Geribbelde nagels: waarom het gebeurt en hoe kun je het herstellen?

Geribbelde nagels zijn niets om je zorgen over te maken, althans in de meeste gevallen. Let alleen op als er, naast de ribbels, andere merkbare veranderingen zijn, of ze samenvallen met enkele bijkomende symptomen.
Geribbelde nagels: waarom het gebeurt en hoe kun je het herstellen?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 24 juni, 2023

Geribbelde nagels kunnen een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Maar ze kunnen ook een teken van verwaarlozing zijn, en je moet ze gewoon goed verzorgen. De meeste problemen zijn te behandelen en te verhelpen.

Meestal zijn geribbelde nagels gewoon een ander effect van het ouder worden. Als deze aandoening echter zorgen of twijfels oproept, kun je het beste een arts raadplegen voor een nauwkeuriger beoordeling.

Geribbelde nagels

Het is heel eenvoudig om geribbelde nagels op te sporen: kijk er gewoon goed naar en controleer op kanaaltjes. Het is ook belangrijk om te letten op kleurveranderingen, verdikkingen of andere oneffenheden aan het oppervlak.

Nagelribbels kunnen van twee types zijn: verticale of horizontale. De meestvoorkomende zijn de verticale, die bijna altijd het gevolg zijn van ouderdom. Ze vormen meestal geen risico, behalve dat ze soms het gebied verzwakken en leiden tot broze nagels.

Horizontale lijnen op de nagels komen minder vaak voor en zijn in sommige gevallen een teken van een gezondheidsprobleem. Het is mogelijk dat het een effect is van nagelpsoriasis (Engelse link), maar ook van andere ziekten. Hoe dan ook, in dit geval, net als in het vorige, is meer van belang dan de vorm van de golf, de ernst en de andere symptomen.

Oorzaken van geribbelde nagels

Droge en schilferende nagels
Nagelproblemen zoals geribbelde nagels kunnen duiden op een slechte nagelverzorging of de aanwezigheid van een ziekte.

Zoals we al suggereerden, kunnen de oorzaken van geribbelde nagels talrijk zijn. Sommige zijn niet ernstig en vereisen slechts enkele verzorgingsmaatregelen. Andere hebben te maken met ernstiger gezondheidsproblemen. Laten we eens kijken.

Klappen

Klappen op de nagels blijven vaak onopgemerkt, maar ze laten wel sporen na. Meestal worden ze verbrijzeld bij het dichtslaan van een boek of een deur. Het effect hiervan is een blauwe plek en soms geribbelde nagels. Het gaat meestal vanzelf over, maar kan ook leiden tot nageldystrofie, waarvoor medische behandeling nodig is.

Agressieve manicure

Sommige manicureprocedures kunnen de structuur van de nagel aantasten. In het bijzonder valse implantaten. Het is niet ongebruikelijk dat ze een inkeping veroorzaken en een golf creëren. Ook het gebruik van producten van lage kwaliteit of het met de hand verwijderen van nagellak leidt vaak tot het ontstaan van deze horizontale of verticale groeven.

Keratinetekort

Keratine is een eiwit dat voorkomt in het oppervlakkige deel van de huid, het haar en de nagels. Vervuiling, sommige externe stoffen, onvoldoende voeding of zelfs stress kunnen leiden tot een tekort aan deze en andere eiwitten. Als dit gebeurt, verzwakken de nagels en ontstaan er in veel gevallen groeven aan het oppervlak.

Veroudering

Dit is de meestvoorkomende oorzaak van geribbelde nagels. Het is een natuurlijk proces van slijtage en scheuren dat geen gevolgen heeft voor de gezondheid. Als de lijnen echter geen eenvoudige groeven zijn, maar enige kleuring vertonen, of als het oppervlak van toon verandert of dikker wordt, is het belangrijk een arts te raadplegen.

Voedingstekort

Een tekort aan vitamine A en B, en aan calcium of zink, veroorzaken geribbelde nagels. Het uiterlijk is ruw en er worden vaak witte puntjes of vlekjes gezien. Bovendien zijn de nagelriemen verdikt, en wordt de nagel broos. In deze gevallen moet een arts worden geraadpleegd.

Schimmelinfectie

Schimmelinfecties komen het meest voor op teennagels, maar kunnen ook op vingernagels voorkomen. Deze ziekten veranderen de vorm, de kleur en het volume van de nagel. Het uiterlijk is dikker en harder, met een gelige tint. Het is gebruikelijk dat er golven of ruwheid ontstaan.

Psoriasis van de nagels

Geschat wordt dat 80-90% van de mensen met psoriasis ook nagelpsoriasis heeft. Dit resulteert in geribbelde nagels, evenals veranderingen in vorm, grootte en volume. Ook is het gebruikelijk dat er gaatjes ontstaan en dat er verkleuringen zijn die later gelig of bruinachtig worden.

Geribbelde nagels kunnen een teken zijn van trachyonychia

Trachyonychia (Spaanse link) is een aandoening die gekenmerkt wordt door ruwe nagels. De nagels zien eruit alsof ze met schuurpapier zijn beschadigd en zijn vaak golvend. Het kan een geïsoleerd probleem zijn of deel uitmaken van een complexer beeld dat psoriasis, lichen planus of alopecia areata omvat.

Spijsverteringsproblemen

Hoewel het in eerste instantie vreemd lijkt, veroorzaken spijsverteringsproblemen ook geribbelde nagels. Deze ziektebeelden verstoren de opname van voedingsstoffen en veranderen het uiterlijk van dat gebied. De ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie behoren tot de aandoeningen die dit gevolg hebben.

Bloedarmoede kan leiden tot geribbelde nagels

Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen; een van de gevolgen daarvan kunnen geribbelde nagels zijn. Het oppervlak van de nagels ziet er onregelmatig, ondoorzichtig en met tekenen van zwakte uit. In deze gevallen moet een arts worden geraadpleegd voor behandeling.

Diabetes

Geribbelde nagels kunnen ook een teken zijn van diabetes. Deze ziekte heeft de mogelijkheid om het groeiproces van de nagels te veranderen, waardoor er verticale, kronkelig uitziende ribbels ontstaan. Het is belangrijk op te merken dat er ook andere symptomen zijn, zoals overmatige dorst, verhoogde urineproductie en gewichtstoename.

Kanker

Het kenmerkende symptoom van nagelkanker is het zogenaamde “Hutchinson-teken.” Dit is een zwarte, grijze of bruine verkleuring die zich rondom de nagel uitstrekt. Het is echter niet in alle gevallen aanwezig. Maar wat wel aanwezig is, zijn veranderingen in textuur en uiterlijk, waaronder ribbels, groeven, kuiltjes, enz. Ook is er meestal een opheffing van de nagelplaat.

Andere aandoeningen

Nagelribbels kunnen het gevolg zijn van andere ziekten zoals reumatoïde artritis, nierpathologieën, perifere vaatziekten, schildklierproblemen, bof en syfilis. Daarom is het altijd belangrijk om aandacht te besteden aan de aanwezigheid van geribbelde nagels.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Je vingernagels op natuurlijk wijze versterken: 5 tips

Oplossingen voor geribbelde nagels

Lelijke nagels
Veroudering kan leiden tot het ontstaan van verschillende nagelplekken.

De behandeling van geribbelde nagels hangt af van de oorzaak van de golving. Is het het effect van een systemische of andere ziekte, dan zal de behandeling bestaan uit het behandelen van de onderliggende pathologie.

Je kunt niet veel doen om het proces van veroudering terug te draaien. Meestal worden alleen maatregelen genomen om de golvingen te verbloemen, met glazuur of zacht schuren. Als het probleem voortkomt uit een infectie, zullen hoogstwaarschijnlijk schimmelwerende pillen, crèmes of polijstmiddelen worden voorgeschreven.

Er zijn versterkende polijstmiddelen die zeer effectief zijn bij het bestrijden van geribbelde nagels. Het is ook raadzaam om een verharder aan te brengen, in de handel of zelfgemaakt. Het is raadzaam om je nagels regelmatig te knippen en geen metalen vijlen te gebruiken.

Raadpleeg je arts als je geribbelde nagels hebt

Het beste is om je nagels een paar weken rust te geven van het aanbrengen van cosmetische producten erop. Valse implantaten zijn af te raden, evenals het gebruik van removers die aceton bevatten.

Het is belangrijk de nagels regelmatig te wassen en ze heel goed te drogen, want vocht is niet handig. Als er merkbare veranderingen zijn, zoals zeer zichtbare geribbelde nagels of veranderingen in kleur of uiterlijk, is het raadzaam de dokter te bezoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Armesto, S., Esteve, A., Coto-Segura, P., Drake, M., Galache, C., Martínez-Borra, J., & Santos-Juanes, J. (2011). Psoriasis ungueal: estudio en 661 pacientes con psoriasis vulgar. Actas Dermo-Sifiliográficas, 102(5), 365-372.
  • Dávila, M. E., Zorrilla, A., Memije, M. E. V., & Guzmán, R. A. (2019). Traquioniquia: una visión práctica. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(4), 306-309.
  • Suárez, B. P. (2011). El lenguaje de las uñas. Más dermatología, (15), 4-12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.