Autobanden opnieuw gebruiken: we geven je 5 tips

In dit artikel stellen we vijf verschillende manieren voor hoe je autobanden opnieuw kan gebruiken. Het zijn allemaal eenvoudige en erg handige ideeën. Loop ze niet mis!
Autobanden opnieuw gebruiken: we geven je 5 tips

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Autobanden opnieuw gebruiken is een geweldige manier om oude banden te recyclen en ze een nieuw leven te geven. Bovendien is dit het perfecte excuus om de garage een beetje schoon te maken. Je kan daarna ook profiteren van de extra ruimte om andere dingen op te bergen.

Beschadigde en versleten autobanden gaan meestal rechtstreeks naar de vuilnisbelt. Ze zijn niet langer bruikbaar voor hun oorspronkelijke bestemming. Maar dit betekent niet dat ze niet handig kunnen zijn voor andere dingen.

Heb je er ooit al eens over nagedacht wat je met enkele oude banden kan doen? We zijn overtuigd dat deze ongelooflijke ideeën je zullen verrassen. Je zal ook versteld staan van de manieren waarop sommige mensen ze op een creatieve wijze gebruikt hebben.

Het is slechts een kwestie van je verbeelding de vrije loop te laten. Stel je voor wat je met het hergebruik van autobanden kan bereiken. Stel je geest op de proef. Vind een creatieve manier en leer autobanden opnieuw gebruiken!

Vijf verschillende manieren om autobanden opnieuw te gebruiken

1. Een koffietafel

Autobanden opnieuw gebruiken als koffietafel

Dit is een praktisch idee dat enorm gemakkelijk uit te voeren is. Je kan autobanden opnieuw gebruiken als basis voor een tafel. Bedek het met een stuk hout om het tafeloppervlak te ondersteunen. Daarna versier je de band.

Sommige mensen versieren de band met een doek of met synthetische stof die bij hun meubels past. Anderen kiezen voor een meer rustiek uitzicht. Zij gebruiken vlechtwerk dat ze rond de banden wikkelen.

 • Als je een doek of synthetisch leer wilt gebruiken, meet dan de autoband op. Daarna snij je een cirkel uit het materiaal van je keuze.
 • Maak de cirkel vast aan een ander rechthoekig stuk van hetzelfde materiaal. Zorg ervoor dat het breed genoeg is om het volledige oppervlak van de band te bedekken.
 • Doe hetzelfde met de voering voor de binnenkant.

Wil je het praktischer aanpakken en zorgen dat je het gemakkelijk kan wassen? Dan kan je een rits of enkele knopen vastmaken op de plaats waar de binnenvoering en de rand van de rechthoek elkaar raken.

Kies je voor het gebruik van vlechtwerk, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende materiaal hebt. Want je moet de volledige band kunnen bedekken maar ook het houten bovenste deel dat je erop geplaatst hebt.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen kan je een mooie en handige koffietafel maken.

2. Een schommel voor de kinderen

Misschien leef je in een huis met een ruime tuin (en een hoge boom). Dan kan je de klassieke schommel ontwerpen die we zo vaak in films gezien hebben. Dit is een erg eenvoudig idee. Je kinderen zullen er dol op zijn.

 • Dit is het enige wat je hoeft te doen. Maak de band grondig schoon. Schilder dan de band en fleur het op.
 • Daarna hang je de band aan een sterke tak. Gebruik hiervoor enkele bungeekoorden of touw.

En klaar! Je hebt je eigen schommel gemaakt!

3. Autobanden opnieuw gebruiken om bloempotten te maken

Autobanden opnieuw gebruiken als bloempot

Dit is nog een andere manier om opnieuw gebruik te maken van autobanden. Want we kunnen ze in onze eigen tuin gebruiken.

Hoe gaan we dit doen?

Het is gemakkelijk. Je hoeft ze alleen maar tot bloempotten om te vormen.

Als bijvoorbeeld een boom wil planten, dan moet je er goed voor zorgen dat de boom niet scheef gaat groeien. Bovendien wil je niet dat de boom door de wind omvalt (of uitgegraven wordt door je hond), of omvergeduwd wordt door spelende kinderen. En dat zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke bedreigingen.

 • Plant je boom en plaats het in een paar gebruikte banden.
 • Op die manier kan je de boom beschermen. Je kan hem ook van bovenaf water geven doorheen de gaten van de autoband.

We willen nog een voordeel vermelden. Wanneer je de autobanden tot bloempotten omvormt, dan zal hun stevigheid de planten helpen de druk van de aarde te verduren. Bovendien zullen de wortels van de plant in de band blijven.

Er zijn verschillende manieren waarop je deze verandering kan uitvoeren. Je kan de autobanden onmiddellijk in je tuin plaatsen. Dan hoef je ze alleen nog te schilderen. De grond of de aarde werkt dan als de basis aan de binnenkant.

Maar misschien wil je de autobanden opnieuw gebruiken op een plaats met een ander type grond. Je wilt misschien ook dat je ze kan verplaatsen. Dan zal je een basis voor de banden moeten ontwerpen. Die voorkomt dat de aarde eruit valt.

Je kan de autobanden ook veranderen door ze op bepaalde plaatsen open te snijden. Daar kan je dan individuele planten in steken.

4. Containers voor tuinmateriaal of voor afval

Om dit te maken heb je drie autobanden nodig. Stapel ze op elkaar. Naai ze dan samen met draad of met een andere materiaal zodat ze aan elkaar blijven.

 • Daarna snij je een cirkel uit een stuk hout (dat de diameter van de band heeft). Hecht het onderaan de banden vast met lijm (dit zal de basis van de container zijn).
 • Dan kan je de banden met leuke kleuren schilderen. Als je hiermee klaar bent, kan je bovenop de banden een deksel leggen.
 • En je bent klaar! Container afgewerkt!

Dit moet je wel onthouden als je beslist een afvalcontainer te maken. Breng aan de binnenkant een afvalzak aan voordat je de container gaat gebruiken. Dat maakt het gemakkelijk om de container te legen wanneer die vol is.

Ook dit is een interessant artikel: Met foto’s je kamer inrichten: 12 geweldige ideeën!

5. Trappen voor steile hellingen

Autobanden opnieuw gebruiken als traptreden

Dit is een praktische oplossing voor mensen die in landelijk gebied wonen, omringd door heuvels. Want met dit idee zal het op- en aflopen van de helling veel gemakkelijker verlopen.

 • Je hoeft alleen maar de plaats waar je het pad wil creëren vrij te maken. Daarna kan je de treden in de heuvel graven.
 • Plaats de autobanden op elke trede. Vul ze op met dezelfde aarde die je verwijderd hebt om de banden te kunnen plaatsen.
 • Want door ze op te vullen zullen ze veilig op hun plaats blijven.

Deze trap is ook erg bestand tegen weersveranderingen.

Nu weet je waarom autobanden opnieuw gebruiken een erg goed idee is. Probeer ook om andere voorwerpen die je niet langer gebruikt te recyclen. Want zo win je enkele belangrijke punten op het vlak van besparen, creativiteit en handigheid!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.