5 redenen waarom je geen buikvet kwijtraakt

Om buikvet kwijt te raken, moet je voorzichtig zijn dat je bepaalde fouten niet maakt. Deze kunnen het een stuk moeilijker maken of er zelfs voor zorgen dat het gewicht toeneemt. 
5 redenen waarom je geen buikvet kwijtraakt
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Om buikvet kwijt te raken, moet je voorzichtig zijn dat je bepaalde fouten niet maakt. Deze kunnen het een stuk moeilijker maken of er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen buikvet kwijtraakt maar dat in je gewicht toeneemt.

Soms zorgt sporten of een streng dieet er niet voor dat je buikvet kwijtraakt. 

Als dit jou ook overkomt, zullen we de reden hiervoor uitleggen. Let op en maak jezelf klaar voor de strijd. Het kan veel eenvoudiger zijn dan dat je wellicht denkt!

Geen paniek, de belangrijkste oorzaken waarom je geen buikvet kwijtraakt zijn erg eenvoudig te op te lossen.

Om dit te kunnen bereiken moet je je dieet verbeteren. En tegelijkertijd moet je ook je sportroutine aanpassen. Het is heel gemakkelijk.

Redenen waarom je geen buikvet kwijtraakt

1. Je eet niet de juiste hoeveelheid eiwitten

Het is erg belangrijk om de dagelijkse aanbevolen eiwitten binnen te krijgen om gezond te blijven.

Ook is het eten van de juiste hoeveelheid eiwitten belangrijk als je graag buikvet wilt verliezen.

Je zou onder andere deze voedingsmiddelen moeten toevoegen aan je dieet:

 • Vis
 • Kip
 • Kalkoen
 • Groente
 • Peulvruchten

Probeer ondertussen ook de eiwitten die je binnen krijgt uit rood vlees en kaas te verminderen. 

2. Je sport niet op de juiste manier

Vrouw die hardloopt

Sporten is altijd goed. Maar je kan gebruik maken van bepaalde oefeningen die erg nuttig zijn om buikvet mee te verminderen.

Om dit te doen, kan je het beste cardio- en krachttrainingen met elkaar afwisselen.

Bicycle kicks

 • Bicycle kicks zullen je helpen een om een wasbordje en schuine buikspieren te ontwikkelen.
 • Om dit te doen moet je op je rug liggen en je handen onder je hoofd plaatsen. 
 • Vervolgens breng je je knieën richting je borst. En op het zelfde moment til je je schouders van de grond.
 • Beetje bij beetje beweeg je je benen alsof je fietst.

Russian twist

Vrouw traint buikspieren

Deze oefening staat bekend als de Russian twist en is een buikspieroefening. Het is erg nuttig voor alle buikspieren. Maar het werkt vooral goed voor de schuine buikspieren. 

 • Om het meeste effect uit deze oefening te halen kan je dit het beste doen met een gewichtsschijf of een dumbbell. Dit verhoogt de spierspanning in dit gebied.

Medicijnbal

Een andere optie om je buikspieren mee te trainen is een medicijnbal. Dit is een andere manier van oefeningen doen. Dit komt doordat het een moeilijkheidsgraad toevoegt want je moet je lijf stabiliseren.

 • Om dit te doen moet je de bal onder je onderrug leggen. Leun er volledig op. Vervolgens plaats je je handen onder je hoofd.
 • Om je lijf omhoog te brengen van de bal, span je je buikspieren aan en breng je het onderste deel van je ribbenkast richting je heupen.
 • Je moet de bal stabiel houden terwijl je de beweging uitvoert. Met andere woorden: span je buikspieren aan.

Schuine buikspieren

Vrouw traint schuine buikspieren
 • Ga liggen op de grond met je benen omhoog en je knieën gekruist. Plaats je handen achter je hoofd om het te ondersteunen.
 • Plaats een voet boven de andere voet. Dit dwingt de schuine buikspieren om harder te werken. 

3. Wees voorzichtig met je immuunsysteem

Soms is het feit dat je geen buikvet kwijtraakt een symptoom dat gerelateerd is aan je immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om uit te vinden of dit ook bij jou het geval is.

Auto-immuunziekten moeten worden behandeld met corticosteroïden. Dit omvat prednison en cortisone.

Dit zijn medicijnen die specifiek gewichtstoename kunnen veroorzaken in dit gebied. 

Als jij dit soort problemen hebt en er blijft gewichtstoename plaatsvinden rondom je buik, moet je weten dat dit de oorzaak is. Het probleem zal zichzelf oplossen wanneer je klaar bent met de behandeling.

4. Je eet alleen maar light-producten

light

Het lijkt de omgekeerde wereld. Maar als je alleen maar light-producten eet die bijna geen vet bevatten, zal je niet slanker worden. 

Dit komt doordat deze producten wel 33% minder van iets bevatten. Maar dat wil niet zeggen dat er geen calorieën inzitten. Dit is een van de redenen waarom je juist zwaarder wordt van light producten. De enige uitzondering hierop zijn sommige light-frisdranken.

5. Je eet geen ontbijt

Het overslaan van een maaltijd is niet gezond. Maar vooral het overslaan van het ontbijt is  erg ongezond. 

Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. Door deze maaltijd te over te slaan wordt niet alleen je metabolisme langzamer, ook zal het ervoor zorgen dat je vet opslaat rondom je buik. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nurul-Fadhilah, A., Teo, P. S., Huybrechts, I., & Foo, L. H. (2013). Infrequent Breakfast Consumption Is Associated with Higher Body Adiposity and Abdominal Obesity in Malaysian School-Aged Adolescents. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0059297
 • Boutelle, K. N., Libbey, H., Neumark-Sztainer, D., & Story, M. (2009). Weight Control Strategies of Overweight Adolescents Who Successfully Lost Weight. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.09.012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.