Het hele jaar door koude handen en voeten

In sommige gevallen kan het hebben van koude ledematen in verband worden gebracht met je mentale gemoedstoestand, wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt met het maken van beslissingen of het nemen van bepaalde stappen in je leven.
Het hele jaar door koude handen en voeten

Laatste update: 26 november, 2018

Gedurende de winter, wanneer het buiten vriest, is het makkelijk te begrijpen waarom je misschien last hebt van bevroren handen en voeten. Soms hebben mensen echter ook in de zomer last van koude handen en voeten. Hoe komt dit?

Lees onderstaand artikel om antwoord te krijgen op deze vraag. Wij durven te wedden dat je probleem in ieder geval deels veroorzaakt wordt door een slechte bloedsomloop.

365 dagen van het jaar koude handen en voeten

Er is een slecht begrip voor dit probleem. De rest van je lichaam heeft het misschien warm en zweet de pan uit en misschien is het buiten wel boven de dertig graden. Hoe kan het dan dat je handen en voeten aanvoelen alsof je ze hebt ondergedompeld in een ijskoud bad?

De oorzaak van dit probleem kan gevonden worden in je bloedsomloop. Onder bepaalde omstandigheden wordt de bloedstroom naar je handen en voeten (met namen de vingers en tenen) belemmert. Daardoor worden deze ledematen koud en verliezen ze hun gevoel.

Tijdens de winter lijkt het vrij duidelijk te zijn waarom dit gebeurt; het is namelijk koud en je hebt helemaal geen behoefte om de deur uit te gaan (hoewel het misschien binnen ook gewoon koud is).

Tijdens de zomer echter, wanneer het heerlijk warm is, lijkt dit probleem vrij onlogisch. Naast mogelijke problemen met de bloedsomloop, die we hierboven ook al noemden, kan het probleem worden veroorzaakt door een te lage calorie-inname of in ernstigere gevallen een hartziekte.

365 dagen van het jaar koude handen en voeten

Een waarschuwingsteken van je lichaam

Ik snap er niets van. Als ik gezond ben en het lente of zomer is en ik voldoende beweeg, waarom zijn mijn handen en voeten dan zo koud dat ik zelfs in juli nog moet rondlopen met sokken aan?” Nou, dit zou wellicht een waarschuwingsteken kunnen zijn van je lichaam om je alert te maken dat er iets mis is.

Je handen en voeten zijn de uiteindes van twee belangrijke delen van je lichaam, namelijk je torso en je benen. Je handen en voeten vormen belangrijke verbindingen tussen binnen en buiten, aangezien dit de eerste delen van je lichaam zijn die bewegen of ergens naar toereiken.

Zoals we eerder in dit artikel ook al aangaven, is het hebben van een slechte bloedsomloop de voornaamste oorzaak van koude handen en voeten.

Misschien zorgt je lichaamshouding er bijvoorbeeld voor dat het bloed niet goed naar je ledematen kan stromen. Andere oorzaken kunnen zijn:

Emoties spelen ook een rol

Er is nog een aspect dat we niet moeten vergeten. Emoties! Hoe werkt dit? We leggen het even wat gedetailleerder uit.

Als je het hele jaar door last hebt van koude ledematen, dan kan het misschien zijn dat dit een lichamelijke reactie is op bepaalde emotionele problemen. Misschien heb je bijvoorbeeld behoefte om iets te doen, maar houd je jezelf om de een of andere reden toch tegen.

Als je last hebt van koude handen en voeten dan kunnen emoties ook een rol spelen

Als je graag naar de winkel wilt gaan om wat chocolade te kopen, maar dan bedenkt dat je eigenlijk op dieet bent of dat je nu eigenlijk geen geld hebt voor zo’n luxe als een reep chocolade, dan kap je het proces automatisch af. Deze gedachtegang wordt door je lichaam letterlijk vertaald als “stop de beweging in die richting”.

Psychologen hebben het verband tussen bepaalde factoren in het leven en keuzes die we moeten maken en het hebben van koude handen en voeten bestudeerd.

Als het je niet lukt om jezelf naar huis te sturen om te studeren, een gezin op te voeden, te verhuizen naar waar je het liefste zou willen wonen en ga zo maar door, dan krijgt je lichaam een seintje om geen bloed te sturen naar je handen en voeten.

Om nog maar even door te gaan: wanneer je iemand een knuffel wilt geven, zijn hand wilt vastpakken, maar toch niet doorzet – wanneer je jezelf iets ontzegt dat je graag wilt hebben of doen, dan kunnen je ledematen hierdoor zo koud als ijs worden.

Wat de reden ook is, je moet het behandelen

Het is makkelijk om te merken wanneer je wel of geen last hebt van koude handen en voeten. Het is echter een stuk lastiger om te achterhalen of dit probleem verbonden is aan een emotioneel probleem. Maar het is ongetwijfeld zo dat iets invloed heeft op wat je voelt en doet of zegt.

Het is tijd om te handelen. Het levert namelijk niets op om jezelf ervan te weerhouden van het leven te genieten! Krop je gevoelens niet op. Blijf doorgaan en je zult zien dat je handen en voeten vanaf nu niet langer ijskoud zullen zijn wanneer het buiten dertig graden is.

Hoe kun je het hebben van koude handen en voeten nog meer vermijden?

Als je probleem veroorzaakt wordt door een slechte bloedsomloop, dan kunnen de volgende natuurlijke middelen misschien behulpzaam zijn.

Gember

Koude handen en voeten vermijden met gember

Enkele voordelen van gember:

  • Gember helpt de stofwisseling te versnellen.
  • Het zorgt er over het algemeen voor dat je geen last hebt van maagklachten.
  • Verbetert tegelijkertijd de bloedsomloop.
  • Helpt spierpijn te verlichten.
  • Verhoogt je lichaamstemperatuur.

Drink thee gemaakt van:

  • 1 theelepel geraspte gember
  • 250 ml kokend water (1 kop)

Kaneel

Kaneel kan helpen pijn of spijsverteringsproblemen te elimineren. Ook zal het ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur stijgt, je bloedsomloop beter wordt, pijn verlicht wordt en je minder last zult hebben van koude handen en voeten. Voeg hiervoor gewoon een beetje gemalen kaneel toe aan je koffie, room, dessert…

Ginko biloba

Dit is een geweldige vaatverwijder die de bloedsomloop in de ledematen helpt te bevorderen en je geest helder maakt. Je kunt ginko biloba-capsules kopen bij de meeste natuurwinkels.

Koude handen en voeten vermijden met Ginko Biloba

Vergeet daarnaast niet om bepaalde oefeningen te doen om je handen en voeten in beweging te houden. Zorg ervoor dat je niet te lang in dezelfde houding blijft zitten of staan. Een goede oefening is om af en toe je polsen en enkels rond te draaien, terwijl je met je vingers en tenen wiebelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.