Handschoenen van nitril, vinyl of latex: welke soort moet je gebruiken?

Wegwerphandschoenen bieden bescherming tegen besmettelijke en chemische stoffen. Maar weet je het verschil tussen nitril, vinyl en latex handschoenen? Hier vertellen we het je.
Handschoenen van nitril, vinyl of latex: welke soort moet je gebruiken?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 29 juni, 2024

Het gebruik van handschoenen – of het nu nitril-, vinyl- of latexhandschoenen zijn – is een standaardpraktijk geworden om een hygiënische en veilige omgeving te garanderen. Handschoenen spelen een belangrijke rol bij het beschermen van onze handen en bij het voorkomen van de overdracht van micro-organismen op mensen.

Er is een grote verscheidenheid aan beschermende handschoenen op de markt. De materialen die worden gebruikt bij de productie kunnen veranderen, dus ze bieden elk hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de context waarin ze worden gebruikt.

In dit artikel gaan we het hebben over de drie soorten handschoenen: nitril, vinyl en latex. Daarnaast gaan we dieper in op hun eigenschappen, hun verschillen en welke je het beste kunt kiezen afhankelijk van de omstandigheden.

Nitril handschoenen

Handschoenen van nitril zijn het meest robuust en veilig. Ze zijn gemaakt van een synthetische samenstelling, vrij van latex en poeder, wat ideaal is voor mensen met allergieën of een gevoelige huid. Deze handschoenen worden gekenmerkt door hun perforatieweerstand en bestendigheid tegen oliën, oplosmiddelen en zuren.

Ze vormen zich gemakkelijk naar de contouren van de hand, hebben een goede tastgevoeligheid en een stevige grip. Ook worden ze aanbevolen voor werk waarbij er contact is met potentieel gevaarlijke stoffen, zoals in de sanitaire, industriële of schoonmaaksector van grote bedrijven. Ze zijn ook geschikt voor het hanteren van voedsel, zonder de smaak of geur ervan aan te tasten.

De belangrijkste eigenschap van nitril handschoenen is hun multifunctionaliteit, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen. De prijs en de impact op het milieu zijn echter factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Vinyl handschoenen

Dit soort handschoenen zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC), een soort plastic materiaal. Ze staan bekend als een goedkopere optie, hoewel ze minder elastisch zijn in vergelijking met latex of nitril handschoenen. Ze hebben ook een doorzichtige tint waardoor het gemakkelijker is om de conditie van de handen eronder te zien.

Handschoenen zijn handig voor korte, minder veeleisende taken en worden gebruikt in huishoudelijke, esthetische of voedselgerelateerde omgevingen. Ze bieden een aanvaardbare weerstand tegen vocht, schoonmaakmiddelen of verschillende soorten alcohol.

Hun nadelen zijn een lagere sterkte en flexibiliteit, waardoor ze vaak scheuren. Ondanks hun beperkingen zijn ze ideaal voor minder veeleisende activiteiten, omdat ze bescherming bieden tegen een meer budgetvriendelijke prijs.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Oorzaken en symptomen van een latexallergie

Latex handschoenen

Latex handschoenen
Deze handschoenen zijn gemaakt van natuurrubber en worden gebruikt voor bescherming tegen infecties en bepaalde chemicaliën.

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurrubber en worden gebruikt voor bescherming tegen infecties en bepaalde chemicaliën. Ze worden vaak gebruikt in de medische sector, in laboratoria en in de voedingsmiddelenindustrie.

Ze kunnen echter bij sommige mensen allergieën veroorzaken, omdat er een vrij veel voorkomende gevoeligheid voor latex bestaat. Om dit te verhelpen, biedt de industrie de opties waar we het al over hebben gehad: nitril of vinyl handschoenen.

Hoewel reacties op latex bijna altijd mild zijn (irritatie en jeuk aan de handen), kunnen er ernstigere gevallen zijn. Netelroos, astma en zelfs anafylaxie zijn gemeld.

Desondanks blijven latex handschoenen een optie voor situaties die bescherming tegen besmetting vereisen. Ze zijn echter niet ideaal voor het werken met krachtige chemicaliën.

We denken dat je dit artikel ook wel wilt lezen:
Hoe met vinylplaten te decoreren: 5 originele ideeën

Welk type handschoen kiezen in welke situatie?

Handschoenen aantrekken om te koken
Alle drie de soorten wegwerphandschoenen kunnen in de voedingssector worden gebruikt, zolang ze voldoen aan de sanitaire normen.

Elke handschoen heeft zijn voor- en nadelen. De keuze hangt af van het beoogde gebruik, de eigenschappen van de gebruiker en de omgeving.

Voor huishoudelijk gebruik kan elk van de handschoentypes geschikt zijn. Enkele aspecten waarmee echter rekening moet worden gehouden, zijn de volgende:

  • Duur en frequentie. Voor kortdurend gebruik is vinyl voldoende.
  • Een latexallergie. In dit geval, met een bekende gevoeligheid, kun je het beste kiezen voor vinyl of nitril.
  • De kosten. Vinyl is economisch gezien het meest betaalbare materiaal, hoewel het minder bescherming en veiligheid biedt.
  • Tactiele gevoeligheid. Als een hoge tastgevoeligheid vereist is bij het hanteren, dan zijn latex handschoenen de juiste keuze.
  • Chemische weerstand en perforatieweerstand. Nitril handschoenen worden aanbevolen voor het hanteren van chemicaliën, vooral bij schoonmaaktaken met sterke stoffen.

Handschoenen in de gezondheidszorg

De medische sector vereist zeer nauwkeurige beschermingsmaatregelen en een stevige greep om chirurgische ingrepen effectief uit te voeren. Huidvriendelijke, poedervrije nitril handschoenen minimaliseren hiervoor de kans op irritatie of bijwerkingen.

Handschoenen van latex zijn niet aan te raden voor de medische sector, vanwege hun lage weerstand en flexibiliteit, waardoor ze kunnen scheuren. Ze zijn echter het meest gebruikte type handschoen bij routinematige handelingen, zoals basiscontroles, vanwege hun tactiliteit.

Handschoenen in de industriële sector

Deze sector is ook een van de meest veeleisende en risicovolle als het gaat om handelingen. Er is een hoge mate van bescherming nodig tegen chemische of fysische agentia, zoals oliën, oplosmiddelen, zuren, snijwonden of schaafwonden.

Nitril handschoenen worden in deze sector gebruikt om perforaties te voorkomen. Ze zijn zeer sterk en bestand tegen chemische stoffen. Ze hebben een goede pasvorm en bieden een stevige grip, waardoor het hanteren van voorwerpen gemakkelijker wordt.

Er zijn ook andere opties, zoals latex, die men in de industriële omgeving kan gebruiken, zolang er geen specifieke allergieën zijn. Ze bieden elasticiteit en passen zich goed aan de vorm van de hand aan, hoewel ze niet aanwezig kunnen zijn bij gevaarlijke taken, omdat ze minder weerstand bieden dan nitril handschoenen en snel kunnen verslechteren.

Handschoenen in de voedingssector

De voedingsindustrie is gereglementeerd en staat onder toezicht wat betreft het gebruik van wegwerphandbescherming. Het vereist een hoog niveau van hygiëne en veiligheid om besmetting te voorkomen. Alle drie de soorten wegwerphandschoenen kunnen in deze sector worden gebruikt, zolang ze voldoen aan de hygiënische normen.

Nitril is geschikt omdat het allergie- en stofvrij is. Het is ideaal voor vocht en bepaalde chemicaliën, zoals schoonmaakmiddelen of alcoholen, waardoor het geschikt is voor het hanteren van vet voedsel zonder de integriteit ervan aan te tasten.

Bescherm je handen door de juiste handschoenen te dragen

Wegwerphandschoenen zijn nuttig en noodzakelijk om je handen te beschermen en infecties of voedselvergiftiging te voorkomen . Ze zijn niet allemaal hetzelfde en je moet weten hoe je voor elk geval het juiste type kiest.

Onthoud dat het belangrijkste is om voor jouw gezondheid en die van anderen te zorgen door altijd voorzorgsmaatregelen en bescherming als je belangrijkste bondgenoten te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hernández Orellana, A. J. R. (2016). Comparación de la tasa de biodegradación en campo entre guantes de látex, nitrilo y nitrilo biodegradable [Tesis Doctoral]. Universidad del Valle de Guatemala. https://repositorio.uvg.edu.gt/handle/123456789/3030
  • Jiménez Vallejo, I.T. (2022). Prevención de transmisión de patógenos por uso de guantes de látex y nitrilo nuevos no estériles [Bachelor’s thesis]. Universidad Nocional de Chimborazo. http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/9871
  • Leonard Alas, R.E. (2015). Análisis de los factores que influyen en el ciclo del proceso de clorinación en la fabricación de guantes de látex nitrilo [Tesis Doctoral], Universidad de San Carlos de Guatemala. https://core.ac.uk/download/pdf/35293695.pdf
  • Leyva León, J. S. (2021). Análisis de la microdureza superficial de una resina compuesta nanoparticulada manipulada con guantes de latex y nitrilo. [Tesis de Grado]. Universidad Nacional Federico Villarreal. https://renati.sunedu.gob.pe/handle/sunedu/3289435
  • Martínez Ortiz, P., & Vélez Vilorio, M. (2016). Análisis comparativo de la permeabilidad entre guantes de látex y guantes de nitrilo en la clínica de odontología Dr. René Puig Bentz de la Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña. [Tesis de Grado]. Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña https://repositorio.unphu.edu.do/handle/123456789/797

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.