Geluksbamboe: Kenmerken en verzorging

De geluksbamboe is een plant die zijn plaats al heeft verdiend onder de favorieten om interieurruimtes mee in te richten. Hij brengt frisheid, veel groen en goede energie.
Geluksbamboe: Kenmerken en verzorging

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 14 mei, 2023

Geluksbamboe is een heel gemakkelijk te verzorgen plant, het is belangrijk om enkele tips op te volgen om hem in goede conditie te houden. We nodigen je uit om alles te leren over deze prachtige en unieke plant.

Geluksbamboe: belangrijkste kenmerken

Ook bekend als geluksbamboe, is zijn wetenschappelijke naam Dracaena sanderiana. Zijn oorsprong ligt in gebieden met een warm subtropisch klimaat. Het is een kamerplant die de voorkeur geeft aan een plaats waar hij matig natuurlijk licht krijgt.

Hij komt in de vorm van stengels en is populair geworden onder de bamboes, hoewel hij eigenlijk een scheut is van Dracaena sanderiana en daar geen familie van is. Waar ze wel op lijken is dat ze allebei in lagen groeien en dat je rechte of spiraalvormige stengels van verschillende grootte kunt vinden.

Wat zijn structuur betreft, hij bestaat uit een rechte staaf waaruit scheuten ontstaan en waaruit de wortels zich ontwikkelen.

Verzorging van de geluksbamboe

Het is heel eenvoudig om een van deze planten te verzorgen, alleen is het essentieel om rekening te houden met zaken als standplaats en water geven. Het eerste wat je moet weten is dat het een uitsluitend binnenplant is en dat hij gemiddeld natuurlijk licht nodig heeft, maar geen direct zonlicht.

Wat betreft de temperaturen die hem het beste passen: hij bereikt zijn volheid tussen 18 °C en 24 °C. Als hij iets meer daalt of stijgt, kun je de temperatuur het beste tussen 18 °C en 24 °C houden. Als ze iets meer daalt of stijgt, zal ze ook geen last hebben van de thermische amplitudes.

Wat het water geven betreft, is het belangrijk een gewoonte aan te leren om ervoor te zorgen dat de plant gezond groeit. Als je hem in water hebt staan, moet je hem in de winter eenmaal per week en in de zomer om de 2 weken verversen. Tegelijkertijd moet je de bladeren twee keer per week stomen om ervoor te zorgen dat het gebladerte vrij is van stof.

Als je hem daarentegen in de grond wilt kweken, moet je hem water geven als je merkt dat het substraat vocht heeft verloren. In sommige gevallen kun je eens per maand een paar druppels meststof toevoegen om hem te helpen groeien.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een exemplaar van deze soort? Controleer of de stam diepgroen is en geen gelige tint heeft. De wortels moeten vrij licht zijn en de scheuten groen, overvloedig en met een bijzondere glans.

Lees ook dit artikel:
8 Geluksplanten volgens Feng Shui

De geluksbamboe water geven
Sproeien is een optimale bewateringstechniek voor geluksbamboe.

Hoe verplant je geluksbamboe?

Als je hem wilt transplanteren, kies dan gewoon een stek die bladeren heeft en plaats hem in een bak met gefilterd water. Na een paar weken zou je nieuwe wortels moeten zien verschijnen.

In de tussentijd moet het water regelmatig ververst worden. Als je merkt dat hij aan kracht heeft gewonnen, kun je hem naast de andere stengels zetten.

Spiraalvormige geluksbamboe

Deze plant kan groeien in de vorm van een rechte of gebogen staaf. Voor de laatste ligt het geheim in het blootstellen van de plant aan slechts één lichtrichting, zodat die er recht op gericht is.

Je hebt een doos met een uitsparing nodig. Bedek de plant met de doos, zodat het licht alleen binnenkomt door de snede die je hebt gemaakt.

Als je merkt dat de kromming zich heeft gevormd, dan moet je de plant ongeveer 2 cm draaien. Hij zal dan duidelijker blijven groeien.

Herhaal deze procedure bij elke nieuwe kromming. Je zult alleen veel geduld moeten hebben, want het kan iets meer dan een jaar duren voordat de spiraal is bereikt.

Tekenen dat je geluksbamboe problemen heeft

Zoals bij elke plant komt het vaak voor dat er gezondheidsproblemen optreden. In die zin, als je merkt dat de bladeren geel zijn geworden, moet je ze onmiddellijk verwijderen. Misschien is hij blootgesteld aan te veel licht of is de waterkwaliteit niet goed, dus raden we aan water te geven met gedestilleerd water en een beetje meststof toe te voegen om mineralen en voedingsstoffen aan te vullen.

Anderzijds, als de randen van de bladeren bruin worden, dan gebruik je te veel meststof of filtert het water niet goed. En als de stengel zachter wordt of bruin, knip hem dan af en vervang de bak.

Dracaena sanderiana
Dracaena sanderiana.

De “Feng Shui”-plant bij uitstek

Nu we zijn eigenschappen en speciale verzorging hebben uitgelegd, gaan we ons richten op de energie die deze mooie en eenvoudige plant doorgeeft. Men zegt dat hij voorspoed, geluk, rijkdom en goede vibraties aantrekt.

Anderzijds heeft Feng Shui hem opgevat als een symbool van geluk (Engelse link) en als een activator van huishoudelijke energie. In die zin zou de geluksbamboe de positieve energie of chi verhogen in de ruimte waar hij wordt geplaatst. Misschien is het geen slecht idee om een van deze planten mee te nemen naar kantoor, als arbeidsconflicten aan de orde van de dag zijn.

Vergeet niet dat de filosofie van Feng Shui (Spaanse link) aan elk element van de omgeving een plaats toekent. In het geval van deze plant is zijn plaats de oostelijke hoek van de kamer, om gezondheid en succes in het werkveld op te roepen.

Nu, waarom neemt deze filosofie hem als een plant van het grootste belang? Omdat we er de 5 elementen van de natuur in terugvinden:

  • Hout: in de plant zelf.
  • Aarde: in stenen die er ter decoratie omheen worden gelegd.
  • Metaal: te vinden in de container of gewoon door een muntje aan het water toe te voegen.
  • Water: is de manier om het te cultiveren.
  • Vuur: wordt met een rood lint in de plant verwerkt.

Ten slotte heeft het aantal bamboestengels ook betekenis in aspecten van het leven. Zo staat één stengel voor een eenvoudig leven; twee, dubbel geluk; drie stengels, geluk en een lang leven. Zo gaat de lijst door tot het 10 stengels bereikt, die de perfectie vertegenwoordigen.

Versier je ruimtes met deze plant

Deze plant is een uitstekende kameraad die naast het versieren ook goede energie brengt. Ze zeggen dat als je hem cadeau krijgt hij je geluk brengt, maar als je er geen krijgt, kun je hem aan jezelf geven en hem neerzetten waar je denkt hem het meest nodig te hebben.

Omdat het een heel gemakkelijk te verzorgen plant is, hoef je geen specialist te zijn om je eigen geluksbamboe te beschermen en te kweken. Probeer het eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Miguez Tapia, J. A. (2011). Propagación vegetativa del bambu ornamental (Dracaena sanderaina) mediante fitohormona(Bachelor’s thesis, Quevedo: UTEQ).
  • Berraquero, B. O. (2017). FACULTAD DE FARMACIA (Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD COMPLUTENSE).
  • Daquinta, M., Rodríguez, D. P., Torrijo, F. S., & Más, Y. L. (2010). Propagación in vitro de bambú chino (Dracaena sanderiana L.). Ciencia y Tecnología3(1), 7-13.
  • Vizcarra Arce, V. J. (2021). Evaluación de eficiencia en la reducción del hierro, manganeso y sulfatos contenidos en una muestra de aguas ácidas, tratada mediante un humedal de flujo sub superficial horizontal con la especie Dracaena sanderiana como componente vegetativo.
  • Gradaille, M. D., Rodríguez, D. P., Más, Y. L., & Torrijo, F. S. (2010). PROPAGACIÓN IN VITRO DE BAMBÚ CHINO. Ciencia y Tecnología (1390-4051)3(1).
  • Koppel, M. (2006). Guía completa de feng shui(Vol. 199). Edaf.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.