Wanneer stoppen mannen en vrouwen met groeien?

Wanneer stoppen mannen en vrouwen met groeien? Deze vraag komt vaker voor dan we denken en is vaak erg relevant voor ouders. Leer hier het antwoord!
Wanneer stoppen mannen en vrouwen met groeien?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 05 november, 2022

Het is vaak gebruikelijk dat ouders de kinderarts van hun kinderen vragen wanneer mannen en vrouwen stoppen met groeien. Het onderwerp heeft aanleiding gegeven tot meerdere studies vanuit perspectieven die niet alleen genen omvatten, maar ook variabelen zoals geografische en sociaaleconomische aspecten.

Een van de patronen die in deze onderzoeken zijn vastgesteld, is dat gender van invloed is. Meisjes ontwikkelen zich over het algemeen eerder dan jongens. Al op 8-jarige leeftijd kunnen er hormonale varianten zijn die pas bij jongens verschijnen rond de leeftijd van 10 jaar.

Met dit verschil van ongeveer twee jaar zullen de veranderingen in het proces van volwassen worden blijven plaatsvinden. Om deze reden is er tijdens de adolescentie een moment op school waarop deze marge heel duidelijk wordt onder klasgenoten.

Ze keren terug naar een nieuw schooljaar waarin het lijkt alsof alleen de meisjes zijn gegroeid en hun lichamen anders zijn verdeeld. Hun heupen zijn meer geaccentueerd en hun borsten vallen meer op. Vaak zijn het een jaar later de jongens die terugkomen met versterkte spieren en ze zijn groter dan de meisjes.

Waarom groeien we?

Mensen groeien als onderdeel van onze evolutie en ontwikkeling. Het is een fysiologisch proces dat geleidelijk plaatsvindt naarmate onze botten zich verlengen, we aankomen en volwassen worden.

De meest opvallende groeispurten vinden plaats in het eerste levensjaar, tussen de leeftijd van 5 en 7 jaar en vervolgens in de adolescentie. Dit staat bekend als de puberale groeispurt en vormt het laatste moment van snelle groei bij mannen en vrouwen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) duurt het van de leeftijd van 10 tot 19 jaar.

Deze fase gaat gepaard met andere emotionele en fysieke veranderingen. Parallel aan de versnelde groei van de botten is de groei van het strottenhoofd: hierdoor wordt de stem intenser en dieper. Aan de andere kant zijn de spieren meer gedefinieerd, groeit er haar op de geslachtsdelen, het gezicht en andere delen van het lichaam.

In het geval van vrouwen lijkt het begin van de menstruatie een ritme te markeren dat de groei geleidelijk vertraagt. Vanaf dat moment komt er ongeveer 2,5 tot 5 cm bij.

Op dit moment groeien ze in de hoogte. En hoewel niet iedereen hier al zijn definitieve gezondheid bereikt, komen ze in ieder geval heel dicht in de buurt van wat ze zullen bereiken. Volgens het gemiddelde stoppen vrouwen dus met groeien rond de leeftijd van 14 of 16 jaar, terwijl mannen stoppen met groeien rond de tijd dat ze tussen de 16 en 18 jaar zijn.

Voor mannen breidt dit bereik zich nog wat uit. Sommigen groeien door, zij het heel licht, tot de leeftijd van 21 jaar, en altijd veel langzamer dan in de puberteit. De ontwikkeling van spiermassa gaat door tot ongeveer 24 jaar.

Wanneer stoppen mannen en vrouwen met groeien

Wat zijn de factoren die van invloed zijn wanneer we stoppen met groeien?

De groei bij zowel mannen als vrouwen is sterk afhankelijk van genetica. Maar ook andere factoren spelen een rol.

De hoogte die mensen bereiken heeft ook te maken met de kwaliteit van hun opvoeding en slaap. Een gezond en uitgebalanceerd dieet levert de vitamines en mineralen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van botten en spieren.

Maar hoe beïnvloedt bijvoorbeeld slaap de groei? Als we slapen, maakt het lichaam hormonen aan, waaronder het groeihormoon somatotropine. Dit is nog een reden waarom we moeten proberen de juiste gewoonte van een goede nachtrust te creëren, in overeenstemming met het aantal uren dat nodig is voor hun leeftijd.

Andere schildkliergerelateerde hormonen hebben een directe invloed op de botontwikkeling. Vandaar dat hypothyreoïdie, wat soms aangeboren is, verband houdt met groeiproblemen bij kinderen. Een gezond mens zal groeien vanaf het moment dat hij of zij verwekt is.

Dit merken we natuurlijk allemaal thuis op als de maat van kleding of schoenen verandert. Als het op een voortijdige of ongebruikelijke manier stopt, moet je je zoon of dochter laten onderzoeken door een specialist.

Kan groei worden gestimuleerd?

Sommige artsen bevestigen dat het mogelijk is om de groei van mannen en vrouwen te stimuleren als het voor de puberteit of in het begin wordt gedaan. Daarom wijzen ze op eiwitsupplementen en multivitaminen.

Ze doen dit om adolescenten, zowel mannen als vrouwen, te helpen bij het ontwikkelen van een hoogte die superieur is aan wat ze gemiddeld zouden kunnen bereiken vanwege de aanleg van hun genen.

Anderen geloven in hormonale behandelingen of het beoefenen van sport. Ook al is het een mythe dat ze door basketbal of zwemmen centimeters zullen winnen, bevelen ze het toch aan. Lichaamsbeweging is immers noodzakelijk voor de gezondheid en voor het behouden van een gezonde balans tussen lichaam en geest.

Ondanks dat we erkennen dat de genetische factor de sleutel is, is het een goed idee om gezonde sport- en rustgewoonten aan te moedigen. Dit alles moet worden gedaan in combinatie met een uitgebalanceerd dieet.

Wat kan er veranderen als mannen en vrouwen stoppen met groeien?

De belangrijkste oorzaken van groeiveranderingen (Spaanse link) hebben te maken met chronische ziekten, zoals nier-, lever- en gastro-intestinale problemen, hartaandoeningen of een andere aandoening die zich ontwikkelt in het centrale zenuwstelsel of de botten.

Andere aangeboren aandoeningen of endocriene ziekten, zoals diabetes en X-chromosoomafwijkingen, kunnen ook de oorzaak zijn van dwerggroei. Ook sociaal-economische factoren die leiden tot ondervoeding, vooral in de vroege kinderjaren, die essentieel zijn voor toekomstige ontwikkeling, spelen een rol.

Lijden aan ondervoeding tijdens de eerste levensjaren en gedurende een langere periode is bepalend voor de uiteindelijke lengte. Dit zal het geval zijn ongeacht de genen die wijzen op een bovengemiddelde lengte.

Het omkeren van deze effecten zou regelmatige controles inhouden bij een arts die gespecialiseerd is in ontwikkeling en groei. De professional zou de situatie grondig moeten opvolgen. Hoewel dit geen garantie is voor groei, is het het proberen waard.

De leeftijd waarop mannen en vrouwen stoppen met groeien is multifactorieel

De leeftijd waarop mannen en vrouwen stoppen met groeien is multifactorieel

Het is waar dat genetica een belangrijke factor is bij het bepalen wanneer we stoppen met groeien en hoe groot we zullen worden. We weten echter al dat omgeving en voeding ook belangrijk zijn. In het licht hiervan biedt de WHO een boekje aan over Child Growth Assessment (Engelse link), dat is gewijd aan richtlijnen voor gezonde voeding.

In hetzelfde document staan tabellen met gemiddelde percentages voor meisjes en jongens. Dit zijn praktische handleidingen waarmee we thuis een grafiek zouden kunnen bijhouden van de evolutie van de lengte en het gewicht van onze kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.