8 gewoonten die een gelukkig koppel moet vermijden

Een gelukkige relatie is een zegen. Je moet dus zorgen voor je relatie en er tijd en aandacht aan besteden.
8 gewoonten die een gelukkig koppel moet vermijden

Laatste update: 27 april, 2019

Een gelukkig koppel moet hun relatie onderhouden en verzorgen zodat het kan bloeien. Hun verbintenis moet elke dag zorg en aandacht krijgen. Wanneer ze samen leven, is het fundamenteel dat ze slechte gewoonten uitbannen.

Deze problemen en gewoonten treden vaak na verloop van tijd op. Ze kunnen erg schadelijk zijn voor koppels:

  • Vermoeidheid
  • Wantrouwen
  • Afstand
  • Gebrek aan interesse
  • Gebrek aan steun

8 gewoonten die een gelukkig koppel moet vermijden

Het is belangrijk dat je weet hoe je deze problemen en gewoonten kunt herkennen. Op die manier kan je ze vermijden zodat je oprecht gelukkig kunt zijn met je partner.

1. Je partner willen veranderen

Je partner willen veranderen

Een gelukkig koppel hoeft het niet noodzakelijk over alles eens te zijn. Eigenlijk is het heel normaal dat er twistpunten zijn.

Het succes van een emotionele relatie bevindt zich in het vermogen van beide partijen om:

  • over elkaar te leren
  • elkaar te respecteren
  • elkaar te aanvaarden
  • begrijpen dat er altijd bepaalde verschillen zullen blijven bestaan

Soms aanvaardt de ene persoon de manier niet waarop hun partner iets doet. Ze proberen dan voortdurend hun partner te veranderen. Dit kan betekenen dat ze niet van de ander houden of dat diegene niet de juiste partner voor hen is.

2. Geen tijd samen doorbrengen

Het is goed om naast de dagelijkse activiteiten, verantwoordelijkheden en stress een gemeenschappelijk doel of hobby te hebben. Een gelukkige koppel zorgt hiervoor want ze willen samen van hun intieme momenten genieten.

Elk gebrek aan tijd of verbinding kan de dingen moeilijker maken. Het kan zelfs afstand tussen hen scheppen.

3. Een verdedigende houding aannemen of kritiek geven

Kritiek geven op je partner

Het kan kan heel vermoeiend zijn als je:

  • altijd defensief bent
  • altijd het eerste zegt wat in je opkomt
  • steeds kritiek levert
  • altijd je mening uit

We hebben allemaal gebreken. Voortdurende kritiek verlaagt alleen maar ons zelfvertrouwen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand afstandelijker wordt of zelfs probeert om uit de relatie te stappen.

4. Routine

Routine is een moeilijke gewoonte om te doorbreken. Het leven is tenslotte geen onafgebroken avontuur. In alle lagen van de bevolking is routine onvermijdelijk.

Wat een koppel echter niet mag toelaten, is dat hun routine de relatie saai maakt.

5. Leugens en bedrog

Leugens en bedrog in een relatie

Er bestaan koppels die liegen en die hun relatie daardoor giftig kunnen maken. Dit zal het vertrouwen tussen mensen vernietigen.

Ontrouw en bedrog kunnen de liefde tussen twee mensen volledig verwoesten. Het is heel moeilijk om na deze ervaringen iemand opnieuw te vertrouwen.

6. Egoïsme

Een gelukkig koppel neemt samen de beslissingen die een invloed hebben op hun dagelijks leven en hun toekomst.

Als ze dergelijke beslissingen onafhankelijk nemen zonder aan de doelstellingen of dromen van de andere persoon te denken, dan is de kans veel groter dat hun relatie niet zal blijven voortduren.

7. Problemen de rug toekeren

Problemen in de relatie negeren

Alle relaties zijn anders. Geen enkele relatie is perfect. Er zijn altijd twistpunten, ontgoochelingen of verdrietige perioden. Het meest vernietigende is echter wanneer je:

  • jouw problemen negeert
  • niets zegt
  • niets doet
  • er niet in slaagt het probleem op te lossen

Dit gebrek aan communicatie helpt niet om de kwestie aan te pakken. Eigenlijk zorgt het ervoor dat de dingen erger worden. Het creëert een uitzichtloze situatie die zelfs nog meer misverstanden kan veroorzaken.

Een stabiel en volwassen koppel probeert een eerlijke communicatie te onderhouden. Ze zullen alles doen wat ze kunnen om samen om ieder probleem op te lossen.

8. Geen seks hebben

Intimiteit is essentieel voor een gelukkig koppel. Op die manier blijven ze op lange termijn verenigd. We bedoelen hiermee dat hun seksuele relatie bevredigend moet zijn.

Seks helpt om de verbintenis te versterken. Koppels stellen het echter vaak uit omdat het dagelijks leven hen moe maakt.

Met het voorbijgaan van de jaren veranderen de seksuele relaties. Ze zijn echter fundamenteel om dit aspect van de relatie levendig te houden en deze essentiële momenten met elkaar te delen.

Conclusie

Een relatie is altijd ingewikkeld en heeft voortdurend aandacht nodig. Als je deze gewoonten vermijdt, zal je in staat zijn om ellende en misverstanden te voorkomen. Je zal er bovendien voor zorgen dat je een gezonde en gelukkige verbintenis behoudt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rivera, D., Cruz, C., & Muñoz, C. (2011). Satisfacción en las relaciones de pareja en la adultez emergente: El rol del apego, la intimidad y la depresión. Terapia Psicologica. https://doi.org/10.4067/S0718-48082011000100008
  • Barón, M. J. O., Zapiain, J. G., & Apodaca, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema.
  • Guzmán, M., & Contreras, P. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. Psykhe (Santiago). https://doi.org/10.4067/S0718-22282012000100005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.