5 tips om geld te besparen voor de komst van je eerste baby

Meestal is het moeilijk om te sparen voor de komst van je eerste baby. Maar deze 5 tips kunnen echt helpen!
5 tips om geld te besparen voor de komst van je eerste baby
Marcela Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Caffulli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Voor veel stellen is het geluk dat ze voelen als ze het nieuws krijgen dat ze ouders worden onbeschrijfelijk. Dan beginnen er vaak veel zorgen en vragen te rijzen over de dingen die ze nodig hebben voor, tijdens en na de komst van hun eerste baby.

Het is waar dat nieuwe ouders alles willen hebben wat ze nodig hebben om hun kinderen het beste te geven. Bij hun bezoek aan winkels kunnen ze dus veel producten mee naar huis willen nemen die ze als onmisbaar beschouwen. Dit kan echter leiden tot de aankoop van bepaalde accessoires die zelden of nooit gebruikt zullen worden. Leer hier hoe je dit kunt vermijden en geld kunt besparen!

Tips om geld te besparen voor de komst van je eerste baby

De komst van je eerste baby
Er zijn een paar heel nuttige tips die ervoor kunnen zorgen dat je goed voorbereid bent en geld kunt besparen als je je op de komst van je eerste baby wacht.

De komst van een eerstgeborene brengt in alle opzichten veranderingen voor de rest van je leven teweeg. Een van de grootste zorgen voor nieuwe ouders is het financiële aspect. Om deze en andere redenen volgen hier enkele suggesties over hoe je kunt sparen met de komst van de eerste baby.

1. Winkel vooruit

Zodra bevestigd is dat je baby op komst is,  kun je beginnen met winkelen voor enkele artikelen zoals luiers, T-shirts en sokken. Ook al is het geslacht van de baby nog niet bekend. Voor luiers kun je tijdens de zwangerschap op zoek gaan naar koopjes of ze maand voor maand kopen.

Zo spaar je al vroeg, want bij de geboorte heb je ook nog andere uitgaven om je zorgen over te maken. Wat kleding betreft is het daarentegen een goede optie om T-shirts en sokken in een witte of neutrale kleur te kopen. Dat werkt immers voor beide seksen.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Tips om je voor te bereiden op de komst van je baby

2. Vergelijk prijzen

Er zijn hygiëneproducten zoals vochtige doekjes, zeep, en bepaalde crèmes, onder andere, die nodig zijn voor zowel de baby als de moeder. Deze producten zijn in apotheken en supermarkten verkrijgbaar tegen verschillende prijzen, afhankelijk van de plaats.

Om hogere uitgaven te vermijden, vergelijk je de prijzen op verschillende plaatsen en koop je ze niet in de eerste vestiging die je bezoekt, tenzij die qua kosten de beste is. In dat geval kun je het beste op zoek gaan naar dagaanbiedingen of promoties, want zo kun je veel geld besparen.

3. Profiteer van afdankertjes en andermans accessoires

Het is mogelijk dat er in je familie of vriendengroep mensen zijn die al kinderen hebben. Ze zijn misschien al wat spullen ontgroeid die nog in goede staat zijn. Bijvoorbeeld een wiegje, de badkuip, een auto, of het meubelstuk om kleren in op te bergen. Hergebruik van deze accessoires zal een grote hulp zijn. Zeker als het erom gaat geld te besparen bij de komst van je eerste baby.

Bovendien zijn veel familieleden er vaak trots op dat de nieuwe leden de accessoires kunnen gebruiken die ze ooit voor hun kleintjes kochten. Bedenk je dus geen twee keer en neem deze hulp aan, zodat je dat geld aan andere dingen kunt besteden!

4. Koop alleen de noodzakelijke kleding

Dit is een belangrijk punt. Veel ouders willen meestal alles kopen wat ze in de winkels zien voor de baby die op het punt staat geboren te worden. Bedenk echter dat de kleine in de eerste levensjaren heel snel zal groeien.

Als je grote hoeveelheden kleren koopt, kun je ze je baby misschien maar een paar keer aantrekken. Sterker nog, sommige zullen waarschijnlijk zelfs ongebruikt blijven. Ook is het de moeite waard er rekening mee te houden dat er fysieke winkels en winkels op het internet zijn waar ze tweedehands kleding verkopen. Die kleding is meestal van zeer goede kwaliteit en je kunt het tegen fantastische prijzen kopen.

5. Houd een babyfeestje vóór de komst van je eerste baby

Een babyfeestje
Een babyfeestje is een geweldige manier om cadeaus te krijgen waarmee je geld kunt besparen vóór de komst van je eerste baby.

Dit soort feestjes is meestal een grote hulp voor nieuwe ouders. Met dit evenement kun je flink besparen, want ouders, tantes, ooms, familieleden en collega’s brengen meestal cadeautjes voor de baby mee.

Maak een lijst van de producten en accessoires die je nodig hebt. Deel deze met de gasten van het feest. De bedoeling hiervan is te voorkomen dat je geschenken krijgt die je al gekocht hebt. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om ideeën uit te wisselen. Bovendien kun je luisteren naar de ervaringen van de ouders die de bijeenkomst bijwonen.

Uitgaven waar nieuwe moeders rekening mee moeten houden

Hoewel de aandacht vooral uitgaat naar de baby die op komst is, mag je niet vergeten dat het welzijn van de moeder ook een fundamenteel onderdeel van dit proces is. Daarom moet ook rekening gehouden worden met de uitgaven waarmee op de dag van de bevalling rekening gehouden moet worden. Denk daarbij onder andere aan de volgende uitgaven:

  • Aanschaf van zwangerschapskleding, zoals speciale beha’s en pyjama’s voor in de kliniek.
  • Voldoende voedsel voor na de bevalling.
  • De aankoop van supplementen en medicijnen die de specialist voorschrijft.

Vergeet niet dat je, om te sparen met de komst van je eerste baby, niet alleen aan esthetiek en comfort moet denken, maar je ook echt moet afvragen of wat je gaat aanschaffen nuttig is voor jou en het nieuwe lid van je gezin. Bovendien is het, zoals we al zeiden, belangrijk om aankopen vooruit te doen.

Vermijd tenslotte dwangmatig winkelen en vergelijk prijzen voor je een beslissing neemt, voordat je extra uitgaven genereert die met deze prachtige fase te maken hebben. Hoewel je misschien denkt dat alles wat je ziet nodig is, is dat vaak echt niet zo.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.