Heb jij last van uitvallende wimpers? Ontdek de oorzaak en een natuurlijke behandeling

Wist je dat voedingstekorten die het gevolg zijn van slechte voedingsgewoonten uitvallende wimpers kunnen veroorzaken? Zorg ervoor dat je je dieet verbetert om te voorkomen dat het bij jou gebeurt.
Heb jij last van uitvallende wimpers? Ontdek de oorzaak en een natuurlijke behandeling
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Uitvallende wimpers kunnen een probleem zijn omdat ze een beschermende rol hebben die velen van ons niet echt serieus nemen. Omdat ze ervoor zorgen dat de oogleden tegen elkaar aan liggen, zorgen de wimpers ervoor dat er geen stofdeeltjes in de ogen terecht kunnen komen.

Ze zijn altijd al belangrijk geweest in de wereld van de schoonheid, vooral omdat lange, krullende wimpers de oogopslag verfraaien, waardoor je aantrekkelijker wordt.

Hoewel de lengte en het volume van wimpers per persoon verschillen wil bijna iedereen dat zijn wimpers dik en opvallend zijn. Het probleem is dat er, net als bij het hoofdhaar, factoren zijn die hen verzwakken, waardoor te veel haren uitvallen.

Deze situatie is niet alleen een esthetisch probleem. Na verloop van tijd kan het zelfs leiden tot ooginfecties.

Dat is de reden dat we vandaag enkele hoofdoorzaken en natuurlijke middelen willen laten zien die je wimpers zullen versterken.

Lees verder om meer te weten te komen!

Oorzaken van uitvallende wimpers

Wimpers kunnen vanwege één of door verschillende redenen uitvallen. Meestal is er meer dan één oorzaak voor te vinden.

Te veel make-up

Het dragen van te veel make-up op je wimpers is een van de belangrijkste redenen die veroorzaakt dat ze breken en uitvallen.

Slechte kwaliteit en waterproof mascara’s, maar ook wimpertangen zorgen ervoor dat de wimpers dunner worden en uiteindelijk uitvallen.

Slapen zonder je make-up te verwijderen

Slapen met make-up

Om goed te kunnen ademen, moeten wimpers, net als haren, vrij zijn van vreemde stoffen.

Juist daarom maakt het de wimpers breekbaar als je je make-up niet volledige verwijdert voor het naar bed gaan. Ze worden zo broos dat ze uitvallen en dat kan in alarmerende hoeveelheden gebeuren.

Make-upallergieën

Alle huidtypes zijn verschillend. Dit betekent dat er bij bepaalde mensen allergische reacties kunnen ontstaan als resultaat van het gebruik van bepaalde cosmetische producten.

Als de mascara die je gebruikt te agressief is voor de wortels van je wimpers, kan dit ertoe leiden dat ze uitvallen.

Stress

Voortdurende blootstelling aan stressvolle situaties kan ook leiden tot verlies van haar en wimpers.

Er is geen externe behandeling voor dit soort situaties behalve wanneer een externe factor direct een emotionele onbalans veroorzaakt. De behandeling bestaat dan uit het wegnemen van datgene dat stress veroorzaakt.

Tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Voeding

Onvoldoende absorptie van bepaalde essentiële voedingsstoffen belemmert de groei van de wimpers en kan tot uitvallende wimpers leiden.

Zorg ervoor dat je bronnen van de volgende voedingsstoffen in je dieet opneemt:

 • Vitaminen A, B en E
 • Mineralen zoals magnesium en ijzer
 • Omega 3-vetzuren
 • Hoogwaardige eiwitten

Hormonale veranderingen

Een hormonale onbalans kan leiden tot verzwakte wimpers. We willen je eraan herinneren dat, hoewel we er niet veel over nadenken, hormonen verantwoordelijk zijn voor het reguleren van veel processen in het lichaam.

Natuurlijke behandelingen om te voorkomen dat wimpers uitvallen

Er zijn veel versterkende behandelingen beschikbaar die dit probleem kunnen tegengaan. Maar om te voorkomen dat we er te veel geld aan uitgeven, kunnen we ons ook richten op een aantal natuurlijke behandelingen.

Vitamine E capsules

Vitamine E

De olie in vitamine E capsules helpt wimpers te regenereren wanneer ze worden beschadigd door de chemische stoffen die in make-up-producten voorkomen.

Het aanbrengen van deze vitamine op je wimpers kan helpen om ze voller te maken en op termijn de groei te stimuleren.

Instructies

 • Breek een vitamine E capsule open en wrijf de olie met de vingertoppen over de wimpers.
 • Herhaal dit elke nacht voordat je naar bed gaat.

Castorolie

Castorolie is rijk aan antioxidanten, vitamine E en aminozuren, en is daarom een van de beste natuurlijke middelen om wimpers mooi en sterk te houden.

Instructies

 • Dompel een kleine, schone borstel of een wattenstaafje in de olie.
 • Wrijf het op je wimpers van de wortels tot aan de punten.
 • Laat het intrekken, zonder af te spoelen, en breng elke nacht aan na het verwijderen van je make-up.

Amandelolie

Amandelolie

Amandelolie bevat essentiële vitaminen en mineralen die wimpers versterken, waardoor uitval tot een minimum wordt beperkt.

Instructies

 • Bevochtig je vingertoppen met olie en wrijf zachtjes over de wimpers.
 • Doe dit twee keer per dag, elke dag.

Vaseline

Je gelooft het misschien niet, maar een product zoals vaseline kan ook zeer nuttig zijn om volle, gezonde wimpers te krijgen.

Instructies

 • Doe een beetje vaseline op de vingertoppen en wrijf ermee over de wimpers, van de wortels tot de punten en laat het daarna intrekken.
 • Herhaal dit elke nacht voor het slapen gaan.

Olijfolie

Olijfolie

Door middel van de vetzuren van olijfolie is dit een krachtige moisturizer die helpt bij het regenereren van wimpers om zo de schade die ze kunnen oplopen in het dagelijks leven te verminderen.

Instructies

 • Verwarm een beetje olijfolie.
 • Breng het aan op de wimpers met een schone mascaraborstel.
 • Herhaal dit elke nacht voor het slapen gaan.

Heb jij last van uitvallende wimpers? Probeer deze natuurlijke behandelingen en zie dat je dus geen fortuin uit hoeft te geven om de gezondheid van je wimpers te verbeteren.

Raadpleeg een arts als het probleem aanhoudt.  Uitvallende wimpers kunnen namelijk ook door bepaalde aandoening veroorzaakt worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.