Hoe met vinylplaten te decoreren: 5 originele ideeën

Je kunt je oude vinylplaten hergebruiken om woonkamers, slaapkamers en andere ruimtes in je huis te decoreren. Heb je er thuis nog een aantal? We geven je 5 interessante ideeën om er meer uit te halen.
Hoe met vinylplaten te decoreren: 5 originele ideeën

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Decoreren met vinylplaten is een trend geworden, vooral onder mensen die van vintage of retro houden. Vanwege hun specifieke ontwerp zijn ze perfect om veel ruimtes in je huis opnieuw in te richten zonder veel geld uit te geven. Wil je leren hoe je ze in je decoratie kunt gebruiken? Lees dit artikel om enkele interessante manieren te leren om vinylplaten te gebruiken.

Muziek afspelen via vinylplaten behoort voor veel mensen tot het verleden. Veel mensen hebben ze echter als souvenir in een kast opgeborgen. Om deze reden is gebeurd het steeds vaker dat mensen ze ze als decoratie gebruiken, vooral op plaatsen zoals de woonkamer, slaapkamers en gangen.

5 ideeën om met vinylplaten te decoreren

Het grote voordeel van decoreren met vinylplaten is dat je met deze bron interessante kunstwerken kunt maken. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn is zeer veelzijdig en je kunt het zonder problemen vormen. Het is bovendien sterk en het valt op veel oppervlakken goed op. Let op deze geweldige ideeën!

1. Mobiel met vinylplaten

Een mobiel gemaakt van kleine vinylplaten

Als je vinylplaten van verschillende formaten hebt, dan moet je dit simpele idee onthouden om een van je woonkamers, kantoren of ingangen te decoreren. Het makkelijk te maken, een mooie hangmobiel, die je aan het plafond of aan deuren kunt hangen om een rustgevend geluid te creëren.

Wat moet je doen?

 • Om te beginnen, neem ongeveer 5 of 10 vinylplaten, bij voorkeur van verschillende formaten.
 • Bevestig ze vervolgens aan een steun met behulp van een dik koord om de mobiel vorm te geven.
 • Hang het op waar het er het beste uitziet.

2. Decoreer de tafel met vinylplaten

Wil je originele en goedkope placemats? Je zult van dit interessante idee met vinylplaten genieten. Het enige dat je hoeft te doen is de platen alleen maar als placemat te gebruiken om tijdens de lunch of het diner de borden op te zetten. Je kunt ze zelfs gebruiken om de tafel bij een speciale gelegenheid te decoreren.

Wat moet je doen?

 • Verzamel verschillende vinylplaten en decoreer ze naar wens.
 • Gebruik ze dan om de tafel te dekken.

3. Rekken voor wijnflessen

Decoreren met vinylplaten

Je kunt vinylplaten vormen om een uniek wijnrek te maken. Ga er dus mee aan de slag! Thuis kan het nooit kwaad om een speciale plek te hebben om je wijnflessen te ordenen.

Als je er nog geen plek hebt, gebruik dan dit geweldige idee voor gerecyclede platen. Het is een vrij eenvoudig project dat je kunt gebruiken om de keuken, woonkamer of vergaderruimte in te richten.

Wat moet je doen?

 • Pak eerst een grote plaat en dompel het stuk dat je wilt opvouwen in kokend water
 • Terwijl het materiaal zachter wordt, begin je het voorzichtig te vormen.
 • Later, wanneer het vinyl hard wordt, bevestig je het op het gewenste oppervlak en vul je het met flessen
 • Zorg ervoor dat je ze goed bevestigt om ongelukken te voorkomen.

4. Kapstok met vinylplaten

Een kapstok maken is een eenvoudige manier om met platen te decoreren. Naast het geven van een vintage look aan je huis, is het een functioneel stuk, omdat het zal dienen om hoeden, tassen, jassen en andere accessoires op te hangen die je in huis hebt liggen.

Wat moet je doen?

 • Zorg ervoor dat je om te beginnen meubellijm of hete siliconenlijm, vinylplaten en haken hebt.
 • Begin dan met het lijmen van de platen en vorm ze in elke gewenste vorm.
 • Lijm tot slot de haken vast en hang het aan de muur.

5. Fotolijsten

Fotolijst met een foto

Vervang je traditionele fotolijsten door vinylplaten en geef je huis een retro-look. Het laatste idee om met vinylplaten te decoreren, zal helpen om je familieherinneringen in je slaapkamer, woonkamer of kantoor onder de aandacht te brengen. Dankzij hun bijzondere vorm zijn platen bij uitstek geschikt om traditionele fotolijsten te vervangen.

Wat moet je doen?

 • Verf eerst de vinylplaten met een speciale acrylverf. Als je wilt, kun je urethaanverf gebruiken, bij voorkeur in pasteltinten om het een meer retro-look te geven.
 • Knip vervolgens de foto’s uit als dat nodig is en plak ze in het midden van de plaat.
 • Plaats ze tot slot overal in huis waar je maar wilt.

Kortom…

Je kunt die oude platen afstoffen om mooie decoratieve items voor je huis te maken. Zoals je kunt zien, heb je alleen wat basisbenodigdheden nodig waarmee je de vinylplaten kunt vormen om de projecten uit te voeren. Je kunt bovendien je creativiteit gebruiken om alles een persoonlijk tintje te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.