Hartritmestoornissen: symptomen en gevolgen
Voel je je vermoeid of slaat je hart op hol? Heb je dit wel eens meegemaakt? Meestal hebben deze verschijnselen geen grote gevolgen voor je gezondheid. Soms kunnen ze echter wijzen op hartproblemen die je niet mag negeren. In dit artikel nodigen we je daarom uit je kennis over hartritmestoornissen te vergroten.
Wat zijn hartritmestoornissen?
Misschien heb je op een bepaald moment in je leven een elektrocardiogram ondergaan. Bij dit onderzoek wordt gedurende een korte periode de elektrische activiteit van je hart gemeten. Een arts stelt aan de hand van de gegevens de duur van je hartcyclus vast en beoordeelt het elektrische geleidingssysteem van je hart.
Je arts zal je vertellen wat de ernst is van je ritmestoornis. Daarnaast geeft hij aan in hoeverre het jouw normale hartritme kan beïnvloeden op de lange termijn.
Soorten hartritmestoornissen
- Bradycardie: Hierbij is er sprake van een hartslag van minder dan 50 slagen per minuut. Meestal is dit onschuldig en behandeling is dan ook niet altijd nodig. Soms is het het gevolg van bepaalde medicijnen.
- Ventriculaire tachycardie: Bij deze levensbedreigende aritmie, is er sprake van een gevaarlijk snel ritme in de beide hartkamers. Hierdoor kan het hart niet voldoende bloed door het lichaam pompen. De aandoening vereist onmiddellijke medische interventie. Het komt vaak voor bij jongere mensen die veeleisende sporten beoefenen. Bovendien is het de meest gebruikelijke oorzaak van een plotse hartstilstand. Het is een serieuze aandoening. Het enige wat kan aangeven of je misschien aanleg hebt voor deze aritmie is je familiegeschiedenis. Als de aandoening voorkomt in je familie, dan zou het kunnen betekenen dat je er vatbaar voor bent.
- Aangeboren lange QT-tijdsyndroom: Ook dit is een erfelijke ziekte. Je hebt last van korte en plotse tachycardie en kunt soms flauwvallen. Ongeveer 50 procent van de patiënten met deze aritmie ervaart een plotselinge en duidelijk te bemerken overgang van een normaal hartritme naar boezemfibrilleren. De aanval kan van te voren worden aangevoeld. De enige behandeling voor deze aritmie is een pacemaker.
- Paroxismale supraventriculaire tachycardie: Deze aritmie doet zich meestal voor na zware lichamelijke inspanning. De snelle hartslag kan enkele minuten tot meerdere uren aanhouden en verdwijnt vervolgens. De aritmie gaat ook gepaard met een scherpe pijn op de borst. Bij kinderen kan het tevens worden geïdentificeerd als een afwijking van de hartspier. Regelmatige controles zijn daarom van belang.
Symptomen van hartritmestoornissen
Let op de volgende symptomen die kunnen wijzen op hartritmestoornissen. Ervaar je een van deze symptomen, dan is het van groot belang dat je dit bespreekt met een arts.
- Hartkloppingen: dit is het meest voorkomende symptoom. Hartkloppingen kunnen optreden bij inspanning, maar ook in ruststand en zonder enige provocatie. Pas echter op. Soms voel je hartkloppingen namelijk niet in je borst, maar in je nek. Het is belangrijk dit te onthouden.
- Duizeligheid: dit symptoom doet zich vaak voor na lichamelijke inspanning. Het eerste wat je kunt ervaren is een versnelde hartslag, gevolgd door duizeligheid. Ook kun je buiten bewustzijn raken.
- Kortademigheid of vermoeidheid: misschien voel je de behoefte dieper adem te halen na lichamelijke beweging, zelfs als je niet veel gedaan hebt. Het koude zweet breekt je uit en je voelt je ernstig zwak. Je hoofd tolt en je ervaart een sterk pompend gevoel in je borst of nek. Dit is ernstig, ga er daarom voor naar de dokter.
- Hartfalen: dit is een zeer ernstig symptoom. Als dit je overkomt, zul je waarschijnlijk in het ziekenhuis worden opgenomen met het gevoel niet te kunnen ademen. Je staat op het punt van instorten en hebt direct hulp nodig.
- Syncope (informeel flauwvallen): dit gebeurt wanneer er een verminderde bloedtoevoer is naar de hersenen. Hierdoor val je direct flauw. De bewusteloosheid is kortdurend en gaat vanzelf over. Onthoud echter dat flauwvallen altijd een oorzaak heeft. Informeer daarom altijd bij je arts als het je overkomen is. Dit geldt ook als je snel herstelt en verder nergens last van hebt.
Richtlijnen voor een gezond hart
Je weet waarschijnlijk al dat de meeste hartproblemen worden veroorzaakt door genetische afwijkingen of complicaties tijdens de geboorte. Je moet echter ook onthouden dat 60% van de sterfgevallen als gevolg van hartproblemen kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Volg deze tips:
1. Let op je gewicht
Probeer altijd een gezond gewicht te handhaven en voorkom overgewicht.
2. Zorg voor een gebalanceerd dieet
Dit betekent genoeg vis, mager vlees, noten, omega 3- en 6-vetzuren, maar ook olijfolie, fruit, groente en meer…
3. Houd je cholesterol in de gaten
Er is niets schadelijker voor de aderen en slagaderen dan een hoog cholesterolgehalte.
4. Zorg voor voldoende slaap
Het is gezond om tussen de zeven à acht uur te slapen per nacht.
5. Zorg voor matige, maar regelmatige beweging
Probeer elke dag naar buiten te gaan. Ga wandelen, rennen of fietsen… Dit is goed voor je aderen. Bovendien zal het je bloeddruk verlagen.
6. Verminder stress en angst
Zorg goed voor je emotionele gezondheid. Probeer de druk van je dagelijkse leven en zorgen te verminderen. Ga voor een gezonde leefstijl en maak tijd vrij om te genieten met vrienden en familie. Vergeet echter vooral niet om te genieten van de kleine dingen in het leven. Je hart zal je dankbaar zijn!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sanguinetti, M. C., & Tristani-Firouzi, M. (2006). hERG potassium channels and cardiac arrhythmia. Nature. https://doi.org/10.1038/nature04710
- Antzelevitch, C., & Burashnikov, A. (2011). Overview of Basic Mechanisms of Cardiac Arrhythmia. Cardiac Electrophysiology Clinics. https://doi.org/10.1016/j.ccep.2010.10.012
- Grace, A. A., & Roden, D. M. (2012). Systems biology and cardiac arrhythmias. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(12)61462-7
- de la Cuerda, R. C., Diego, I. M. A., Martín, J. J. A., Sánchez, A. M., & Page, J. C. M. (2012). Programas de rehabilitación cardiaca y calidad de vida relacionada con la salud. Situación actual. Revista Española de Cardiología, 65(1), 72-79.
- Zayas Molina, R. (2012). Actualización sobre el síndrome de QT largo congénito. Revista Cubana De Investigaciones Biomédicas, 31(2), 0-0. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0864-03002012000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es
- Fu D guan. Cardiac Arrhythmias: Diagnosis, Symptoms, and Treatments. Cell Biochem Biophys. 2015;
- Behere SP, Weindling SN. Inherited arrhythmias: The cardiac channelopathies. Annals of Pediatric Cardiology. 2015.