Gezwollen voeten tijdens de zwangerschap verminderen

Vochtophoping en zwelling van de onderste ledematen zijn veelvoorkomende ongemakken bij zwangere vrouwen. Je kunt de zwelling van de voeten echter verminderen met een paar zeer geschikte opties.
Gezwollen voeten tijdens de zwangerschap verminderen
María Belén del Río

Geschreven en geverifieerd door de dokter María Belén del Río.

Laatste update: 25 december, 2020

Wanneer een vrouw zwanger is, neemt de kans op het vasthouden van vocht in verschillende gebieden toe. Om dit probleem te bestrijden, bespreken we vandaag enkele mogelijkheden die gezwollen voeten tijdens de zwangerschap helpen te verminderen.

Deskundigen raden af om tijdens de zwangerschap diuretica in te nemen zonder medisch toezicht, zelfs niet in de vorm van natuurlijke remedies. Dit komt omdat ze nadelige effecten kunnen hebben. Daarom is het de beste optie om in plaats daarvan bepaalde vormen van beweging te doen.

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Zwellingen zijn het gevolg van een verhoogde vochtretentie. Andere factoren kunnen het verschijnen van zwellingen echter ook beïnvloeden, zoals hoge temperaturen en een zittende levensstijl.

Naarmate de zwangerschap vordert, en vooral aan het einde van de dag, hebben zwangere vrouw en de neiging om zwelling in de onderste ledematen te krijgen als gevolg van vochtophoping. In de meeste gevallen is het niet ernstig of pathologisch.

In feite zijn gezwollen voeten tijdens de zwangerschap een veelvoorkomende symptoom en het is gerelateerd aan een verhoogde veneuze druk in de benen en obstructie van lymfestroming.

Desalniettemin moet het worden geanalyseerd wanneer deze zwellingen gepaard gaat met hoge bloeddruk of proteïnurie (overtollig eiwit in de urine). In deze gevallen kan het een teken zijn van andere problemen die je arts moet onderzoeken.

Opties om gezwollen voeten tijdens de zwangerschap te verminderen

Een zwangere vrouw met gezwollen voeten tijdens de zwangerschap

Hoewel zwelling van de voeten tijdens de zwangerschap vaak voorkomt, kun je dit met lichaamsbeweging voorkomen en verlichten. Experts bevelen zwangere vrouwen aan om voldoende te bewegen. Met deze goede gewoonte kun je het risico op overgewicht verminderen evenals de kans op aandoeningen zoals:

  • zwangerschapsdiabetes
  • pre-eclampsie
  • vroegtijdige bevalling
  • spataderen
  • zwelling

Naast het verminderen van de kans op deze lichamelijke aandoeningen kan bewegen op psychologisch niveau helpen bij het voorkomen en verminderen van angst en depressie.

Wanneer zwangere vrouwen aan het sporten zijn moeten ze wel bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Denk daarbij aan onder andere het vermijden van zware krachttraining en het overschrijden van de door hun arts aanbevolen tijdsduur en frequentie van de fysieke activiteiten.

Je moet dit artikel ook lezen:
Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Aquarobics

Aquarobics-lessen zijn een uitstekende optie voor zwangere vrouwen zijn oefeningen die ze in een zwembad kunnen doen. Concreet kan het beoefenen van aquarobics de diurese (urineproductie) helpen verbeteren en kan bovendien helpen om het ontstaan van gezwollen voeten tijdens de zwangerschap verminderen. Deze bewegingsvorm:

Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om aquarobic-lessen te volgen. Deze duren meestal een half uur en zijn een geschikte bewegingsvorm zolang de zwangere vrouw geen ongemak voelt.

Immersion oftewel onderdompeling

Een eenvoudige en risicovrije optie om gezwollen voeten tijdens de zwangerschap te bestrijden en te profiteren van de voordelen van water is onderdompeling. Dit is ook zeer ontspannend voor zwangere vrouwen, vooral in het laatste stadium van de zwangerschap.

  • Om correct onder te dompelen moet de vrouw in de badkuip zitten met haar benen horizontaal en het water tot aan haar middel.
  • Onderdompelen is ook mogelijk terwijl ze in het water staat. Het moet dan tot aan haar schouders komen en de temperatuur moet ongeveer 32 graden Celsius zijn.

Wandelen om gezwollen voeten tijdens de zwangerschap te verminderen

Wandelen is voor zwangere vrouwen een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren die zwelling van de voeten willen voorkomen of verlichten. De kans op letsel of andere problemen is erg laag. Bovendien is het aangenaam en gunstig op diverse gebieden.

Deze activiteit moet matig intensief zijn en moet meerdere keren per week een half uur duren. Zwangere vrouwen kunnen het beste 150 minuten per week lopen. Dit mag echter alleen gedaan worden als er geen sprake van complicaties of problemen is.

Om gezwollen voeten tijdens de zwangerschap te voorkomen kunnen ze ook compressiekousen dragen. Deze bevorderen een goede bloedsomloop en vergemakkelijken de veneuze terugkeer naar het hart. Ze helpen ook spataderen te voorkomen.

Prenatale yoga

Prenatale yoga

Zwangere vrouwen kunnen prenatale yoga proberen, zeker als ze willen kiezen voor een groepsactiviteit onder deskundige begeleiding. Deze discipline kan hen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau ten goede komen. Bij prenatale yoga richten de beroemde yogahoudingen (of asana’s) zich specifiek op de behoeften van het lichaam van de zwangere vrouw.

De opties die we hebben gedeeld om gezwollen voeten tijdens de zwangerschap te verminderen zijn eenvoudig en zijn ontworpen om elk risico tijdens de zwangerschap te minimaliseren.

Behalve dat ze de gezwollen voeten tijdens de zwangerschap helpen te verminderen, zijn ze op veel andere manieren nuttig, zelfs tijdens de bevalling. Als je zwanger bent, probeer ze dan vandaag nog uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.