Havermout consumeren tijdens de periode van borstvoeding geven
De consumeren van havermout tijdens de borstvoeding kan aanbevolen worden om de productie van moedermelk te verhogen. Hoewel dit effect geen solide bewijs heeft, is het toch zo dat deskundigen de opname ervan in het dieet van een borstvoedende moeder aanbevelen.
Bovendien hebben we het hier over een product dat verschillende gezondheidsvoordelen heeft, dankzij zijn gehalte aan complexe koolhydraten en oplosbare vezels van hoge kwaliteit.
Voor we beginnen moeten we benadrukken dat we tijdens de borstvoeding nog steeds heel goed op onze voeding moeten letten. Er zijn niet zoveel gevaren als tijdens de zwangerschap, maar het is nog steeds van cruciaal belang om giftige stoffen en zware metalen te vermijden die in de moedermelk kunnen overgaan.
Daarnaast zou de kwaliteit van het dieet van de moeder de voedingswaarde van de melk tot op zekere hoogte conditioneren.
Havermout consumeren tijdens de periode van borstvoeding geven om meer moedermelk te produceren
Er is een theorie dat het regelmatige consumeren van havermout tijdens de borstvoeding de productie van moedermelk zou kunnen verhogen, dus wordt de aanwezigheid ervan in het dieet aanbevolen. Borstvoeding tot het eerste levensjaar blijkt (Engelse link) op middellange termijn een aantal gezondheidsvoordelen voor het kind te hebben.
Gerst kan ook een soortgelijk effect op de melkproductie hebben, dus zou het met haver gecombineerd kunnen worden om de voordelen te maximaliseren. In feite is het in veel landen in Amerika gebruikelijk om beide producten na de bevalling in grote hoeveelheden te consumeren. Hoewel, zoals we al zeiden, er geen solide wetenschappelijk bewijs voor is.
Lees hier meer:
Wat moet ik doen als mijn baby borstvoeding weigert
Andere voordelen van haver
Wat meer dan duidelijk is, is het positieve effect van haver op de intestinale microbiota. Het bevat een soort vezels, beta-glucanen, die dienen als energetisch substraat voor de bacteriën die in het spijsverteringskanaal leven.
Men beschouwd ze als prebiotica en helpen om de dichtheid en diversiteit van micro-organismen op middellange termijn op peil te houden. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Gut Microbes.
Om de maximale voordelen te ervaren, moet echter ook de aanwezigheid van gefermenteerde voedingsmiddelen in de voeding gegarandeerd zijn. Zuivelproducten, zoals yoghurt of melkkefir, zijn het beste alternatief.
Ze bevatten probiotica, levende bacteriën die in staat zijn het spijsverteringskanaal selectief te koloniseren. De regelmatige inname ervan kan veel ontstekingsziekten die de darm aantasten voorkomen, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Gastroenterology Clinics of North America.
Hoe bereid je havermout om de positieve effecten te maximaliseren?
De beste manier om havermout te bereiden is in de vorm van pap. Natuurlijk kan je het ook als zodanig aan bepaalde dranken, zoals melk of koffie, toevoegen. De organoleptische eigenschappen ervan zullen echter veel beter zijn met een bepaald voorafgaand bereidingsproces.
Bovendien bevelen sommige auteurs aan dit voedingsmiddel te koken om de vezels wat zachter te maken en de verteerbaarheid te verbeteren, en zo enkele aanwezige antinutriënten te inactiveren die de opname van bioactieve stoffen zouden beperken.
Om pap te bereiden verwarm je eenvoudig een glas melk in een steelpan. Voeg dan 3 of 4 eetlepels havermout toe en roer op matig vuur, zonder te koken. Doe dit tot het mengsel dik wordt.
Vanaf hier kun je ingrediënten naar smaak toevoegen. Een van de beste alternatieven is het toevoegen van cacaopoeder, noten en gehakt fruit. Dit zorgt voor een optimale voedingsinname en een complete maaltijd om bij het ontbijt of een willekeurig tussendoortje van te genieten.
Je kunt met havermout ook brood maken, en ook pannenkoeken, cakes en veel andere bakrecepten. Dit hangt af van hoeveel tijd je hebt en wat je leuk vindt om in de keuken te maken. Elk van deze gerechten zal helpen om de dagelijkse vezelinname te verbeteren.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
De vele voordelen van borstvoeding
Consumeer havermout tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft
Haverconsumptie tijdens de borstvoeding heeft bepaalde voordelen voor de gezondheid van de moeder. Het kan mogelijk de synthese van moedermelk verhogen, wat een positieve invloed heeft op de gezondheid van de baby. Daarom is het een van de granen die bij voorkeur in ons dieet moeten voorkomen. Het is namelijk een graansoort van veel hogere kwaliteit dan tarwe of maïs.
Tenslotte moet je bedenken dat je tijdens de borstvoedingsperiode speciale aandacht moet besteden aan het dieet in het algemeen. Het blijft een prioriteit om giftige stoffen zoals alcohol te vermijden en de consumptie van andere stoffen zoals cafeïne te matigen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Binns, C., Lee, M., & Low, W. Y. (2016). The Long-Term Public Health Benefits of Breastfeeding. Asia-Pacific journal of public health, 28(1), 7–14. https://doi.org/10.1177/1010539515624964
- Holscher H. D. (2017). Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut microbes, 8(2), 172–184. https://doi.org/10.1080/19490976.2017.1290756
- Abraham, B. P., & Quigley, E. (2017). Probiotics in Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterology clinics of North America, 46(4), 769–782. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2017.08.003