Het gevaar van voor de televisie eten
In veel huishoudens staat de televisie in de eetkamer, voor de tafel waar de familie de avondmaaltijd eet. Het is ook erg normaal voor volwassenen om hun lunch achter de computer te eten. Zo zullen ze ‘geen tijd verspillen’ en door kunnen werken. Deze twee gewoontes die vandaag de dag zo vastgegroeid zijn in de maatschappij hebben erg slechte gevolgen. Leer in dit artikel meer over de gevaren van voor de tv eten.
Schadelijke effecten van voor de televisie eten bij kinderen
Deze normale gewoonte bij veel families heeft voornamelijk gevolgen voor kinderen. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten veroorzaakt het obesitas.
Deze jonge kinderen zijn meer geneigd om vetten en suikers te eten en dit bevat veel calorieën. Ze weten ook niet wanneer ze verzadigd zijn, omdat ze op de televisie letten. Er is geen twijfel over mogelijk dat deze bezigheid bijdraagt aan gewichtsstoornissen en een veranderend gedrag thuis.
Kinderen brengen gemiddeld twee uur per dag door voor de tv. Op deze momenten besteden ze tijd aan het eten van het ontbijt, lunch, avondeten of een snack. Ook eten ze vaak chips, koekjes, snoepjes, frisdranken en junkfood. Dit leidt zeker weten tot obesitas en andere ziektes, zoals hoge cholesterol of zelfs diabetes.
Volgens Leann Birch, de auteur van één van de onderzoeken van de Pennsylvania State University, ontstaat het probleem niet door het tv kijken, maar doordat kinderen (en alle andere mensen) eten zonder aandacht te besteden aan de hoeveelheid, smaak etc.
In plaats van junkfood eten, is het beter om appels, wortels, selderij, popcorn zonder boter, natuurlijke sappen etc. te consumeren. En in plaats van voor de tv zitten, is het veel beter om elke dag te bewegen of te trainen, bij voorkeur buiten.
Bijwerkingen van eten tijdens het televisiekijken voor volwassenen
Je hebt waarschijnlijk wel eens van je favoriete programma genoten terwijl je een snack of de avondmaaltijd aan het eten bent. Dit is helemaal niet goed. Volgens dokters zijn dit activiteiten die niet goed samen gaan.
Volwassenen lijden namelijk aan dezelfde problemen die we eerder al op hebben genoemd voor de kinderen. Tv kijken blokkeert het verzadigde gevoel, omdat je hersenen gefocust zijn op andere dingen, zoals op wat je aan het kijken bent.
Wanneer je tv kijkt, ben je ontspannen, je scheidt jezelf een beetje af van je routine en problemen (als je het nieuws niet aan het kijken bent). Je dompelt je als het ware onder in een fictionele wereld.
Daarom eet je meer zonder dat je het door hebt. Daarnaast gaat tv kijken ook gepaard met het eten van snacks en de meeste van deze snacks bevatten veel vet.
Nog iets dat je zou moeten onthouden is dat de neiging hebt om te gaan schrokken, wat naast obesitas kan zorgen voor buikpijnen en eten ‘als een varken’.
Dit alles wordt nog erger wanneer je voedselreclames ziet. Die stimuleren je namelijk om meer te eten. Personen die erg veel tv kijken houden er vaak slechte diëten, maar ook een zittende levensstijl op na.
Pas de gewoonte om iets te eten wanneer je voor de tv zit aan. Probeer wanneer mogelijk de tijd die je voor de tv zit te verminderen. Eet in de keuken of zorg ervoor dat de tv niet je gezelschap is tijdens het avondeten. Er is niks beters dan met je familie over de dag praten, tijd met je kinderen te doorbrengen etc.
Het gevaar van achter de computer eten
Net als wat er gebeurt met de televisie, is je computer een intieme vijand van je gezondheid, net als een zittende levensstijl en problemen met het gezichtsvermogen. Maar spasmen, een slechte houding en een slecht dieet vallen daar ook onder.
Onderzoeken laten ook zien dat achter de computer eten ernstige infecties, allergieën en ziektes veroorzaakt en je hebt ook een grotere kans op obesitas en andere gerelateerde stoornissen (zoals een te hoge cholesterol).
Het komt veel voor dat mensen niet achter hun bureau vandaan komen voor de lunch, omdat ze eerder klaar willen zijn met hun werk of hun kantoor niet willen verlaten, omdat het daarbuiten koud is.
Je plaatst je bord met voedsel (wat vaak fastfood is) naast het toetsenbord en terwijl je e-mails beantwoordt of een rapport schrijft, neem je af en toe een hap. Als gevolg daarvan telt je werkplek 400 keer meer bacteriën dan een badkamer.
Maar dat is nog niet alles, want het elektromagnetische veld van je computer maakt de moleculaire structuur van voedsel en water kapot, waardoor ze ongezond worden.
Dit houdt in dat ze hun eigenschappen en voedingsstoffen verliezen. Dat veroorzaakt verschillende ziektes en stoornissen, zoals Parkinson of Alzheimer (op korte en lange termijn).
Geen verschil tussen televisie en computer: een beeldscherm is de boosdoener
Naast dit alles veroorzaakt het eten achter de computers dezelfde effecten als het eten voor de televisie. Obesitas is hiervan de belangrijkste. Daarnaast eet je meer, omdat je geen aandacht besteedt aan je voedsel.
En tot slot is de vieze werkplek de op twee na belangrijkste, omdat dit verkoudheden, ziektes, allergieën, etc. veroorzaakt. Om dit allemaal te vermijden kan je het beste een lunchpauze nemen.
Als je erg veel werk hebt, neem dan een pauze van een half uur, maar eet niet achter je beeldscherm. Je lichaam zal je hiervoor bedanken.
Gebruik bij drastische gewoonteveranderingen echter altijd je gezond verstand. Het advies van een arts is daarnaast onontbeerlijk.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Boulos, R., Vikre, E. K., Oppenheimer, S., Chang, H., & Kanarek, R. B. (2012). ObesiTV: How television is influencing the obesity epidemic. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.05.022
- Gore, S. A., Foster, J. A., DiLillo, V. G., Kirk, K., & Smith West, D. (2003). Television viewing and snacking. Eating Behaviors. https://doi.org/10.1016/S1471-0153(03)00053-9
- Liang, T., Kuhle, S., & Veugelers, P. J. (2009). Nutrition and body weights of canadian children watching television and eating while watching television. Public Health Nutrition. https://doi.org/10.1017/S1368980009005564