Wat zijn de gezondheidsvoordelen van acupunctuur?

Hoewel er nog meer wetenschappelijke onderzoek gedaan moet worden, is acupunctuur een alternatieve therapie die door vele mensen heel hoog aangeprezen wordt. Door naalden te gebruiken probeert deze therapie de energiestromen in je lichaam te herstellen.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van acupunctuur?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

We kennen acupunctuur als een energetische therapie. Het richt zich op het voorkomen van ziektes en zou je metabolisme kunnen versnellen. Dat zijn slechts enkele van vermeende gezondheidsvoordelen van acupunctuur.

De oorsprong is terug te vinden in het oude China waar het gebruik van naalden de energie van het lichaam ontsloot. De energiestromen door het lichaam zijn belangrijk voor de gezondheid van het lichaam.

Deze praktijk dateert uit het jaar 2500 v.C., eigenlijk rond de tijd dat de mensheid begon. De eerste naalden die men in deze medische toepassing gebruikte, waren van stenen gemaakt. De oude Chinese keizers gebruikten ze.

Na verloop van jaren ontwikkelde men meer methoden. Men ontdekte ook nieuwe gebruiken om de gezondheid en gebreken op verschillende vlakken te verbeteren.

Vandaag de dag wordt deze therapie gebruikt om de volgende aandoeningen te verlichten:

 • Aandoeningen van de luchtwegen
 • Maag- en darmproblemen
 • Neurologische stoornissen
 • Gezichtsproblemen
 • Spier- en skeletproblemen
 • Huidaandoeningen
 • Gewichtscontrole

Hoe werkt acupunctuur?

Hoe werkt acupunctuur

Men zegt dat op het vlak van pijnverlichting endorfines tweehonderd keer sterker zijn dan morfine. Om die reden probeert acupunctuur natuurlijke hormonen te stimuleren en vrij te maken die pijnverlichting mogelijk maken. Daarnaast:

 • verbetert het de bloeddoorstroming
 • verlicht het ontstekingen
 • vermindert het spiersamentrekkingen
 • bevordert het de aanmaak van hormonen

Het doel is om de naalden op bepaalde punten te plaatsen en op die manier een betere energiestroom te creëren. De naalden kunnen een lichte, doffe pijn veroorzaken of een andere gewaarwording in de spieren waar de naalden geplaatst worden.

Die prikkel wordt dan naar het zenuwstelsel gestuurd. Het leidt tot het ontstaan van endorfines en neurotransmitters die helpen om het pijnsignaal te blokkeren.

De gezondheidsvoordelen van acupunctuur

Omdat het een alternatieve therapie is, bestaat er nog steeds te weinig wetenschappelijk onderzoek over de doeltreffendheid van acupunctuur. Het is een gespecialiseerde alternatieve therapie geworden.

Dit enkele gezondheidsvoordelen van acupunctuur die men vaak vermeldt:

 • Acupunctuur helpt om de doorstroming van energie in het lichaam te verbeteren. Dat komt omdat acupunctuur het zenuwstelsel stimuleert.
 • De naalden worden op zogenoemde triggerpoints ingebracht. De bedoeling is dat ze signalen uitsturen en hormonen vrijmaken om kwalen op te lossen.
 • Het gaat ook samen met voedingstherapieën om je prestatie te verbeteren en je te helpen betere gewoonten te ontwikkelen.

Acupunctuur bij depressie

Eén van de gezondheidsvoordelen van acupunctuur is depressie verlichten

We kennen depressie als een gevoelsmatige stoornis. Depressie kan een eind maken aan de emoties van een persoon of aan het verlangen om zich ook maar voor enige activiteit in te zetten.

Sommigen stellen echter dat acupunctuur jouw energiestromen herstelt. Op die manier brengt acupunctuur het lichaam in evenwicht. Om die reden kan het dus doeltreffend zijn om het evenwicht te herwinnen.

Dankzij de betere energiestroom in het lichaam verbetert mogelijk ook de seksuele prestatie. Bovendien zullen de dagelijkse stressniveaus afnemen.

Acupunctuur bij angstgevoelens

Eén van de belangrijke gezondheidsvoordelen van acupunctuur is dat het bij angstgevoelens onmiddellijk werkt. Het helpt om de geest van een patiënt in evenwicht te brengen. Dat gebeurt op dezelfde manier als wanneer iemand yoga beoefent.

In de traditionele Chinese geneeskunde beschouwt men angst niet als een stoornis van de hersenen maar eerder als een slechte werken van de voornaamste lichaamsorganen. Dat is de reden waarom de traditionele Chinese geneeskunde acupunctuur als de beste behandeling beschouwt.

Het voordeel van deze methode is dat het geen enkel medicijn of chemische stof gebruikt die het immuunsysteem kunnen aantasten. Er zijn dus geen bijwerkingen.

We moeten echter wel duidelijk maken dat een specialist de acupunctuur moet uitvoeren. Deze therapie vereist immers precisie om de gewenste resultaten te behalen.

Acupunctuur om gewicht te verliezen

Acupunctuur om gewicht te verliezen

Vele mensen zweren bij acupunctuur om gewicht te verliezen. De gezondheidsvoordelen van acupunctuur hebben ongetwijfeld grondiger onderzoek nodig vóór we meer conclusies kunnen trekken.

Er zijn gevallen van patiënten die deze behandelingen ondergaan en daardoor hun leven op een drastische manier verbeteren. Dit alles is dankzij de betere energiestroom door het lichaam als gevolg van de acupunctuur. Een betere werking van het lichaam zou ook het vermogen om vet te verbranden verhogen.

We bevelen ook dit artikel aan:
Wil je afvallen en je dijen in vorm krijgen?

Overwegingen omtrent de gezondheidsvoordelen van acupunctuur

Er zijn weinig wetenschappelijke studies om de gezondheidsvoordelen van acupunctuur te ondersteunen. Een arts zal het dus zelden aanbevelen. Dat betekent dat de verantwoordelijkheid bij de patiënt ligt.

We hebben dit artikel geschreven om informatie te geven over alternatieve therapieën. Zo kan jij het onderscheid maken tussen die therapieën en meer gebruikelijke medische behandelingen voor verschillende stoornissen.

Alternatieve therapie kan doeltreffend zijn op voorwaarde dat een specialist het toepast. De resultaten zullen ook afhangen van hoe goed jij voor jezelf zorgt en van de gezonde gewoonten die je ontwikkelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.