De "giftige" kant van koken en de hedendaagse keuken
De keuken. Ik wed dat je nooit gedacht hebt dat dit gebied in het huis zowel bevorderend als schadelijk voor je gezondheid kan zijn. Het is bewezen dat materialen zoals teflon en plastic gevaarlijk kunnen zijn, maar er is daarnaast ook het probleem van voedsel verkeerd koken. Laten we het eens verder bekijken in dit artikel.
De gevaren van koken in de hedendaagse keuken
Als we een lijst van materialen, die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid op zouden noemen, dan zou teflon daar zeker weten één van zijn. Dat mag dan wel zo zijn, maar het is nog steeds zeer populair door de anti-aanbakeigenschap wanneer je voedsel kookt en bakt. DuPont, een multinationale onderneming vond in 1938 Teflon.
Sommige mensen zien het als een geweldige uitvinding voor het koken, maar de waarheid is dat het gemaakt is van erg schadelijke materialen. Het wordt ook toegepast op andere gebieden, zoals in ruimtevaartuigen, kabelvoering, medische protheses, verf, lak, contactlenzen, ruimtepakken, motoren en waterbestendige membranen.
De gevaren van teflon zitten hem in de hoofdcomponent, PFOA (perfluoroctaanzuur, ook wel bekend als C-8), onverwoestbaar en ophopend. In 1961 wist DuPont dat dit materiaal niet in de omgeving ontbind en dat het kanker, onvruchtbaarheid, leverproblemen, hyperthyreoïdie, foetale vervormingen etc. veroorzaakte. Toch kon het ze niet zoveel schelen en gingen ze door met het dumpen van fabrieksafval in wateren en de atmosfeer.
PFOA treft men aan in rivieren, meren, oceanen, drinkwater, planten en zelfs in het bloed van 95% van de wereldbevolking.
Het gebruik van teflon is slecht voor onze gezondheid, omdat de oppervlakte verslechtert en niet stabiel is, wat betekent dat het aan ons voedsel vast blijft plakken. Zodra dit element meer dan 160 graden Celsius verhit wordt, is het giftig genoeg om een klein dier, zoals een vogel te doden. PFOA kun je ook vinden in zakken chips, hamburgers, popcorn etc.
Het is bewezen dat het de triacylglycerol- en cholesterolwaarden verhoogt.
Plastic
Het tweede element dat slecht is bij het koken is plastic, dat miljoenen verschillende toepassingen in de hedendaagse keuken heeft. Het productieproces creëert grote hoeveelheden verontreiniging en het is ook moeilijk te recyclen of niet biologisch afbreekbaar.
Plastic bevat stoffen, die de hormonen in ons lichaam ontregelen. Dit betekend dat ze het functioneren van het lichaam verstoren en veranderingen veroorzaken (voornamelijk bij kinderen en foetussen). De grootste boosdoeners zijn flexibele plastic containers, flesjes en samengestelde voedingspakketten.
Het voedsel komt in contact met dit element, wat zelfs nog erger is wanneer je het opwarmt in de magnetron. Dit gebeurt dagelijks in duizenden huishoudens, die voorverpakte maaltijden kopen of bestellen. Ze verwarmen hun voedsel in dit elektrische apparaat wat ook negatief voor de gezondheid is omdat het opwarmen golven creëert.
“Giftige” voedingsmiddelen
We gaan het in dit gedeelte niet eens over fastfood hebben, aangezien dat overduidelijk is. We gaan het juist hebben over voedingsmiddelen waarvan gedacht wordt dat ze gezond en ongevaarlijk voor de gezondheid zijn, maar die juist het tegenovergestelde zijn, als ze niet goed voorbereid worden (LET OP: ze zijn niet slecht, maar de manier waarop ze voorbereid worden wel).
Een hoop voedingsmiddelen verbergen hun giftige gehalte zonder dat we het in de gaten hebben, wat pas blijkt als ze verkeerd voorbereid worden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van deze voedingsmiddelen:
Slecht gekookte rode of witte bonen
Beide moeten gekookt worden op een temperatuur hoger dan 100 graden Celsius. Daarnaast moet je ze een aantal uren laten weken (de hele nacht bijvoorbeeld). Zo niet, dan behouden ze hun giftige stof (fytohemagglutinine), wat maagproblemen kan veroorzaken.
Appelzaadjes
Ze bevatten een glucose- en cyanideverbinding, amygdaline genaamd. Dit is slechts een kleine hoeveelheid, dus iemand moet een grote hoeveelheid zaden eten om een vergiftigend effect te ervaren. Alhoewel de spijsvertering ze absorbeert, is het beter om de consumptie van de zaadjes te vermijden.
Hetzelfde geld voor perzikpitten.
Bittere amandelen
Ze smaken niet echt lekker en je eet ze waarschijnlijk niet helemaal op. Dit komt door amygdaline en nog een andere giftige stof: emulsin. Twintig bittere amandelen kunnen gevaarlijke consequenties hebben.
Groene aardappelen
De stof die in aardappelscheuten zit heet solanine. De plant creëert dit zelf om zich te beschermen tegen insecten en schimmels. Het kan vergiftiging veroorzaken als ze in grote hoeveelheden geconsumeerd worden.
Als je een aardappel met scheuten hebt, dan is het beter om ze er af te halen en het omringende gebied ook weg te snijden.
Als hij een groene schil heeft, kook hem dan niet voordat je de aardappel eerst geschild hebt.
Zoete aardappelen
Deze mogen nooit rauw gegeten worden, omdat het erg giftig is en het stuiptrekkingen en delirium kan veroorzaken, wat het centrale zenuwstelsel beïnvloedt. Je moet zoete aardappelen koken om de dioscorine te vernietigen, het element dat deze problemen veroorzaakt.
Tomaten
Wanneer de blaadjes en de vrucht groen zijn, dan zijn ze niet goed voor de gezondheid, omdat ze alfa-tomatine bevatten, wat dezelfde effecten als bij zoete aardappelen veroorzaakt. Sommige personen zeggen dat ze het cholesterol verlagen of zelfs tumoren verminderen.
Tomaten moeten geconsumeerd worden wanneer ze rijp zijn. Eet nooit de bladeren.
Nootmuskaat
Als je het teveel gebruikt is het giftig, omdat het myristicine bevat, wat stuiptrekkingen bij sommige mensen kan veroorzaken. Je moet een maagspoeling doen om ernstige problemen te voorkomen.
Eetbare paddenstoelen
Paddenstoelen zijn delicatessen in de gastronomie, maar ze veroorzaken ongemakken bij sommige personen. Sommige eetbare paddenstoelen bevatten hydrazine, dat als de paddenstoel rauw gegeten wordt, giftig is.
Lees ook:
2 recepten met Coca-Cola en kip
Foto’s ter beschikking gesteld door Bert Dickerson, Rene, Schwietzke, TwentyFour Students, Tom Ipri, Fotologic, Dr Romesh
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Steenland, K., Fletcher, T., & Savitz, D. A. (2010). Epidemiologic evidence on the health effects of perfluorooctanoic acid (PFOA). Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.0901827
-
Consumentenbond. Zijn teflonpannen gevaarlijk? Geraadpleegd op 6 december 2018 van https://www.consumentenbond.nl/kookplaat/informatie-antiaanbaklaag
-
Voedselradar.Top 10 van giftig eten waar we gek op zijn Geraadpleegd op 6 december 2018 van http://www.voedselradar.nl/p/skull/top-10-van-giftig-eten-waar-we-gek-op-zijn/