Gewicht, slaap en ontwikkeling bij baby's van 4 maanden
Baby’s van 4 maanden zijn al begonnen aan hun weg naar zelfstandigheid, hoewel die nog niet erg duidelijk is. Ze hebben nieuwe lichamelijke, psychosociale en cognitieve vaardigheden verworven.
Het is heel belangrijk om je kind in elk ontwikkelingsstadium te volgen. Er zijn immers patronen die de meeste kinderen gemeen hebben. Het meest aan te raden is om de veranderingen en relevante vorderingen van de 4 maanden oude baby te noteren. Deze informatie zal heel nuttig zijn bij overleg met de kinderarts.
Het gewicht van 4 maanden oude baby’s
Het eerste element om rekening mee te houden is het gewicht van 4-maanden oude baby’s. Hier is het ook belangrijk om op hun lengte en hoofdomtrek te letten. Het is mogelijk dat een baby iets boven of onder normaal is en toch geen probleem heeft. Er is alleen reden tot bezorgdheid als het verschil erg groot is. Globaal zijn de referentiewaarden als volgt:
- Gewicht. 4 maanden oude mannelijke zuigelingen moeten tussen 5,6 en 8,8 kilo wegen. Meisjes moeten ondertussen tussen 5 en 8,1 kilogram wegen.
- Lengte. Jongens moeten op 4 maanden tussen 59,9 en 68 centimeter meten. Meisjes daarentegen moeten tussen 57,8 en 66,2 centimeter meten.
- Hoofdomtrek. Dit is de meting van de afstand rond het hoofd. Bij jongens moet hij tussen 40,5 en 42,8 centimeter zijn. Bij meisjes moet hij tussen 39,3 en 41,8 centimeter liggen.
Gemiddeld moeten 4 maanden oude baby’s een gewichtstoename van ongeveer 600 gram over de voorafgaande maand hebben. Als het gewicht, de lengte of de hoofdomtrek afwijken van de hierboven gegeven cijfers, zal de kinderarts daar nota van nemen.
Slapen bij 4-maanden oude baby’s
Baby’s van 4 maanden slapen gewoonlijk tussen 8 en 10 uur ‘s nachts en ongeveer 6 uur overdag. Dat laatste is meestal verdeeld over 3 of 4 dutjes.
Maar ze hebben meestal nog geen erg stabiel slaappatroon . Daarom kunnen ze ‘s nachts wakker worden of nachtelijke gewoonten inwisselen voor die van overdag. Hun circadiaans ritme komt nog maar net op gang.
Als de moeder weer aan het werk moet, kunnen de kleintjes zich onrustig voelen, en dat kan hun ritme verstoren. In sommige gevallen verschijnt het eerste ongemak in het tandvlees, dat ook de manier waarop ze slapen beïnvloedt.
Het is een goed idee om de baby te helpen een stabiel schema te hebben. Enkele tips om ze te helpen een juist patroon aan te nemen zijn de volgende:
- Als hij of zij te vroeg wakker wordt, laat de baby dan in het wiegje liggen, zodat hij of zij wat langer kan slapen.
- Houd de kamer waar hij of zij slaapt met weinig licht.
- Maak geen geluiden om de baby niet wakker te maken tijdens zijn of haar rust.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook interessant om te lezen:
5 tips om geld te besparen voor de komst van je eerste baby
De lichamelijke ontwikkeling van 4-maanden oude baby’s
4-maanden oude baby’s beginnen kleurenzicht te ontwikkelen, een vaardigheid die ze tegen 6 maanden zullen voltooien. Ze kijken aandachtiger naar gezichten, niet langer alleen naar de ogen, maar naar het hele gezicht. Ze onderscheiden ook geluiden zoals de stem van hun moeder en vader en muziek die ze mooi vinden.
Op deze leeftijd hebben ze meer controle over hun hoofd en kunnen ze het rechtop houden. Als ze liggen, kunnen ze hun nek naar voren buigen om naar hun voeten te kijken. Als ze met hun gezicht naar beneden liggen, leunen ze op hun open handen. Ze beginnen te leren zich om te rollen.
Baby’s van 4 maanden zitten het liefst rechtop omdat ze in die houding alles om zich heen kunnen zien. Ze zijn echter nog niet in staat deze houding zelfstandig aan te nemen. Andere reflexen (Spaanse link) en vaardigheden die ze ontwikkelen zijn onder andere:
- Ze hebben een betere oog-hand-voorwerp coördinatie. Ze openen hun hand in afwachting om te pakken wat ze willen. Baby’s geven speelgoed van de ene hand naar de andere zonder het te laten vallen.
- Ze stoppen voorwerpen in hun mond. Op deze manier verkennen en ontwikkelen ze hun waarneming.
- Ze zijn in staat op hun ellebogen en onderarmen te steunen als ze met hun gezicht naar beneden liggen.
Cognitieve en psychosociale ontwikkeling
Baby’s beginnen met 4 maanden met de ontwikkeling van hun sociabiliteit. Daardoor willen ze niet meer alleen zijn en huilen meestal als hun moeder weggaat en kalmeren als ze terugkomt. Ze kunnen enige verlegenheid tonen rond vreemden.
Op deze leeftijd besteden ze veel tijd aan het observeren van hun omgeving. Laten we eens kijken welke andere cognitieve vaardigheden en psychosociale vorderingen ze maken.
Sociale en emotionele ontwikkeling bij baby’s van 4 maanden
Baby’s van 4 maanden glimlachen vaak als hen iets aangenaams overkomt, zoals een teken van genegenheid of een reactie op gekieteld worden. Ze glimlachen ook naar hun eigen beeltenis in de spiegel. Ze kirren en brabbelen om aandacht te krijgen.
Anderzijds zuigen ze op hun vuist als ze honger hebben, wat een manier is om zichzelf gerust te stellen. Ze worden actief en opgewonden als een vertrouwd iemand hen nadert.
Cognitieve ontwikkeling
Vroeger richtten ze zich tijdens het eten alleen op het voedsel. Nu krijgt zelfs een licht geluid hun aandacht. Als ze 4 maanden oud zijn, besteden baby’s ook veel tijd aan het onderzoeken van hun eigen handen of voeten.
Op deze leeftijd beginnen ze routines te leren. Ze herhalen ze als ze plezierig zijn. De cognitieve ontwikkeling maakt het ook mogelijk om bepaalde gebeurtenissen te voorspellen. Ze buigen bijvoorbeeld hun heupen als ze merken dat het tijd is om een luier te verschonen.
Stimulatie voor 4-maanden oude baby’s
Een goede manier om de ontwikkeling van 4-maanden oude baby’s te stimuleren is vaak tegen ze te praten. Ze vinden het heerlijk om tegen gepraat te worden en beginnen te reageren.
Bovendien is het belangrijk dat ze de kans krijgen om veilig met hun speelgoed om te gaan. Kleurrijk speelgoed is op deze leeftijd erg belangrijk. Ze mogen het best in hun mond stoppen, want dit is hun manier om het te verkennen.
Het is ook een goed idee om hun gezelligheid aan te moedigen. Het is een goed idee om een andere moeder met haar baby uit te nodigen en ze beiden wat tijd samen te laten doorbrengen. Het lijkt misschien alsof baby’s niet met elkaar omgaan, maar in werkelijkheid nemen ze overal notitie van.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe het gezichtsvermogen van een baby te stimuleren
Wees altijd aandachtig voor het kind
Ouders en verzorgers zijn de mensen die het dichtst bij een baby staan. Daarom zijn zij degenen die de ontwikkeling van de baby het beste kunnen volgen. Daarom is het belangrijk aandachtig te zijn voor alle veranderingen in groei en ontwikkeling van de baby.
Als de baby zijn hoofd niet rechtop kan houden of voorwerpen niet kan vastpakken, niet lacht of mensen met zijn ogen volgt, of niet brabbelt of op geluiden reageert, is het nodig je kinderarts te raadplegen om te zien wat er aan de hand is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American Academy of Sleep Medicine (2016). Child Sleep Duration Health Advisory. Consultado el 30 de junio de 2023. https://aasm.org/advocacy/position-statements/child-sleep-duration-health-advisory/
- Asociación Española de Pediatría (2014). Crecimiento de los niños en los primeros años de vida. En Familia. Consultado el 11 de junio de 2023. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/crecimiento-ninos-en-primeros-anos-vida
- Gómez-Andrés, D., Pulido, I., Fiz, L. (2015). Desarrollo neurológico normal del niño. Pediatría Integral, 19(9), 640.e1-640.e7. https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-11/desarrollo-neurologico-normal-del-nino/
- Institute for the Advancement of Breastfeeding & Lactation Education. (s. f.). Sueño Normal de los Bebés y Lactancia. Consultado el 30 de junio de 2023. https://lacted.org/iable-breastfeeding-education-handouts/sueno-normal-de-los-bebes-y-lactancia/
- Organización Mundial de la Salud (s. f.). Child growth standards. Consultado el 30 de junio de 2023. https://www.who.int/tools/child-growth-standards
- Pin, G., & Lluch, A. (2011). El sueño en el primer año de vida: ¿cómo lo enfocamos? Pediatría Atención Primaria, 13(S20), 101-111. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322011000400011&lng=es&tlng=es
- Torres, Y., Ramos, V., Tortoló, S. (2016). Los juguetes como medio de desarrollo del niño de la primera infancia. Atenas, 1(33). https://www.redalyc.org/journal/4780/478049736011/html/
- Manchay, C. (2020). Desarrollo de los reflejos en niños menores de un año [Tesis de Segunda Especialidad Profesional de Educación Inicial, Universidad Nacional de Tumbes]. Repositorio Digital UNTUMBES. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/20.500.12874/1965
- American Academy of Ophthalmology. (2020). Desarrollo de la visión: recién nacido hasta los 12 meses. Consultado el 23 de junio de 2023. https://www.aao.org/salud-ocular/consejos/desarrollo-de-la-visi%C3%B3n-reci%C3%A9n-nacido-hasta-los-12
- American Academy of Pediatrics. (2016). El desarrollo de la visión del bebé: ¿qué pueden ver los bebés?. Healthy Children. Consultado el 23 de junio de 2023. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/Paginas/babys-vision-development.aspx?gclid=CjwKCAjwhdWkBhBZEiwA1ibLmGEPWpH8bGMzv9nX6RNQbRFlXhmH-WMx1TxEfxNzyF9eg4rSUs4ymxoCRFsQAvD_BwE
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2023). Indicadores importantes: su bebé a los 4 meses. Consultado el 23 de junio de 2023. https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/actearly/milestones/milestones-4mo.html