Tips om je voor te bereiden op de komst van je baby

De geboorte van een baby verandert het leven van hun ouders, broers en zussen en zelfs van de huisdieren. Lees in dit artikel hoe je je kunt voorbereiden op de komst van je baby!
Tips om je voor te bereiden op de komst van je baby

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De voorbereiding op de komst van je baby houdt veel meer in dan alleen het kopen van een wieg en een commode. Ouders, broers en zussen en zelfs huisdieren moeten emotioneel worden voorbereid op de komende veranderingen.

De geboorte van een nieuw gezinslid is typisch een moment van absoluut geluk. Dat nieuwe kleine mensje zal echter alles veranderen wat je ooit wist. Hieronder delen we enkele tips om je te helpen bij de voorbereiding op de komst van je baby op zowel praktisch als emotioneel niveau.

Tips om de komst van je baby voor te bereiden

We hebben deze tips opgedeeld in praktische en emotionele tips om het je gemakkelijker te maken om je door het artikel heen te oriënteren. Eerst zullen we het hebben over de dingen die je moet doen en kopen voordat je baby wordt geboren. Daarna gaan we in op de mentale en emotionele voorbereiding die nodig is om de nieuwe veranderingen het hoofd te bieden.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Tips voor als je een baby in de zomer krijgt

Wat moet je doen en kopen voordat je baby arriveert?

Wat moet je doen en kopen

We weten dat je op dit moment duizend dingen aan je hoofd hebt. Een zwangerschap is een tijd van introspectie, geluk en zenuwen. Soms heb je vast en zeker het gevoel dat je niet alles kunt doen wat je wilt en dat geeft je stress.

Haal diep adem en ontspan. Niets is belangrijker dan jij en je baby. Hier is een korte lijst met vragen die je kunnen helpen om beslissingen te nemen en prioriteiten te stellen voor wat je moet doen en kopen.

1. Waar gaat de baby slapen?

Het eerste dat je zich moet afvragen is waar je baby zal slapen. Het antwoord op deze vraag is de eerste stap om te kunnen bepalen wat je moet doen en kopen. Hier zijn een paar mogelijkheden:

 • Slapen met je baby in dezelfde kamer. Als dit jouw beslissing is, moet je, voordat je begint met het inrichten van de babykamer, bedenken of het wiegje in jouw kamer past en waar en hoe je het gaat plaatsen.
 • Samen slapen. Als je voor deze optie hebt gekozen, moet je ervoor zorgen dat je dit op een veilige manier doet. De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde raadt aan om in deze gevallen een aanschuifbedje te gebruiken.
 • Je baby slaapt in zijn eigen kamer. In dit geval moet je de kamer volledig gereed hebben voordat de baby komt.

2. Essentiële aankopen voor je baby

Essentiële aankopen voor je baby

Het inrichten van de babykamer en het verzamelen van alle benodigdheden is spannend voor toekomstige ouders. Er is niets zo verleidelijk als winkelen voor je baby. Dit kan er echter toe leiden dat je onnodige dingen koopt.

We raden je aan een lijst met de belangrijkste zaken op te stellen en je aan deze lijst te houden om te hoge uitgaven te voorkomen. Vergeet daarbij echter niet dat sommige zaken juist zeer nuttig zijn om je geld aan uit te geven. Hier zijn enkele van de fundamentele aankopen:

 • Een wieg, als je van plan bent deze te gebruiken. Je kunt er altijd voor kiezen om een ledikantje te gebruiken, een zijslaper of nest.
 • Een autostoeltje.
 • Een commode.
 • Beddengoed.
 • Een slaapzak (of twee).
 • Een badje of tummy tub.
 • Handdoeken (minimaal twee).
 • Luiers en doekjes. We raden je aan om niet teveel luiers te kopen, aangezien baby’s snel groeien.

3. Kinderwagen of draagsysteem

Een andere grote vraag van ouders, en een keuze die je op tijd moet maken, is of je een kinderwagen wilt kopen in een van de winkels in je stad. Houd er rekening mee dat ouders een kinderwagen meestal minstens drie of vier maanden voor de vermoedelijke uitgerekende datum moeten bestellen.

Daarnaast moet je beslissen hoe je je baby wilt dragen. In een draagdoek of slendang of een speciaal babystoeltje. Een combinatie van een draagdoek en een kinderwagen kan interessant zijn, omdat je hierdoor meer manoeuvreerruimte hebt. Denk er goed over na!

4. De kleren voor de baby

De kleren voor de baby

Als het gaat om de voorbereiding op de komst van je baby moet je letten op de verschillende soorten kleding en luiers die je nodig hebt. Houd er echter rekening mee dat ze snel groeien!

Ook vraag je je misschien af hoeveel kleding je moet kopen. Net als bij luiers, moet je om twee redenen voorkomen dat je te veel kleding voor pasgeborenen koopt. Denk daarbij aan de volgende gegevens:

 • Baby’s groeien erg snel en veranderen meestal binnen enkele weken van maat.
 • Mensen die kleding cadeau geven, kopen meestal de kleinste maten.

Op dit punt vraag je je misschien af wat je moet doen. De meest praktische manier om met de situatie om te gaan, is door te praten met die mensen van wie je weet dat ze je geschenken zullen geven om met hen af te stemmen wat je nodig hebt, evenals de maat van de kleding. Een baby heeft qua kleding ongeveer het volgende nodig:

 • 10 rompertjes
 • 5 paar sokken
 • 10 T-shirts en broeken
 • 10 pyjama’s
 • 5-6 truien
 • 2 babymutsen

5. De ziekenhuistas

Wacht niet tot het laatste moment om je ziekenhuistas klaar te maken. Bereid het op tijd voor zodat je niets belangrijks vergeet, zoals de oplader van je mobiele telefoon, kleding voor jezelf en je baby, luiers en al het andere dat je nodig hebt voor je verblijf in het ziekenhuis.

6. Maak je huis klaar voor de komst van je baby

Als je uitgerekende datum nadert, moet je huis klaar zijn. Dit betekent dat je je voorraadkast volledig op orde moet houden, je huis netjes en schoon moet zijn en een actieplan moet hebben. Met andere woorden: je moet weten wie er voor je andere kinderen en/of je huisdier zal zorgen als je weg bent.

Op emotioneel niveau voorbereiden op de komst van je baby

Je voorbereiden op de komst van je baby

Het krijgen van je baby zal je leven voor altijd veranderen, dus ontspan en geniet zo bewust mogelijk van deze fase. De eerste dagen zullen spannend en vermoeiend tegelijkertijd zijn en je moet goed op de hoogte zijn van dit feit tijdens je zwangerschap.

Het ouderschap is niet gemakkelijk. Je wordt geconfronteerd met een onbekende wereld, zelfs als je al andere kinderen hebt. Elke baby is anders, met zijn eigen behoeften en verwachtingen, net als elke ouder.

Als je al kinderen hebt is het belangrijk om hen voor te bereiden op de komende veranderingen. Het is niet gemakkelijk om een grote broer of zus te worden.

Praat daarom met hen, lees verhalen voor over deze situatie en wees vooral erg geduldig tijdens de eerste maanden. Laat ze zien hoeveel je van ze houdt, want ze voelen zich misschien ontheemd door de komst van de nieuwe baby.

Hetzelfde kan gebeuren met je huisdier, aangezien deze al zoveel jaren je volledige aandacht heeft gehad. Huisdieren zijn net als kinderen, wat betekent dat ze ook jouw geduld en begrip nodig hebben totdat ze zich aangepast hebben aan de nieuwe situatie.

Conclusie

Onderschat de veranderingen door de komst van je baby niet. Houd er rekening mee dat je leven, evenals dat van je hele gezin, op het punt staat te veranderen. Bereid je voor op het onverwachte, omarm je nieuwe leven en laat een slechte nacht je er niet van weerhouden om te genieten van dit prachtige moment dat je beleeft.

Zoals je kunt zien, is de voorbereiding op de komst van je baby veel meer dan winkelen. Je moet je ervan bewust zijn dat dit je leven verandert en dat je niet alles onder controle kunt houden. Ondanks de angst die dit kan veroorzaken, is er niets mooiers in de wereld dan de komst van je baby!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.