4 stappen om je baby in slaap te krijgen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je baby rustig te laten slapen. Lees verder om erachter te komen welke dat zijn. Ook geven we enkele tips over hoe je dat zo effectief mogelijk kunt doen. Je baby verdient een vredige slaap.
4 stappen om je baby in slaap te krijgen

Laatste update: 14 maart, 2019

Door deze 4 stappen om je baby in slaap te krijgen, help je hem of haar op weg naar een onafhankelijke toekomst. Baby’s hebben hun slaap nodig om zich te ontwikkelen zoals ze zouden moeten en bedrituelen zijn erg belangrijk voor hen.

Een pasgeborene maakt geen onderscheid tussen dag en nacht. Daarom moeten de slaapschema’s geleidelijk aan worden vastgesteld, met als doel dat ze op een gegeven moment begrijpen dat ze ‘s nachts moeten slapen en overdag wakker moeten zijn.

Er is geen instructieboekje over hoe je je baby kunt laten slapen: elke baby leert hoe hij of zij het zelf moet doen. Al is elke baby anders, onderstaande stappen zouden voor alle baby’s moeten werken.

Wat kun je doen om je baby in slaap te krijgen?

1. Een lichte avondmaaltijd

Lichte maaltijd

De eerste stap is om je baby tussen 18.00 en 19.00 uur een maaltijd te geven. Het moet een lichte maaltijd zijn, zodat het voedsel snel verteerd kan worden. Op die manier kan je baby vroeg naar bed gaan en voldoende slapen om de volgende ochtend met energie wakker te worden.

Dit artikel vind je misschien ook interessant:
Welk voedsel mag je niet geven aan een 9 maanden oude baby?

2. Een bad

Tijd voor een bad, het perfecte moment om je baby in het warme water te laten ontspannen. Als je wilt, kun je geuren als kamille of lavendel gebruiken. Ze helpen je baby om beter te slapen.

3. Bereid de kamer en je baby voor

  • Na het voeden en baden van je baby is de volgende stap om ze naar de slaapkamer te brengen. De ruimte waar hij of zij slaapt moet koel genoeg zijn om de hele nacht comfortabel te kunnen slapen.
  • Daarnaast is het van belang dat je baby een schone luier om heeft voordat hij of zij in bed wordt gelegd.

4. Slaapliedjes en wiegen

Als je eenmaal in de slaapkamer bent, houdt dan eerst de baby een paar minuten vast.

Geniet van het moment, want bedenk je dat ze niet voor eeuwig een baby blijven. Als je al in het stadium bent dat ze iets meer begrijpen, lees ze dan een verhaaltje voor het slapengaan.

Als je baby in slaap gevallen is, doe je het licht uit. Zorg dat ze warm genoeg zijn en laat desnoods een klein lampje aan als je dat wilt, zodat ze niet bang worden in het donker, als ze ‘s nachts wakker worden.

Tips om je baby in slaap te krijgen

Doe je baby een comfortabele pyjama aan

Slapende baby

Als je wilt dat je baby goed slaapt, trek hem of haar dan een comfortabele pyjama aan. Die zijn meestal van 100% katoen omdat dat prettiger draagt en hypoallergeen is.

Zorg ervoor dat een pyjama niet strak zit en dat wat je ze ook aantrekt, het geschikt is voor het seizoen. Controleer ook of er geen labeltjes inzitten die mogelijk vervelend zijn.

Houd de temperatuur in de gaten

Een pasgeborene komt de wereld binnen vanuit een aangename, warme omgeving – de baarmoeder. Om die omgeving na te bootsen, houd je de temperatuur van de kamer waar ze in slapen in de gaten.

Zorg ervoor dat er geen tocht is die voor je baby onprettig zou kunnen aanvoelen. De kamer moet echter ook niet te warm zijn. Om in een goede slaapcyclus te komen, hebben baby’s de juiste temperatuur nodig.

Gebruik aromatherapie en massage

Babymassage

Aromatherapie is het gebruik van bepaalde geuren en oliën om de fysieke en mentale toestand van iemand te beïnvloeden. Het kan iemand energie geven en een gevoel van welbehagen creëren.

En je kunt het gebruiken voor je baby om te helpen ontspannen en in slaap te krijgen.

  • Gebruik lichtgeurende oliën om ze te masseren.
  • Gebruik echter geen geuren die te sterk zijn, omdat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dan gaan baby’s niezen en worden hun oogjes waterig. Dat zal ze niet bepaald helpen om lekker te gaan slapen.

En onthoud…

 

Deze 4 stappen, samen met de aromatherapie en massage helpen je baby om in slaap te vallen, met een veilig, geliefd en slaperig gevoel. Als je iets ongewoons opmerkt, neem dan direct contact met je huisarts op. Over het algemeen zal je baby gaan slapen en wakker worden als dat nodig is. Wellicht ook interessant voor jou

7 tekenen dat je baby naar de dokter moet
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
7 tekenen dat je baby naar de dokter moet

Houd de signalen in dit artikel in de gaten, want zij kunnen er soms op wijzen dat het nodig is om je baby naar de dokter te brengen.