Oorzaken en symptomen van een latexallergie

Latexallergie treedt op wanneer het immuunsysteem overmatig reageert op bepaalde eiwitten die in dit materiaal worden aangetroffen. Lees er meer over in dit artikel.
Oorzaken en symptomen van een latexallergie
Galo Flores

Geschreven en geverifieerd door de dokter Galo Flores.

Laatste update: 16 september, 2022

Sommige mensen hebben een latexallergie. Latex is een materiaal dat wordt gemaakt van het sap van de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis). Dit materiaal wordt ook wel ‘natuurrubber’ genoemd. Veel producten die we dagelijks gebruiken zijn ervan gemaakt.

Een latexallergie treedt op wanneer het immuunsysteem van iemand overdreven reageert op bepaalde eiwitten die in dit materiaal worden aangetroffen. Bedrijven gebruiken het om veel producten te vervaardigen, waarmee we dagelijks in contact komen.

Schattingen geven aan dat ongeveer 4 op de 100 mensen van de bevolking een latexallergie hebben. Ongeveer 1 op de 10 gezondheidswerkers is er allergisch voor. Dit is een uitdaging voor deze specifieke groep aangezien veel medische producten gemaakt zijn van of latex bevatten.

Symptomen van een latexallergie

Oorzaken en symptomen van een latexallergie

Het belangrijkste kenmerk van een latexallergie is jeuk of netelroos. Het kan zich ook manifesteren met oogirritatie, waterige ogen en roodheid van de neus. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot anafylaxie. Deze reactie kan levensbedreigend zijn omdat het leidt tot een gezwollen keel en ademhalingsmoeilijkheden.

Oorzaken en risicofactoren

Latex is een natuurlijk product dat bestaat uit verschillende componenten, waaronder eiwitten. Dit zijn de belangrijkste bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van allergische reacties.

De kleine deeltjes die vrijkomen uit producten die van dit materiaal gemaakt zijn, komen namelijk het lichaam binnen wanneer ze in contact komen met de huid of via de longen wanneer we inademen.

Sommige mensen die allergisch zijn voor latex kunnen direct contact met dit materiaal echter niet identificeren. In deze gevallen denken specialisten dat ze in contact zijn gekomen met iemand die er ook contact mee heeft gehad en die deeltjes op hun huid of kleding heeft gehad.

Anderen suggereren ook dat het te wijten kan zijn aan indirect contact, via voedsel dat bijvoorbeeld werd aangeraakt door mensen die latexhandschoenen droegen.

Waarschijnlijk worden allergische mensen niet met dit probleem geboren, maar ontwikkelen ze het bij herhaaldelijk contact met dit materiaal. Symptomen verschijnen zelfs vaak pas na maanden of jaren na het eerste contact met latex.

Welke producten bevatten latex?

We zullen een aantal voorbeelden geven van producten die latex bevatten. Deze producten zijn overal (Engelse link) en mensen gebruiken ze vaak omdat ze zacht maar wel sterk zijn.

Producten voor medisch gebruik

Sommige landen hebben voorschriften voor het gebruik van medische hulpmiddelen die latex bevatten. Gebruikers moeten het aangeven als ze het gebruiken, om te voorkomen dat ze in contact komen met mensen met een latexallergie. Dit is een veel voorkomende component in medische hulpmiddelen zoals:

 • wegwerphandschoenen
 • spuiten
 • een stethoscoop of een bloeddrukmeter
 • luchtweg- en intraveneuze canules
 • pleisters

Alledaagse producten

Veel alledaagse producten bevatten latex of een andere vorm van natuurlijk rubber. Over het algemeen veroorzaken deze producten zelden problemen, behalve bij extreem gevoelige mensen. Denk hierbij aan producten zoals:

 • ballonnen
 • elastiekjes
 • condooms en diafragma’s
 • handschoenen
 • banden
 • speelgoed
 • handgrepen van objecten

Andere producten

Er is een verband tussen allergie voor bepaalde voedingsmiddelen en latex. Dit komt omdat sommige voedingsmiddelen dezelfde allergenen bevatten als latex. Dit is belangrijk omdat mensen met een latexallergie ook allergisch zijn voor deze voedingsmiddelen of op zijn minst een kruisreactie hebben. Enkele van deze voedingsmiddelen zijn:

 • avocado
 • selderij
 • banaan
 • passievrucht
 • kiwi
 • kastanje

Diagnostische testen

Het diagnosticeren van een latexallergie is een uitdaging, net als het geval is bij andere allergieën. De arts zal je huid onderzoeken en vragen stellen over je symptomen en ook zoeken naar specifieke gegevens om andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten.

Ze kunnen een huidreactietest laten doen (Engelse tekst) om te bepalen of de huid reageert op latexeiwitten. De arts zal een kleine naald in de huid van de onderarm of rug inbrengen om zo een kleine hoeveelheid latex te injecteren.

Vervolgens interpreteert de arts het resultaat nadat de huid op het monster heeft gereageerd. Iemand die allergisch is voor latex, zal deze een ontsteking vertonen waar de arts de latex heeft ingebracht. Alleen een specialist, een allergoloog of een andere arts die ervaring heeft met huidtesten en reacties, mag deze test doen.

Beschikbare behandelingen voor een latexallergie

Behandeling voor een allergie

Sommige medicijnen kunnen de symptomen verminderen, maar het is belangrijk om te benadrukken dat een latexallergie geen specifieke remedie heeft. De beste manier om allergische reacties op latex te voorkomen, is door geen producten te gebruiken die latex bevatten.

 • De arts kan antihistaminica of lage doses corticosteroïden voorschrijven als de reacties na contact met latex mild zijn. Deze medicijnen helpen de reactie onder controle te houden en kunnen helpen om ongemak te verlichten.
 • Je kunt echter onbedoeld in contact komen met latexproducten, zelfs als je ze probeert te vermijden. Je zou ook een epinefrine-autoinjector bij je kunnen houden als je in het verleden een ernstige allergische reactie op deze producten hebt gehad.
 • Ga naar de dichtstbijzijnde Eerste Hulp voor onmiddellijke behandeling in geval van een anafylactische reactie.

Preventie van een latexallergie en aanbevelingen

Mensen die allergisch zijn voor latex moeten zorgverleners die hen behandelen op de hoogte brengen, aangezien ziekenhuizen de meeste producten gebruiken die latex bevatten. Ook is het werken in een ziekenhuisomgeving een van de belangrijkste factoren om een latexallergie te ontwikkelen.

 • Een andere vorm van preventie is om producten gemaakt met latex te vervangen door producten gemaakt met verschillende materialen. Er zijn bijvoorbeeld latexvrije handschoenen, pleisters, condooms en speelgoed op de markt.
 • Daarnaast moet je de hierboven genoemde vruchten vermijden om een allergische reactie te voorkomen vanwege het type eiwitten dat ze bevatten.

Een latexallergie is een complexe aandoening

Tot slot is een tijdige diagnose in deze gevallen essentieel. Er is echter vaak een vertraging in de diagnose bij veel patiënten. Er kunnen twee jaar voorbijgaan vanaf het begin van dermatitis totdat er astmatische symptomen optreden.

Enkele van de belangrijkste maatregelen zijn het gebruik van latexvrije producten en het informeren van gezondheidswerkers over je allergie vóór elke procedure. Dit is dus de beste manier om direct of onbedoeld contact met latex te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wu M, McIntosh J, Liu J. Current prevalence rate of latex allergy: Why it remains a problem? J Occup Health. 2016 May 25;58(2):138-44.
 • Nucera E, Aruanno A, Rizzi A, Centrone M. Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. J Asthma Allergy. 2020 Sep 28;13:385-398.
 • Chełmińska M, Specjalski K, Różyło A, Kołakowska A, Jassem E. Differentiating of cross-reactions in patients with latex allergy with the use of ISAC test. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):120-7.
 • Amr S, Suk WA. Latex allergy and occupational asthma in health care workers: adverse outcomes. Environ Health Perspect. 2004 Mar;112(3):378-81.
 • Kumar RP. Latex allergy in clinical practice. Indian J Dermatol. 2012 Jan;57(1):66-70.
 • Nabavizadeh SH, Yazdanpanah S. Prevalence of fruite (kiwi) allergy in health worker with latex hypersensitivity. Clin Transl Allergy. 2011 Aug 12;1(Suppl 1):P33.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.