Hennepmelk en de voedingswaarde en een recept

8 november 2019
Hennepmelk is een plantaardige drank die uit het mengsel van gemalen hennepzaden en water wordt verkregen. Het kan als alternatief voor koemelk worden gebruikt en is geschikt voor veganisten.

Hennepmelk heeft een hoge voedingswaarde, omdat het veel vitamines, aminozuren en mineralen bevat. De melk zelf heeft een zijdezachte textuur en is wit.

De smaak doet denken aan noten en is licht bitter, maar het kan met suiker of zoetstoffen worden gezoet. Het is een geweldige optie voor mensen die lactose-intolerant zijn of veganistisch zijn.

De voedingswaarde van hennepmelk

Hennepmelk bestaat uit hennepzaden, afkomstig van de cannabisplant. De verkoop van zaden is strikt gereguleerd en legaal om te kopen.

Hennepmelk is een uitstekend supplement voor iedereen die zijn dagelijkse inname van eiwitten, vitamines en mineralen wil verhogen. De voedingsstoffen en voedingswaarde in hennepmelk zijn onder andere:

 • een hoge dosering essentiële vetzuren (40%): deze vetzuren kunnen niet door het lichaam worden geproduceerd en moeten uit voedsel of supplementen worden gehaald. Hennepmelk bevat een bijzonder grote hoeveelheid omega 3- en omega 6-vetzuren en gamma-linoleenzuur.
 • een hoog percentage plantaardige eiwitten (35%): het bevat alle essentiële aminozuren en in vergelijkbare percentages als in dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, melk of eieren.
 • veel vezels (6%): het is gunstig voor de spijsvertering.
 • een hoog vitamine E-gehalte: dit is een krachtige en natuurlijke antioxidant.
 • veel essentiële mineralen: dit omvat fosfor, kalium, ijzer, zink en magnesium.
 • een kleine hoeveelheid van koolhydraten (10%), vitamine A, B en C, calcium en mangaan.

Lees ook:
5 heerlijke veganistische smoothies, rijk aan eiwit en vezels

De voordelen van hennepmelk

Losse hennepzaden

Het bevat essentiële vitamines en mineralen

Zoals we eerder hebben gezien, is hennepmelk rijk aan essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Deze omvatten:

 • fosfor
 • magnesium
 • kalium
 • ijzer
 • zink

Deze mineralen zijn belangrijk voor spiercontractie, botvorming en bepaalde biochemische processen in het zenuwstelsel. Bovendien is vitamine E een belangrijk antioxidant voor de cardiovasculaire gezondheid.

Het activeert de darmen

Aangezien de zaden die worden gebruikt om hennepmelk te maken, rijk zijn aan vezels, kan het drinken van hennepmelk helpen bij het reguleren van het darmkanaal. Op die manier kan het helpen om klachten zoals constipatie te verminderen.

Het kan ook helpen om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Dat is te danken aan de vezels die het bevat die de opname van LDL (slechte cholesterol) voorkomen.

Waarschuwingen bij de consumptie van hennepmelk

De interactie van hennepmelk met andere verbindingen kan de vorming van bloedplaatjes verminderen. Mensen die problemen hebben met stolling (ook bekend als bloedstolling) of die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten daarom geen hennepmelk drinken zonder eerst een professional of arts te raadplegen.

Bovendien kan het vanwege het hoge vezelgehalte, wanneer het teveel wordt geconsumeerd, diarree, maagpijn en opgezette buik veroorzaken. Raadpleeg dus je arts als je vragen hebt over het gebruik ervan.

Lees ook:
Recepten voor snacks van plantaardige melk

Een recept voor hennepmelk

Glas hennepmelk en hennepzaden

De productie van deze melk is vergelijkbaar met de bereiding van andere plantaardige melk. Hennepmelk is gemakkelijk te maken en kan tot drie dagen meegaan indien bewaard op een koele, droge plaats uit direct zonlicht. Het recept lijkt erg op andere recepten voor plantaardige dranken, zoals amandel- of sojamelk.

Ingrediënten

Bereiding

 • Week eerst de hennepzaden ongeveer twee uur in de liter water.
 • Zodra de twee uur voorbij zijn, doe je het mengsel in een blender. Het is het beste om niet het hele mengsel in één keer te doen, maar in delen om ervoor te zorgen dat het mengsel volkomen glad is als je klaar bent met mengen.
 • Zeef daarna het mengsel met een zeef of een doek. De vaste restanten van het mengsel kunnen worden gebruikt om koekjes, brood, muesli of koekjes te maken.
 • Voeg een snufje zout toe en zoet de hennepmelk naar wens.
 • Doe de melk vervolgens in een fles en geniet ervan!

Hennepmelk is, net als andere plantaardige dranken, zeer veelzijdig en kan worden gebruikt om smoothies, toetjes en sauzen te maken. Je kunt het ook met fruit, magere kaas of volkoren granen combineren voor een voedzaam en uitgebalanceerd ontbijt of snack.