12 gezonde snacks om aan je kind te geven

Ben je op zoek naar gezonde snacks om aan je kind te geven? Zoek niet verder!
12 gezonde snacks om aan je kind te geven
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 04 oktober, 2023

Er is een grote verscheidenheid aan gezonde snacks voor kinderen om ze te geven als hij/zij tussen de maaltijden door honger heeft. Kinderen moeten de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen beperken, omdat die het risico op ziekten als overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten vergroten (Engelse link).

In plaats daarvan kan een consumptie van verse, hele voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde hen helpen om optimaal te voorzien in hun energie- en voedingsstoffenbehoefte om hun gezondheid op peil te houden en te zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Als je geen idee hebt welke snacks je ze kunt aanbieden, lees dan verder en leer enkele opties kennen.

12 gezonde snacks voor kinderen

Vanuit voedingsoogpunt is het raadzaam om de hoeveelheid suiker tot minder dan 10% en zout tot minder dan 5 gram per dag te beperken (Engelse link) . Weet je hoeveel suiker en zout commerciële snacks bevatten? Heel veel! Daarom is niets leuker dan deze gezonde snacks voor kinderen te kennen om dagelijks aan je kind te geven.

1. Yoghurt

Yoghurt is een zuivelproduct, verkregen door een fermentatieproces. Het bevat mineralen als calcium, natrium, fosfor, magnesium en zink, en ook vitamine A en D en die van vitamine B-complex.

In een overzicht (Engelse link) gepubliceerd in het International Journal of Food Sciences and Nutrition staat dat dit voedsel de darmmicrobiota van kinderen helpt reguleren en hun aangeboren en adaptieve immuunreacties verbetert.

Zo bevordert het de preventie van obesitas, cardiometabole aandoeningen en infectieziekten. Het wordt aanbevolen de natuurlijke versie ervan te consumeren, vrij van suikers of kunstmatige smaakstoffen.

2. Walnoten

Noten
Er zijn verschillende soorten noten die lekker zijn en die kinderen tussen de maaltijden door kunnen consumeren.

Deze noot bevat meer polyfenolen, antioxidanten en eiwitten dan andere soorten noten. 100 gram noten bevat 14 gram eiwit, fytosterolen, vitamine E en calcium.

Walnoten staan op de lijst van gevaarlijke voedingsmiddelen voor kinderen onder de vier jaar omdat ze het risico op bronchiale aspiratie vergroten. Vanaf die leeftijd kunnen ze onder toezicht van een volwassene worden gegeven.

Een goed idee is om ze te pletten -of te verpulveren- en toe te voegen in andere recepten; bijvoorbeeld aan salades, smoothies, parfait, enzovoort.

3. Gesneden peren met ricotta-kaas

De peer bevat vitamine A, calcium en vitamine C. Ondertussen levert ricotta extra eiwitten (Engelse link), vetzuren en fenolische verbindingen die de gezondheid van kinderen ten goede komen. Het beste deel? Je kunt deze snacks in enkele minuten klaarmaken. Gewoon het fruit in plakjes snijden en er een laagje ricotta-kaas overheen strooien. Ze zullen het heerlijk vinden!

4. Havermout

Zoals gedetailleerd uiteengezet in onderzoek (Engelse link) waarover in het tijdschrift Foods wordt bericht, is havermout een zeer complete graansoort die het evenwicht van de darmmicrobiota en de functies van het immuunsysteem ten goede komt. De consumptie ervan helpt chronische niet-overdraagbare ziekten voorkomen, naast het verbeteren van de cognitieve gezondheid.

Als je het wilt opnemen in de snacks die je je kind kunt geven, bereid het dan gewoon in melk (bij voorkeur zonder toegevoegde suiker), of in kommetjes met fruit, zaden of cacaopoeder.

5. Fruit smoothie

Hoewel de consumptie van hele stukken fruit wordt aanbevolen, zijn smoothies ook een goede optie om de honger van kinderen tussen de maaltijden door te stillen. Volgens een andere studie (Engelse link), gedeeld in het tijdschrift Foods , zijn dit soort drankjes overvloedig aanwezig in bioactieve fytochemicaliën die de gezondheid ten goede komen.

Je kunt ze maken met verschillende soorten fruit, zoals aardbeien, perziken, bananen, appels, papaja, onder andere. Je kunt er ook andere gezonde voedingsmiddelen in verwerken, zoals natuurlijke yoghurt, noten of havermout.

6. Gekookte eieren

Gekookte eieren bevatten grote hoeveelheden vitamine A, calcium, vitamine D en hoogwaardige eiwitten, omdat ze alle essentiële aminozuren voor de gezondheid bevatten. Om ze als gezond tussendoortje aan te bieden, kun je ze vergezeld laten gaan van een sneetje brood of volkoren crackers.

7. Rozijnen

Rozijnen zijn gedroogde vruchten, verkregen door het drogen van druiven. Door hun hoge ijzergehalte helpen ze bloedarmoede voorkomen en verminderen ze de kans op constipatie.

Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients stelt dat hun hoge vezelgehalte en fenolische verbindingen de gezondheid helpen bevorderen. Hoewel ze suikers bevatten, zijn ze een gezonde snack, ideaal om de kwaliteit van de voeding te verbeteren.

8. Kalkoen en avocado

Kalkoen is een goede bron van eiwitten, dus als het wordt gebakken en in stukjes gesneden, vergezeld van avocado, wordt het een uitstekend tussendoortje. Op zijn beurt bevat avocado vetten van goede kwaliteit, vitamine A, calcium en vitamine C.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
De eigenschappen en voordelen van zoete aardappelen

9. Gebakken zoete aardappelen

12 gezonde snacks om aan je kind te geven
Er zijn verschillende manieren om zoete aardappelen te bereiden, maar gebakken is een heerlijke en gezonde methode.

Zoete aardappelen bevatten antioxidanten die in staat zijn oxidatieve stress in het lichaam tegen te gaan, het geheugen te bevorderen en ziekten als diabetes en obesitas te bestrijden.

 • Om ze te bakken heb je verse zoete aardappelen, olijfolie en zout nodig.
 • Ze worden in plakken gesneden en geschild.
 • Dan bestrooien met zout en olie.
 • Zet in een bakplaat 20 minuten in de oven op 220 graden C. Geniet!

10. Boerenkool

Vanwege het gehalte aan vitamine A, C en K, en de lage calorie-inname, kan boerenkool een goed alternatief worden onder de gezonde snacks om aan je kind te geven. Het beste deel? Je kunt het aan veel recepten toevoegen. Hier is een idee voor de bereiding ervan:

 • Neem een kleine boerenkool, olijfolie, knoflookpoeder en zout.
 • Was en droog de boerenkool vervolgens goed.
 • Meng het met de olie en kruiden naar smaak.
 • Bak het 10 tot 15 minuten op 175 graden Celsius.

11. Wortelsticks met hummus

Hummus is een crème van kikkererwten (Engelse link) en citroensap met een hoog calcium- en vitamine A-gehalte. Wortels hebben vitamine A, B, C en D, evenals mineralen en antioxidanten.

Voor dit gezonde snackalternatief hoef je alleen maar thuis de hummus te bereiden en de wortel in sticks te hakken. Gewoonweg heerlijk!

12. Havermout en banaan koekjes

Havermout is een voedingsmiddel met een overvloedig gehalte aan voedingsvezels (Engelse link), onverzadigde vetzuren, eiwitten en micronutriënten. Het kan worden gecombineerd met banaan om heerlijke en gezonde koekjes voor kinderen te maken.

 • Voor de bereiding meng je twee kopjes gerolde haver, drie rijpe bananen en 80 milliliter kokosolie.
 • Bak dit mengsel vervolgens op een ingevette bakplaat op 175 graden gedurende 15 minuten.

Gezonde snacks als aanvulling op het dieet van je kind

Het kiezen van gezonde snacks voor kinderen is de beste manier om de kwaliteit van het dieet van je kind te verbeteren. Hoewel de markt wordt overspoeld door bewerkte producten die worden gepostuleerd als een optie om de honger van kinderen tussen de maaltijden door te stillen, is de waarheid dat de inname ervan op de lange termijn schadelijk kan zijn.

Integendeel, het kiezen van verse en natuurlijke producten draagt bij aan hun goede voeding. Volgens een studie (Engelse link) in Maternal & Child Nutr ition zijn snacks een belangrijke bron van energie en voedingsstoffen voor het dieet van kinderen. Het kiezen van de juiste snacks is cruciaal voor het behoud van hun gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • cessed foods bad for children? Study finds an association between consuming more ultraprocessed foods and lower levels of physical fitness in children. ScienceDaily. Retrieved January 10, 2023 from www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614122611.htm
 • Organización Mundial de la Salud. Alimentación Sana. 2018. Disponible en https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet.
 • Federación de enseñanza de Andalucía. La importancia de la Alimentación en los Niños. 2011. Revista digital para profesionales de la enseñanza. Disponible en https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd7889.pdf.
 • Babio N. Más allá del valor nutricional del yogur: ¿un indicador de la calidad de la dieta?. Nutr Hosp 2017; 34(Supl. 4):26-30. Disponible en https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v34s4/05_babio.pdf.
 • Fiore G, Di Profio E, Sculati M, Verduci E, Zuccotti GV. Health effects of yogurt consumption during paediatric age: a narrative review. Int J Food Sci Nutr. 2022 Sep;73(6):738-759. doi: 10.1080/09637486.2022.2065467. Epub 2022 Apr 22. PMID: 35450518.
 • Cuadros C. Actualidades en alimentación complementaria. Acta Pediatr Mex. 2017 may;38(3):182-201. Disponible en http://www.scielo.org.mx/pdf/apm/v38n3/2395-8235-apm-38-03-0182.pdf.
 • Bennato F, Ianni A, Grotta L, Martino G. Evaluation of Chemical-Nutritional Characteristics of Whey and Ricotta Obtained by Ewes Fed Red Grape Pomace Dietary Supplementation. Food Sci Anim Resour. 2022 May;42(3):504-516. doi: 10.5851/kosfa.2022.e20. Epub 2022 May 1. PMID: 35611081; PMCID: PMC9108957.
 • Paudel D, Dhungana B, Caffe M, Krishnan P. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods. 2021 Oct 26;10(11):2591. doi: 10.3390/foods10112591. PMID: 34828872; PMCID: PMC8625765.
 • Bestwick C, Scobbie L, Milne L, Duncan G, Cantlay L, Russell W. Fruit-Based Beverages Contain a Wide Range of Phytochemicals and Intervention Targets Should Account for the Individual Compounds Present and Their Availability. Foods. 2020 Jul 7;9(7):891. doi: 10.3390/foods9070891. PMID: 32645879; PMCID: PMC7404635.
 • Olmo-Cunillera A, Escobar-Avello D, Pérez AJ, Marhuenda-Muñoz M, Lamuela-Raventós RM, Vallverdú-Queralt A. Is Eating Raisins Healthy? Nutrients. 2019 Dec 24;12(1):54. doi: 10.3390/nu12010054. PMID: 31878160; PMCID: PMC7019280.
 • Reister EJ, Belote LN, Leidy HJ. The Benefits of Including Hummus and Hummus Ingredients into the American Diet to Promote Diet Quality and Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3678. doi: 10.3390/nu12123678. PMID: 33260594; PMCID: PMC7760696.
 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015 Feb;52(2):662-75. doi: 10.1007/s13197-013-1072-1. Epub 2013 Jun 25. PMID: 25694675; PMCID: PMC4325078.
 • Shriver LH, Marriage BJ, Bloch TD, Spees CK, Ramsay SA, Watowicz RP, Taylor CA. Contribution of snacks to dietary intakes of young children in the United States. Matern Child Nutr. 2018 Jan;14(1):e12454. doi: 10.1111/mcn.12454. Epub 2017 Mar 23. PMID: 28337856; PMCID: PMC6866248.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.