Een gebrek aan eiwitten in je dagelijkse voeding: let op 4 signalen!
Bevat je dagelijkse voeding niet genoeg eiwitten?
Voeding speelt één van de belangrijkste rollen in de ontwikkeling van een mens. Het is zo belangrijk voor je lichaam. Want je dagelijkse energie hangt af van wat je dagelijkse voeding bevat.
Dat betekent dus dat wat wij voedingsmiddelen noemen, de brandstof vormen voor je lichaam. Het gevolg is dat de kwaliteit van de voeding je gezondheid beïnvloedt. Het is ook bepalend voor de doeltreffendheid waarop je lichaam dingen doet.
Meerdere relevante bestanddelen behoren tot de meest opvallende elementen die hiervoor zorgen. We hebben het hier onder andere over de macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten. In dit artikel zullen we de laatste bespreken: de eiwitten, ook wel proteïnen genoemd.
Hoe belangrijk zijn eiwitten in je dagelijkse voeding?
In onze moderne samenleving komt het vaak voor dat de voedingsgewoonten van mensen niet in evenwicht zijn. Dit is vooral te wijten aan een grotere opname van eiwitten dan noodzakelijk is.
Maar wanneer mensen hun eetgewoonten wijzigen, dan kunnen ze ook symptomen vertonen van een gebrek aan dit belangrijke bestanddeel.
Als we deze gedachtengang volgen moeten we de rol leren kennen die eiwitten spelen in je lichaam. Waarom zijn ze eigenlijk zo belangrijk? We geven je een overzicht:
- Ze verschaffen je ongeveer vijftien procent van je dagelijkse totale energie.
- Eiwitten helpen bij de vorming van spieren, nagels, huid en haren.
- Ze produceren antilichamen. Dat betekent dus dat ze indirect ontstekingen kunnen behandelen.
- Wil je gewicht verliezen, dan helpen ze bij dit proces. Dat komt omdat ze de spieren sterker maken.
- Ze ondersteunen de productie van rode bloedcellen en enzymen.
- Eiwitten spelen een erg belangrijke rol in de homeostase van je lichaam. Ze beïnvloeden vooral de aanwezigheid van water.
Signalen dat je voeding onvoldoende eiwitten bevat
We moeten de voornaamste tekenen leren kennen die er op wijzen dat onze dagelijkse voeding onvoldoende eiwitten bevat. Om dat te doen is het nodig dat we rekening houden met enkele processen. Want we moeten begrijpen waar eiwitten opgenomen worden.
Let op de volgende symptomen waarvan we je hier een overzicht geven. Stel je een symptoom vast, dan kan je best een afspraak maken met een gezondheidsdeskundige (bij voorkeur een voedingsdeskundige). Dat zal je helpen om een geschiktere behandeling of een beter dieet op te stellen.
1. Je wordt vlugger ziek
Het systeem dat het eerst reageert op elke bedreiging van je gezondheid, is uiteraard je immuunsysteem. Het blijkt ook dat dit systeem grotendeels verbonden is met de aanwezigheid van eiwitten.
Wanneer je dagelijkse voeding deze krachtige voedingsstof niet bevat, dan is de kans groot dat er te weinig antilichamen gevormd worden. De basis van deze structuren is gemaakt van eiwit.
Dit is de reden dat ziekten van de minste gelegenheid zullen profiteren. Ze zullen in je volledige lichaam schade toebrengen.
2. Gebrek aan eiwitten kan leiden tot verlies van spiermassa
Eén van de meest relevante en algemene functies van proteïnen is het creëren van spieren.
Als je start met trainen of fitnessen is dit één van de eerste aanbevelingen die je krijgt. Men raadt je aan om de hoeveelheid eiwitten in je dagelijkse voeding te vergroten. Op die manier zal je je doel veel vlugger bereiken (spierhypertrofie).
Je kan dus problemen krijgen die een gevolg zijn van de hoeveelheid eiwitten in je dagelijkse voeding. Als je te weinig van deze elementen opneemt, zal je merken dat je spieren beginnen af te breken of kleiner worden.
Na verloop van tijd zullen ze ook zwakker worden. Nog later zal je zien dat de spiertoename die je verkregen had aanzienlijk is verminderd.
Dit beïnvloedt niet alleen het uiterlijk van een persoon. Maar het zal ook leiden tot negatieve effecten op je gezondheid.
Blessures en krampen zijn de eerste dingen die optreden. Je krijgt er over je volledige lichaam last van en vooral in de ledematen.
3. Chronische vermoeidheid
Dit symptoom wordt ook lusteloosheid genoemd. Chronische vermoeidheid is één van de voornaamste signalen dat je dagelijkse voeding te weinig eiwitten bevat.
Het kenmerk van dit symptoom is dat je lichaam niet meer in staat is om bepaalde gewone en normale activiteiten uit te voeren. Dit kan op elk moment gebeuren.
In het algemeen word je overweldigd zonder enige aanwijsbare reden. Dat is ook de reden dat de persoon die hieraan lijdt zich hier gewoonlijk veel zorgen over maakt.
4. Huidproblemen
Bepaalde weefsels zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van de huid die het lichaamsoppervlak bedekt. Deze weefsels hebben een groot aantal voedingsstoffen nodig. Ze gebruiken deze bestanddelen om hun basistaken uit te voeren. Eiwitten zijn één van de belangrijkste.
Bij een gebrek aan eiwit krijgt je huid problemen om collageen, keratine en elastine te ontwikkelen. Die zijn onontbeerlijk voor alles wat verband houdt met onder andere de weerstand van de huid, de veerkracht of de hydratatie.
Dat betekent dus dat ook je haar door dit gebrek ernstig aangetast zal worden. Je haarzakjes worden het meest beschadigd. Want die zijn opgebouwd uit eiwitten.
Daardoor wordt het groeiproces verhinderd. Het beïnvloedt ook de sterkte en de weerstand van elke haarstreng.
Tenslotte mogen we dit niet vergeten. Als je onvoldoende eiwitten opneemt, dat zullen er meer rimpels en fijne lijntjes op je gezicht verschijnen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barkoula, N. M., Alcock, B., Cabrera, N. O., & Peijs, T. (2008). Fatigue properties of highly oriented polypropylene tapes and all-polypropylene composites. Polymers and Polymer Composites. https://doi.org/10.1002/pc
- Bhaduri, A. (2018). Fatigue. In Springer Series in Materials Science. https://doi.org/10.1007/978-981-10-7209-3_8
- Chaudhuri, A., & Behan, P. O. (2004). Fatigue in neurological disorders. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)15794-2
- Clínica Mayo. Síntomas cansancio. (2018). Recuperado el 25 de marzo de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/fatigue/basics/causes/sym-20050894
- Clínica Mayo. Síndrome de fatiga crónica. (2018). Recuperado el 25 de marzo de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
- N. Campagnolo, S. Johnston, A. Collatz, D. Staines, S. Marshall‐Gradisnik. Dietary and nutrition interventions for the therapeutic treatment of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: a systematic review. (2017). https://doi.org/10.1111/jhn.12435
- Suh, S., Bae, W.K., Ahn, H. et al. Intravenous Vitamin C administration reduces fatigue in office workers: a double-blind randomized controlled trial. Nutr J 11, 7 (2012). https://doi.org/10.1186/1475-2891-11-7
- Roy, S., Sherman, A., Monari-Sparks, M. J., Schweiker, O., & Hunter, K. (2014). Correction of low vitamin D improves fatigue: Effect of correction of low vitamin D in fatigue study (EViDiF study). North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.139291
- Organización Mundial de la Salud. Carencia de micronutrientes. https://www.who.int/nutrition/topics/ida/es/
- Wong, C. (2017). Iron deficiency anaemia. In Paediatrics and Child Health (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.paed.2017.08.004
- Cleveland Clinic. Feeling Fatigued? Could It Be Magnesium Deficiency? (And If So, What to Do About It!). (2019). https://health.clevelandclinic.org/feeling-fatigued-could-it-be-magnesium-deficiency-and-if-so-what-to-do-about-it/