14 waarschuwingstekenen van multiple sclerose

Vóór het krijgen van een medische diagnose kunnen patiënten met multiple sclerose signalen vertonen die aanwijzingen kunnen geven voor het ontwikkelen van deze ziekte. Leer er meer over in dit artikel.
14 waarschuwingstekenen van multiple sclerose

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de moeilijkste ziektes voor de moderne wetenschap is multiple sclerose. De oorzaak is namelijk nog steeds een mysterie voor neurologen.

Het is mogelijk dat sommige gevallen van multiple sclerose moeilijk te detecteren zijn, terwijl voor anderen de symptomen zo duidelijk zijn dat er geen twijfel bestaat over het hebben van deze ziekte. Wat we wel weten is dat deze ziekte vaker optreedt bij vrouwen en mensen van tussen de 20 en 40 jaar oud.

Vandaag willen we van dichterbij bekijken hoe je deze ziekte kunt detecteren.

De hoofdsignalen van multiple sclerose

Let goed op deze symptomen. Ze zouden namelijk de ontwikkeling van multiple sclerose kunnen aanduiden.

Elk afzonderlijk symptoom kan een teken zijn van iets anders. Wanneer ze echter tegelijkertijd optreden, zou je een dokter moeten bezoeken om een deskundig oordeel te vragen.

1. Zwakte

Mensen met deze ziekte voelen zich moe en bewegen langzaam, voornamelijk door de vermoeidheid in de benen.

Het is belangrijk te letten op iemand die normaal gesproken erg actief is en dan ineens moe wordt zonder duidelijke reden.

2. Verlies van evenwicht
Duizeligheid

Dit symptoom treedt samen op met beven tijdens het lopen. Het kan ook instabiliteit veroorzaken wanneer je stilstaat. Het is alsof een persoon duizelig is en dan plotseling zijn of haar evenwicht verliest.

Voordat je je echter zorgen begint te maken, sluit eerst andere gezondheidsfactoren uit die het zouden kunnen veroorzaken.

3. Onstabiele coördinatie

Dit betekent dus onhandigheid in de controle en beweging van de ledematen.

Je bent misschien niet in staat om je armen uit te streken wanneer je wilt en je benen beginnen orders van het brein te negeren. Ook loop je misschien meer stijfjes.

4. Verlies van controle in je hand
Handen

Wanneer de ziekte begint op te treden, is een tekort aan controle in de handen erg goed op te merken.

Je kunt dit probleem identificeren, omdat je niet in staat zal zijn om objecten op te pakken of moeilijkheden zult hebben met dingen vasthouden.

5. Spierspasmen

Het komt veel voor dat je spierstijfheid, pijn en krampen ervaart.

Doordat dit symptoom ook kan worden veroorzaakt door andere type aandoeningen zoals diabetes, is het van belang om een specialist te bezoeken om de juiste onderzoeken te ondergaan.

6. Zichtproblemen
Zichtproblemen

Dit is het meest opmerkbare symptoom. Je ervaart misschien problemen met onder andere:

 • Onvrijwillige oogbewegingen
 • Wazig zicht
 • Neuritis
 • Dubbel zien
 • In erg zeldzame gevallen: permanent verlies van zicht

7. Zintuiglijke storingen

Tintelen, gevoelloosheid en zelfs brandende sensaties treden misschien op de huid op.

Deze typen sensaties kunnen echter ook het gevolg van ernstige circulatieproblemen zijn. Je dient dus te observeren hoe vaak ze optreden en elke andere oorzaak uit te sluiten.

8. Veranderingen in spraak

Mensen met multiple sclerose vormen misschien moeilijk woorden en praten dan met opvallende traagheid. Dit is voornamelijk op te merken als ze iets zeggen waar ze voorheen geen probleem mee hadden.

Ze hebben misschien ook moeite met vloeiend en duidelijk communiceren.

9. Vermoeidheid
Vermoeidheid

Uitputting is een van de meest probleemgevende symptomen voor patiënten met multiple sclerose.

Wanneer het zich manifesteert, weerhoudt het ze ervan om een positieve instelling te behouden in het geval dat ze gediagnosticeerd worden met deze ziekte. Hun normale dagelijkse activiteiten zijn nu moeilijk om uit te voeren, terwijl ze voorheen nooit problemen gaven.

10. Onzindelijkheid

Controle over de blaas wordt een uitdaging voor mensen die beginnen met het ontwikkelen van deze ziekte.

Veel patiënten ervaren symptomen als:

 • Incomplete darm- en blaasafvoer, of op ongepaste momenten.
 • De excessieve neiging om te urineren.
 • Zoals diabetes, veroorzaakt multiple sclerose regelmatige nachtelijk moeten plassen.

11. Seksueel verlangen
Libido

Multiple sclerose vermindert het seksuele verlangen van de patiënt. Daarnaast ervaren mannen vaak voortijdige ejaculatie.

Vrouwen stoppen dan met het hebben van een actief seksleven door het verliezen van de plezierige sensatie en een afname in lubricatie.

12. Cognitieve effecten

Verlies van het kortetermijngeheugen en problemen met concentratie zijn ook vaak aanwezig.

De patiënt zijn/haar vermogen om dingen te analyseren, neemt geleidelijk af tot het punt dat hij/zij erg eenvoudige of simpele omstandigheden dus niet meer begrijpt.

13. Trillen

Er kunnen misschien onverklaarbare episodes van spierspasmen optreden waarbij het lichaam begint te trillen alsof het koud is, terwijl het warm is.

14. Pinnen en naalden op de huid

Los van de andere sensaties die we al vernoemd hebben, is een van de ongemakkelijkste en pijnlijkste het gevoel van pinnen of naalden tegen de huid.

Diegenen die lijden aan deze ziekte hebben soms het gevoel dat ze gestoken worden door scherpe objecten, wat dus veel pijn veroorzaakt.

Houd je symptomen in de gaten

Zoals je kunt zien, is multiple sclerose een ziekte die veel symptomen veroorzaakt die de kwaliteit van leven doen afnemen.

Hoewel er  geen manier is om het voorlopig te voorkomen, bevelen neurologen blootstelling aan de zon aan in de ochtend om je lichaam te voorzien van de vitamine D die het nodig heeft. In veel gevallen is er namelijk een tekort aan deze vitamine bij patiënten.

Nu je je bewust bent van de symptomen, kun je ze makkelijker identificeren en een dokter bezoeken als je wat antwoorden nodig hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Goldenberg, M. M. (2012). Multiple sclerosis review. Pharmacology & Therapeutics37(3), 175–84. https://doi.org/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351877/
 • Maloni, H. (2018). Cognitive Impairment in Multiple Sclerosis. Journal for Nurse Practitioners14(3), 172–177. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2017.11.018
 • Canto, E., & Oksenberg, J. R. (2018). Multiple sclerosis genetics. Multiple Sclerosis24(1), 75–79. https://doi.org/10.1177/1352458517737371
 • Hayes, C. E., & Nashold, F. E. (2017). Vitamin D and Multiple Sclerosis. In Vitamin D: Fourth Edition (Vol. 2, pp. 989–1024). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809963-6.00107-3
 • Braley, T. J., & Chervin, R. D. (2010). Fatigue in multiple sclerosis: mechanisms, evaluation, and treatment. Sleep, 33(8), 1061–1067. https://doi.org/10.1093/sleep/33.8.1061
 • Cameron MH, Nilsagard Y. Balance, gait, and falls in multiple sclerosis. In: Handbook of Clinical Neurology. 2018.
 • Ziemssen T. Symptom management in patients with multiple sclerosis. J Neurol Sci. 2011;
 • Krishnan V, Jaric S. Hand function in multiple sclerosis: Force coordination in manipulation tasks. Clin Neurophysiol. 2008;
 • Feenaughty, L., Tjaden, K., Benedict, R. H., & Weinstock-Guttman, B. (2013). Speech and pause characteristics in multiple sclerosis: a preliminary study of speakers with high and low neuropsychological test performance. Clinical linguistics & phonetics, 27(2), 134–151. https://doi.org/10.3109/02699206.2012.751624
 • Mathers, S. E., Ingram, D. A., & Swash, M. (1990). Electrophysiology of motor pathways for sphincter control in multiple sclerosis. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 53(11), 955–960. https://doi.org/10.1136/jnnp.53.11.955

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.