Behandeling en symptomen van een citrusallergie

Citrusvruchten worden door hun gehalte aan antioxidante fytonutriënten gekenmerkt. Het is echter mogelijk om een citrusallergie te ontwikkelen.
Behandeling en symptomen van een citrusallergie
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een citrusallergie brengt meestal typische symptomen met zich mee die de diagnose eenvoudig maakt. Hoewel het een zeldzaam probleem is, kan het iemands dieet beïnvloeden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze vruchten belangrijke voedingsstoffen kunnen bevatten, zoals vitamine C.

In de citrusgroep kunnen we een groot aantal vruchten vinden die een aanzienlijke concentratie citroenzuur bevatten. Denk bijvoorbeeld aan citroenen, grapefruit en sinaasappels. Het heeft een aanzienlijke antioxidante werking en experts raden aan om het regelmatig te consumeren.

Oorzaken van een citrusallergie

Het fenomeen dat we als een citrusallergie kennen doet zich voor, omdat het immuunsysteem bepaalde eiwitten, die als antigenen werken, als schadelijk interpreteert. Vanaf de eerste blootstelling produceert het immuunsysteem een afweerreactie met een verscheidenheid aan symptomen.

Deskundigen zijn van mening dat er mogelijk een genetische component is die het verschijnen van deze allergie bepaalt. Al spelen omgevingsfactoren, zoals overmatige hygiëne of weinig blootstelling aan deze producten, ook een rol.

Experts zeggen zelfs (Engelse link) dat buitensporige reinigingsmaatregelen van deze vruchten een van de onderliggende redenen voor de allergie voor citrusvruchten kunnen zijn.

Symptomen van een citrusallergie

Sinaasappels en citroenen

Na inname van citrusvruchten begint de allergische persoon karakteristieke symptomen te ontwikkelen. Deze omvatten het verschijnen van rode vlekken op de huid of jeuk. Als dit het geval is, dan is het belangrijk om op doktersrecept een antihistaminicum te krijgen. Dit vermindert het ongemak dat de allergie heeft veroorzaakt.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het consumeren van voedsel dat een allergische reactie veroorzaakt, tot diarree, buikpijn, gasvorming en zelfs braken kan leiden. Hoewel deze tekenen van de mate van intensiteit van de reactie zelf af zullen hangen.

De diagnose van een citrusallergie

De diagnose van deze allergie omvat blootstelling aan het voedsel en daaropvolgende meting van immunoglobulinen in het bloed. Contact met het betreffende product kan soms voldoende zijn, omdat hierdoor huidirritatie ontstaat.

Soms is het echter nodig dat iemand een klein monster inslikt. Dit is om te beoordelen hoe bepaalde biochemische parameters die met de werking van het immuunsysteem verband houden, worden gewijzigd.

Alternatieven voor citrusvruchten

Zodra het probleem is vastgesteld, moet de persoon citrusvruchten in zijn dieet vermijden. Anders kunnen ze hun gezondheid in gevaar brengen. Dit betekent echter niet dat ze hun inname van antioxidanten moeten verminderen. Uit onderzoek is gebleken (Engelse link) dat deze verbindingen de vorming van vrije radicalen neutraliseren.

Het is belangrijk om de inname van sauzen en dressings te vermijden, aangezien veel van deze sauzen meestal citroen of sinaasappel bevatten. Je kunt ze eerder door vinaigrettes of zelfgemaakte dressings vervangen die geen citrusvruchten bevatten.

Het is volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link) ook belangrijk om te onthouden dat de inname van vitamine C in staat is om de goede werking van het immuunsysteem te garanderen.

Om ervoor te zorgen dat aan de voedingsbehoeften wordt voldaan, moeten mensen met een citrusallergie hun inname van paprika’s verhogen of indien nodig hun toevlucht tot het gebruik van supplementen nemen.

Behandeling van een citrusallergie

Sinaasappel en de c van vitamine c

Op dit moment is er geen behandeling waarvan is bewezen dat deze effectief is bij het elimineren van een citrusallergie. Met farmacologische hulp is het mogelijk om de symptomen onder controle te houden. Dit is echter geen oplossing, omdat het interne schade kan veroorzaken.

Momenteel worden verschillende behandelingen op basis van immunotherapie getest met als doel om in de toekomst een oplossing te bieden. Momenteel zijn ze echter niet beschikbaar voor het grote publiek en bevinden ze zich in de experimentele fase.

Een citrusallergie is een zeldzame aandoening

Gelukkig komt een citrusallergie bij de bevolking weinig voor. Het is echter een pathologie die het dieet van iemand kan beïnvloeden en waar vandaag de dag geen oplossing voor is.

In het geval dat de diagnose wordt gesteld, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat dit de inname van vitamine C niet beïnvloedt. Getroffen personen moeten dus hun inname van paprika’s verhogen of naar een specialist gaan om de suppletie met een product dat deze voedingsstof bevat, te beoordelen.

Kortom, een tekort kan een storing van het immuunsysteem veroorzaken, evenals problemen geven bij de opname van ijzer op darmniveau. Als je door het verschijnen van symptomen vermoedt dat je aan een citrusallergie lijdt, ga dan naar een specialist om de juiste diagnostische tests uit te voeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ege MJ. The Hygiene Hypothesis in the Age of the Microbiome. Ann Am Thorac Soc. 2017
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.