Helpt auriculotherapie bij de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een degenaratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg).
Helpt auriculotherapie bij de ziekte van Parkinson?

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 09 augustus, 2022

De ziekte van Parkinson kan nog niet worden genezen. Er zijn echter enkele nieuwe behandelingen ontwikkeld. Eén van deze behandelingen is auriculotherapie.

Het is bekend dat de medicijnen die we gebruiken om de ziekte van Parkinson te behandelen niet genezend zijn. Bovendien moeten de doseringen van deze medicijnen op een bepaald moment in het leven van de patiënt worden verhoogd.

Helaas vertaalt zich dit meestal niet in een betere kwaliteit van leven van de patiënten. Kan auriculotherapie hierbij helpen?

De ontdekking van auriculotherapie

Deze therapie is ontdekt in Duitsland in 2001 en zou geschikt zijn om de ziekte van Parkinson en andere neurologische ziekten te behandelen. Denk onder andere aan:

Waar bestaat de therapie uit? Welnu, het bestaat uit het inbrengen van titanium micro-implantaten in het kraakbeen van het oor. Met andere woorden, na een beoordeling van de gezondheid van de patiënt, begint de specialist met het implanteren van kleine en fijne titanium naalden in het kraakbeen van het oor.

In het algemeen is het een volledig pijnloze procedure die geen bijwerkingen heeft. Het is opmerkelijk dat het de levenskwaliteit van al meer dan 5000 mensen wereldwijd heeft verbeterd.

Auriculotherapiebehandeling

Ten eerste, om te begrijpen hoe belangrijk deze prestatie is, moet je eraan denken hoe de ziekte van Parkinson zich manifesteert. Deze ziekte doet zich voor wanneer de neuronen niet genoeg dopamine produceren als gevolg van de achteruitgang van de zwarte kern of substantia nigra van de hersenen, naast andere factoren.

Dit resulteert in een motorische beperking die zich geleidelijk in bewegingen manifesteert. Kort gezegd betekent dit dat mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson zich langzamer gaan bewegen en minder flexibiliteit, coördinatie en evenwicht hebben.

Dit is de reden waarom het uitgangspunt van deze specifieke behandeling het auriculaire kraakbeen is. Dit kraakbeen heeft namelijk verschillende zenuwuiteinden.

Artsen zetten er naalden onder de huid in met een druksysteem om zo de eigen mechanismen van het lichaam die verlamd waren te activeren. Daarnaast helpt dit bij het reguleren van de productie van dopamine en/of andere neurotransmitters. Deze techniek staat ook bekend als auriculaire therapie, ooracupunctuur of auriculo.

Toepassing van auriculotherapie

Het is verrassend dat auriculaire implantologie leidt tot een permanente, natuurlijke stimulus die symptomen kan helpen verminderen en ook de progressie van de ziekte zou kunnen vertragen.

Over het algemeen nemen artsen vóór de implantatie verschillende factoren in aanmerking. Deze omvatten onder andere de:

  • symptomen van de patiënt
  • psychologische toestand
  • ernst van de ziekte
  • medicijnen die ze tot nu toe hebben gebruikt.

Evolutie van de behandeling

Specialisten hebben door de jaren heen systematisch de auriculotherapie ontwikkeld. Tegenwoordig biedt het een veel breder spectrum van micro-implantatiepunten, afhankelijk van de symptomen van elke patiënt. Zo is het daardoor nu mogelijk om een meer gepersonaliseerde behandeling te bieden.

In tegenstelling tot traditionele acupunctuur, kun je met deze behandeling veel meer naalden in één sessie plaatsen. Ook implanteren de specialisten de titanium naalden permanent. Zodoende hoeven de patiënten ze niet te vervangen. Ze moeten echter wel op controle komen.

Wat er ook gebeurt, het is essentieel om de patiënt en diens gezondheid te analyseren om het aantal naalden te bepalen die hij of zij nodig heeft.

Getuigenissen van patiënten die auriculotherapie hebben gehad

Patiënt met de ziekte van Parkinson die auriculotherapie volgt

Patiënten met de ziekte van Parkinson die al auriculotherapie hebben gehad, zeggen dat ze de volgende voordelen hebben ervaren (onder andere):

  • Verlichting van angstgevoelens.
  • Gemakkelijkere verplaatsing.
  • Verminderde spierstijfheid.
  • Verlichting van pijn en andere lichamelijke ongemakken.
  • Verbeterde balans (dankzij de versterking van de paravertebrale spieren).
  • Lagere dosering van medicatie en een verhoogd algeheel welzijn.

Hierbij willen we nog even melden dat het Centrum voor Regeneratieve Geneeskunde al meer dan vijftien jaar patiënten wereldwijd op een volledig gepersonaliseerde manier behandelt. Het Centrum doet ook altijd onderzoek van topkwaliteit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tomlinson, C. L., Patel, S., Meek, C., Herd, C. P., Clarke, C. E., Stowe, R., … Ives, N. (2013). Physiotherapy versus placebo or no intervention in Parkinson’s disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002817.pub4
  • Williams, A., Gill, S., Varma, T., Jenkinson, C., Quinn, N., Mitchell, R., … Wheatley, K. (2010). Deep brain stimulation plus best medical therapy versus best medical therapy alone for advanced Parkinson’s disease (PD SURG trial): a randomised, open-label trial. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70093-4
  • Silvério-Lopes, S., & Seroiska, M. A. (2013). Auriculoterapia para Analgesia. In Analgesia por Acupuntura. https://doi.org/10.7436/2013.anac.01
  • Wardavoir, H. (2011). Terapias manuales reflejas. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(11)71087-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.