de zwelling in je handen wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, wrijf dan een teen knoflook op het getroffen gebied. Deze plant bevat sterke antibacteriële stoffen, die de zwelling helpen te verminderen.

3. Verband met gemberwortel: Deze geneeskrachtige wortel kan helpen om de zwelling te verminderen. Rasp eerst een paar plakken gember en meng dit met warm water. Dompel je gezwollen vingers een paar minuten onder in dit mengsel.

Haal vervolgens de geraspte gember uit het water en druk het zachtjes tegen het getroffen gebied. Dit zal absoluut helpen tegen de zwelling.

We hopen dat dit artikel over de belangrijkste oorzaken en behandeling van opgezwollen handen nuttig voor je is geweest! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.