Heb jij last van jaloezie in je relatie?
Worstel jij met jaloezie in je relatie? Af en toe gevoelens van jaloezie hebben is niet zo’n groot probleem in een relatie. Wanneer het echter uit de hand loopt, kan het de emotionele gezondheid van beide partners beïnvloeden.
Daarom is het belangrijk om het te leren identificeren, omdat je het misschien niet altijd merkt. Weten hoe jaloezie groeit en maatregelen nemen om er mee om te gaan is essentieel om te voorkomen dat je de gevolgen ervan ondervindt.
Tekenen dat je worstelt met jaloezie in je relatie
Jaloezie komt voort uit de angst om je partner te verliezen. Het tilt deze angst echter naar een hoger niveau en kan conflicten in je relatie veroorzaken.
Het ergste is dat het de neiging heeft om erger te worden naarmate de tijd verstrijkt. Het kan zelfs merkbare problemen om samen te leven veroorzaken, maar het ook lastiger maken om elkaar te respecteren en van elkaar te houden.
We zullen nu eens kijken naar de tekenen van jaloezie in een relatie.
De tekenen van jaloezie
Je probeert de privacy van je partner te controleren
Jaloerse mensen respecteren de privacy van hun partner niet. Ze hebben vaak het gevoel dat ze het ‘recht’ hebben om alles te weten over het privéleven van hun partner.
Ook kunnen ze zich grote zorgen maken over het feit dat er een andere persoon in het leven van hun partner is. Dit zorgt ervoor dat ze voortdurend elke vorm van communicatie willen controleren zoals:
- hun telefoon
- sociale netwerken
- gesprekken die ze voeren
Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Zelfs een onschuldige groet of gesprekken met vrienden kunnen je gek maken en ervoor zorgen dat je je bedreigd voelt.
Lees dit ook:
Is ontrouw ervaren anders voor mannen en vrouwen?
Je wantrouwt collega’s
Het is waar dat er situaties zijn met vrienden of collega’s waarin een beetje jaloezie gerechtvaardigd kan zijn. Als je niet weet hoe je dit gevoel onder controle moet houden, kan het echter gebeuren dat je dingen aanneemt die niet waar zijn.
Dan wordt elke vorm van aandacht of sympathie voor iemand van het andere geslacht gezien als flirten. Dat resulteert erin dat je boos wordt, ook al was je partner gewoon aardig tegen die andere persoon.
Je stelt grenzen aan het sociale leven van je partner
Jaloezie zorgt er vaak voor dat mensen het sociale leven van hun partner onder controle willen houden. Mensen die worstelen met jaloezie in een relatie reageren meestal zo als hun partner tijd wil doorbrengen met hun vrienden of familie, of zelfs als hij of zij iemand wil bellen.
Ze kunnen voortdurend vragen stellen over zijn of haar sociale leven, zoals:
- Met wie praat je?
- Waarom lach je om wat je vrienden zeggen?
- Waar ga je heen?
- Hoe lang blijf je weg?
Mensen die worstelen met jaloezie in een relatie willen misschien zelfs niet eens dat hun partner tijd met vrienden doorbrengt. Soms kunnen ze zelfs vragen om de plannen af te zeggen, om in plaats daarvan als koppel iets te gaan doen.
Je belt hem of haar de hele tijd
Het is één ding om een paar keer per dag te bellen om te vragen hoe het gaat. Het is iets heel anders om voortdurend te bellen om alles te controleren wat je partner doet.
Ook kunnen mensen die last hebben van jaloezie controleren of hun partner wel echt is waar hij of zij zegt dat hij of zij is. Dit kan ervoor zorgen dat je je gestrest en angstig voelt.
Je verzint ontrouw
Soms kan jaloezie uit de hand lopen. Dit gebeurt wanneer mensen zich beginnen voor te stellen dat hun partner vreemd gaat, omdat het stel niet altijd bij elkaar is.
Dit zorgt ervoor dat mensen die worstelen met jaloezie ontrouw verzinnen. Vaak kunnen ze hun angsten en verzonnen scenario’s niet loskoppelen van de werkelijkheid.
Mensen die last hebben van jaloezie in een relatie veranderen hun levensstijl
Veel mensen denken dat als ze gewoon meer tijd met hun partner doorbrengen, ze ontrouw kunnen voorkomen. In sommige gevallen zullen ze zelfs hun levensstijl veranderen om meer beschikbaar te lijken voor hun partner, zodat ze meer tijd samen kunnen doorbrengen.
Daarom proberen jaloerse mensen vaak van de tijd van hun partner te controleren. Op die manier kunnen ze zelfs de agenda van hun partner bijhouden en proberen om al zijn of haar vrije tijd in te nemen.
Ze voelen zich ongemakkelijk over de kledingkeuze van hun partner
Jaloezie kan worden uitgelokt door de manier waarop je partner zich kleedt. Het kan zijn dat je je geërgerd voelt omdat je partner zich mooi aankleedt voor een andere gelegenheid dan een date met jou.
Het is gebruikelijk om zinnen als deze te horen:
- Waarom doe je je haar als je niet uitgaat?
- Als je niet uitgaat, waarom doe je dan make-up op?
- Waarom draag je dat als je gewoon naar je vrienden toe gaat?
- Waarom ben je zo vaak weg?
Kijk hier ook eens naar:
4 signalen van de emotionele ontrouw van je partner
Het verwarren van jaloezie met liefde
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk van mensen die worstelen met jaloezie. Ze rechtvaardigen hun gedrag altijd door te zeggen dat ze het doen omdat ze van hun partner houden.
Jaloerse mensen zeggen vaak dat alle kritiek en frustratie alleen maar komt doordat ze zich zorgen maken over de persoon van wie ze houden. Op die manier blijven ze de andere persoon manipuleren. Dat is natuurlijk geen liefde, want ware liefde betekent ook vertrouwen en vrijheid.
Heb jij moeite met jaloezie in een relatie? Heb je het gevoel dat je jaloezie of die van je partner uit de hand loopt? Wees voorzichtig! Hoewel het normaal is om je af en toe jaloers te voelen, is het belangrijk om erop te letten zodat het geen invloed heeft op je relatie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Harris, C. R. (2003). A review of sex differences in sexual jealousy, including self-report data, psychophysiological responses, interpersonal violence, and morbid jealousy. Personality and Social Psychology Review. https://doi.org/10.1207/S15327957PSPR0702_102-128
- Muise, A., Christofides, E., & Desmarais, S. (2009). More Information than You Ever Wanted: Does Facebook Bring Out the Green-Eyed Monster of Jealousy? CyberPsychology & Behavior. https://doi.org/10.1089/cpb.2008.0263
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605
- Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528