Goedkope ideeën om zelf een tafelstuk te maken

Een tafelstuk is een must als het gaat om decoratie voor speciale gelegenheden. Vandaag willen we je enkele ideeën laten zien om thuis te maken met allerlei materialen die je wellicht al in huis hebt.
Goedkope ideeën om zelf een tafelstuk te maken

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als je van plan bent om de komende weken je huis te versieren voor de feestdagen, dan is dit artikel over hoe je zelf een tafelstuk kunt maken precies wat je nodig hebt!

We staan op het punt om je enkele ideeën te geven over het zelf maken van een goedkoop, origineel en mooi tafelstuk voor elke gelegenheid. Het beste van alles is dat je ze zelf kunt maken met materialen die je misschien al in huis hebt!

17 ideeën voor het maken van een tafelstuk

Het enige dat nodig is om een huis te decoreren, is een beetje creativiteit en vindingrijkheid. Voor het grootste deel kun je veel dingen maken met voorwerpen die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Ontdek hieronder een paar ideeën over het maken van een tafelstuk voor elke gelegenheid. Kies degene die je het leukst vindt en ga aan de slag. Veel plezier ermee!

1. Gieter met bloemen

Gieter met bloemen

Ben je op zoek naar een kleurrijk en natuurlijk tafelstuk? Ga dan aan de slag om deze fantastische decoratie te maken. Een gieter met wat bloemen erin is alles wat je nodig hebt om je tafel er geweldig uit te laten zien.

 • Gebruik grote, kleurrijke bloemen om het een landelijke stijl te geven.

2. Een pot met bloemen en touw

Gooi de potten die je in huis hebt nooit weg. Je kunt ze namelijk voor diverse doeleinden gebruiken. Een pot met bloemen is een hele mooie en gemakkelijke manier om een tafelstuk te maken!

 • Je maakt dit tafelstuk door eenvoudigweg de pot met water te vullen en dan wat bloemen toe te voegen.
 • Bovendien kun je een touw gebruiken om de opening van de pot te versieren.

3. Een tafelstuk met de inhoud van je voorraadkast

Heb je rijst, bonen en andere droge waren in je voorraadkast staan? Je kunt deze producten prima gebruiken om een origineel tafelstuk te maken.

 • Vul een pot met een van de ingrediënten die je het lekkerst vindt.
 • Giet bijvoorbeeld de rijst in een doorzichtige bak en vervolgens de zaden.
 • Op die manier krijg je een kleurrijk gelaagd effect.
 • Voeg er wat droogbloemen aan toe, en voila – een prachtig tafelstuk!

4. Bloemen in een beker

Bloemen in een beker

De gasten staan op het punt om aan te komen en je hebt geen tafelstuk. Maak je geen zorgen: plaats gewoon een interessante kop met een schotel op tafel en voeg een boeketje bloemen toe!

Denk aan alle ongebruikte kopjes en mokken die je thuis hebt. Ze zijn allemaal geweldig voor het maken van allerlei tafelstukken, ook zonder schotel.

5. Ultra-eenvoudige tafelstuk

Nog een van onze favoriete goedkope tafelstukken is slechts een wijnglas of een grote beker met een enkele mooie bloem erin. Het is niet alleen minimalistisch, maar ook heel mooi.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zes snelle decoratietips voor je interieur

6. Fruit om te versieren

Wat dacht je van een tafelstuk met fruit? Deze stijl is perfect voor herfstbijeenkomsten en je kunt het in minder dan twee minuten maken.

 • Neem een dienblad of mand en plaats al het fruit dat je bij de hand hebt erop.
 • Daarna kun je zelfs wat bloemen, grassen of dennennaalden toevoegen of wat je er ook maar goed uit vindt zien!

7. Een origineel tafelstuk van schoenen

Heb je hoge hakken die je niet meer draagt? Vul ze dan met bladeren en bloemen. Je zult zien hoe gemakkelijk je een uniek tafelstuk kunt maken dat zeker een goed onderwerp van gesprek zal zijn.

8. Flessen met bloemen

Flessen met bloemen

Eenvoudige flessen gevuld met water en bloemen met lange stelen zijn perfect als decoratie. Ze voegen een stijlvolle stijl toe aan een maaltijd.

 • Je kunt ze flessen omwikkelen met touw, jute of beplakken met papier. Laat je creativiteit maar stromen!

9. Maak een tafelstuk met drijvende kaarsen

We kunnen kaarsen uiteraard niet weglaten uit deze selectie voor het zelf maken van goedkope tafelstukken. Het is een heel mooi tafelstuk, wat ook zorgt voor een gezellig sfeerlicht in de kamer.

 • Neem een of meer drijvende kaarsen en doe ze in een bak of schaal met water. De kaars of kaarsen moeten op het wateroppervlak drijven.
 • Plaats vervolgens ook wat bloemen in de schaal en zorg ervoor dat deze volledig ondergedompeld zijn.

10. Stenen en kaarsen

Voor dit tafelstuk heb je ook een glazen pot nodig. Selecteer er een met een brede opening zodat je er goed bij kunt om de pot te versieren.

 • Leg er eerst een aantal mooie stenen in.
 • Je kunt kiezen of je ze wilt schilderen of niet en of je ook een kaars in het midden wilt.
 • Je kunt een alternatieve versie maken door een lange kaars, een dikke kaars en een kleine kaars toe te voegen.

11. Een watermeloen met bloemen is een geschikt tafelstuk voor een grote tafel

Heb je onlangs watermeloen gegeten? Gooi de schil dan niet weg, vooral niet als deze uit één stuk bestaat! Leg er gewoon wat bloemen met lange stelen in en je hebt een mooi tafelstuk.

Maak je echter geen zorgen als de stelen wat korter zijn – je kunt echt alles gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld bloemen met korte stelen aan de schil vastnieten. Zo creëer je een zeer originele bloemrijke schaal.

12. Een vaas met citroenen

Tafelstuk van een vaas met citroenen

Een ander geweldig idee om een eenvoudig, goedkoop tafelstuk te maken, is om iets te gebruiken wat je al in huis hebt, zoals een ronde vaas. Heb je weleens geprobeerd je huis met citroenen te versieren? Ze geven een frisse en harmonieuze toets aan de omgeving. Je zult dol zijn op dit tafelstuk!

 • Neem een glazen vaas en zet daar dan een smallere vaas in.
 • Aarzel niet om deze te vullen met citroenen (of sinaasappels, limoenen of wat je thuis nog hebt). Je kunt de citroenen snijden of ze heel gebruiken.
 • Voeg vervolgens wat bloemen in de binnenste vaat toe als laatste finishing touch.

13. Een kopje met een kaars

We houden persoonlijk van dit idee vanwege de eenvoud. Je kunt niet veel origineler worden dan dit en het is heel gemakkelijk te maken.

 • Het enige dat je hier nodig hebt is een wijnglas en een kleine kaars.
 • Zet het glas ondersteboven neer en plaats dan de kaars op de onderkant van de voet.
 • Voor extra stevigheid kun je wat kaarsvet smelten en op de voet druppelen. Zet de kaars hierop en zodra het kaarsvet gestold is zal je kaars stevig staan.

14. Decoratieve rietjes

Misschien heb je thuis nog wat gekleurde rietjes van het laatste verjaardagsfeestje van je kind. Nou, dit is het moment om ze te gebruiken!

 • Neem gewoon een glazen pot of een glas, meet de hoogte op en knip de rietjes dan op die maat af.
 • Doe de rietjes vervolgens in de pot en schik er wat bloemen omheen.
 • De rietjes bedekken dan het hele oppervlak van de pot.
 • Een touw of een lint om de pot binden zal dit tafelstuk helemaal afmaken.

15. Een kooi met bloemen

Heb je oude vogelkooien thuis? Maak daar dan gebruik van. Plaats er gewoon wat bloemen in. Het is prima als de bloemen en de bladeren door de tralies steken. Als je het poortje open laat, heb je niet alleen een origineel tafelstuk, maar breng je ook een ode aan vrijheid!

16. Peren op een plateau

Neem voor dit tafelstuk een ovaal plateau en strooi er eerst wat dennennaalden op. Voeg vervolgens drie of vier peren toe. Leg er dan wat trossen druiven of ander klein, kleurrijk fruit tussen om het af te maken.

17. Stokken en bloemen

Eindelijk, hier is een goede reden om een wandeling te maken met je kinderen! Verzamel een aantal stokjes en takjes onderweg. Maak daar vervolgens een bosje van en plaats dan wat bloemen tussen de takjes. Bevestig ze tenslotte allemaal aan elkaar met een touw of een lint. Op die manier kan je er een vrijstaand tafelstuk van maken.

Zoals je kunt zien, kun je een eenvoudig tafelstuk maken met praktisch alles wat je thuis hebt. Het belangrijkste is dat je je creativiteit de vrije loop laat!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.