Gewoontes die rimpels veroorzaken

Iedereen krijgt vroeg of laat rimpels, dat is iets dat niet te voorkomen is. Je kunt er echter wel voor zorgen dat ze niet vroegtijdig ontstaan, bijvoorbeeld door genoeg te slapen en gezond te eten.
Gewoontes die rimpels veroorzaken

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel dat hoort bij het verouderingsproces. Recente studies toonden echter aan dat het niet enkel het verstrijken van de tijd is die deze vervelende groeven in aangezicht en decolleté veroorzaakt.

Er zijn ook andere factoren die ervoor zorgen dat de huid zijn elasticiteit verliest en er vroegtijdig rimpels en lijntjes ontstaan. Door bepaalde voedingsmiddelen en ongezonde leefgewoontes krijgen sommigen vaak vroeger dan verwacht te maken met dit verschijnsel, dat voor heel wat vrouwen een ware nachtmerrie betekent.

Deze fijne lijntjes in de huid worden veroorzaakt door het verlies aan elasticiteit van de huid en zijn verbonden met het verouderingsproces.

Het lichaam kan echter ook vroegtijdig verouderen en dat kunnen we zelf verhinderen door een aantal gezonde leefregels in acht te nemen.

Vroegtijdig verouderen betekent dat de huid de natuurlijke capaciteit verliest om snel nieuwe cellen aan te maken en efficiënt te hydrateren. Het resultaat is vervolgens de gevreesde rimpel.

Soorten rimpels

Rimpels kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende groepen naargelang hun oorzaak, uiterlijk en diepte. Dit zullen we hieronder verder uitleggen.

Veroorzaakt door zwaartekracht

Deze natuurkracht werkt in op de huid en laat die met het verstrijken van de tijd naar beneden hangen. Of iemand vatbaar is voor dit type rimpel is vaak heel nauw verbonden met:

 • het huidtype van deze persoon
 • erfelijke vatbaarheid
 • de mate waarin de huid verzorgd wordt

De plaats waar deze rimpels het vaakst voorkomen is rond de mondhoeken, waardoor we dan de typische neerwaartse beweging van de lippen zien ontstaan.

Rimpels op de borst

Bewegingsrimpels

Dit zijn rimpels die ontstaan door bepaalde bewegingen door de aangezichtsspieren die we gebruiken bij onder andere:

 • lachen
 • praten
 • roken

Bepaalde bewegingspatronen veroorzaken typische patronen in rimpels. Roken of vaak met een rietje drinken kunnen zulke rimpels doen tevoorschijn komen.

Denk ook aan de lijntjes rondom de mondhoeken en de welbekende kraaienpootjes rondom de ogen.

Gemengde oorsprong

Deze ontstaan door de combinatie van de twee hierboven beschreven soorten rimpels. Een klassiek voorbeeld zijn de rimpels die ontstaan in de hals door de zwaartekracht, maar ook bijvoorbeeld door vaak een knikkende beweging met het hoofd te maken.

Welke gewoontes kunnen rimpels veroorzaken?

Hoewel rimpels voornamelijk ontstaan door het verouderen van de huid, zijn er toch mensen die op jongere leeftijd te maken krijgen met rimpeltjes. Enkele ongezonde leefgewoontes zijn er de oorzaak van dat de huid vroegtijdig veerkracht en elasticiteit verliest, zoals:

Alcoholische dranken

Drink je dagelijks of elk weekend verschillende glazen alcohol, dan neemt de kans op het vroegtijdig krijgen van rimpels aanzienlijk toe. Alcohol laat de huid er ongeveer twee jaar ouder uitzien dan de werkelijke leeftijd.

Een zittende levensstijl

Het is reeds bewezen dat gebrek aan een wekelijks moment van beweging de kans doet toenemen om op jonge leeftijd rimpels te krijgen.

Slapeloosheid

Gebrek aan slaap is rechtstreeks gelinkt aan het flink verouderen van de huid. Tijdens de slaap wordt namelijk de productie van het hormoon gestimuleerd dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van collageen.

Rimpels rond de ogen

Te veel zon

Je huid te veel en te vaak bloot stellen aan de zon zorgt er niet enkel voor dat de huid sneller lijntjes gaat vertonen, maar ook:

 • het dikker worden van de opperhuid
 • ontstaan van vlekken
 • het risico op het krijgen van huidkanker groter wordt

Roken

Zoals je wellicht weet een heel ongezonde gewoonte om verschillende redenen. Nicotine verhindert dat de huid vrij kan “ademen” en bovendien worden er bij elk trekje aan de sigaret bewegingsrimpeltjes gevormd rondom de mondhoeken.

Stress

De reactie van de huid op stress is identiek aan de gevolgen van slapeloosheid. Stress veroorzaakt onder andere:

 • een ouder lijkend aangezicht
 • rimpels
 • grijs haar
 • haaruitval

Ontbijt overslaan

Een vaak voorkomende slechte gewoonte wegens tijdgebrek of helemaal niet meer aan het ontbijt toekomen. Onthoud echter dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, zeker als je kiest voor een gezonde en evenwichtige levensstijl.

Kraaienpootjes

Negatieve houding

Te lang wrok koesteren en negatieve gevoelens activeren bepaalde delen van het centraal zenuwstelsel, die een invloed hebben op de kwaliteit van de slaap. Een verminderde slaapkwaliteit kan leiden tot het ontstaan van vroegtijdige rimpels.

Te veel zoet eten

Het eten van te veel suiker en zoetigheden veroorzaakt niet enkel overgewicht, maar zorgt ook voor een dalende kwaliteit van de huid. Het stimuleert onder andere:

 • het ontstaan van acné
 • een verhoogd risico tot het krijgen van diabetes
 • een ongezonde huid met rimpels

Ziekte

Sommige medische aandoeningen kunnen ook leiden tot het krijgen van lijnen en groeven door verminderde hydratatie van het lichaam. Meestal is dit te wijten aan de bijwerkingen van de voorgeschreven medicatie, maar dit kan eveneens veroorzaakt worden door de ziekte zelf.

Te snel gewichtsverlies

Ga je voor een dieet dat snel gewichtsverlies belooft, dan loop je het risico vet en vocht te verliezen op plaatsen waar je het vaak niet wenst en ga je er ouder uitzien dan je werkelijk bent. Onderhuids vet vult rimpeltjes op, maar verdwijnt volledig bij een plots of te snel gewichtsverlies.

Crème tegen rimpels

Rimpels veroorzaakt door voedsel

Zonder twijfel is suiker de grootste vijand van een gezonde en jonge huid. Maar onthoud ook dat het niet enkel toetjes of snoep zijn die “glycatie” veroorzaken, of de versuikeringsreactie tussen koolhydraten, proteïnen en vetten op hoge temperaturen.

Deze reactie vindt eveneens plaats bij het klaarmaken van gemarineerd vlees en het frituren van voedingsmiddelen. Vermijd hierom het gebruik van te hoge temperaturen tijdens het koken en kies voor het laten sudderen of zachtjes koken van je gerechten.

Kies voor groenten en fruit tijdens elke maaltijd, die zullen helpen de vrije radicalen uit het lichaam te elimineren. Ze zijn namelijk rijk aan antioxidanten en bovendien ook lekker en niet dikmakend.

Volg je deze gezonde voedingsregels, dan zal dit vast en zeker het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering tegengaan en je nog lang een jonge en stralend uiterlijk garanderen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.