Ga slapeloosheid tegen met deze zelfgemaakte sappen

Probeer deze zelfgemaakte sappen als je moeite hebt in slaap te vallen, midden in de nacht wakker wordt, of niet goed slaapt en daardoor moe wakker wordt.
Ga slapeloosheid tegen met deze zelfgemaakte sappen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 januari, 2021

In dit artikel kom je erachter hoe je 5 heerlijke sapjes maakt, waarmee je slapeloosheid kunt tegengaan. Dit komt door hun gunstige eigenschappen, die je kunnen helpen in slaap te vallen en je slaapkwaliteit verbeteren.

Ga slapeloosheid tegen met een gezond eetpatroon

Slapeloosheid is een medische aandoening die voor veel mensen grote gevolgen heeft voor hun kwaliteit van leven. Als je ’s nachts niet genoeg slaapt, herstelt je energieniveau zich niet. Daardoor zal je lichaam vatbaarder zijn voor ziekten.

Bovendien kun je last hebben van angst tijdens de uren die beschikbaar zijn om te slapen, wat ervoor zorgt dat je niet in slaap valt. Als gevolg daarvan neigen sommige mensen naar het gebruik van medicatie, die soms negatieve bijwerkingen kunnen hebben.

In zulke gevallen zou het een goed idee zijn om deze natuurlijke, zelfgemaakte sapjes te proberen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook een geweldige, natuurlijk manier om slapeloosheid tegen te gaan.

5 natuurlijke sappen tegen slapeloosheid

Probeer deze combinaties voor het creëren van sappen met ontspannende eigenschappen. Of meng verschillende ingrediënten om ze aan te passen naar je eigen smaak en zo op een natuurlijke manier van je slapeloosheid af te komen.

1. Ananas en rode biet

Ananassap

Dit verfrissende roze sapje bevat de voedingsstoffen die je nodig hebt om beter te kunnen slapen.

 • Ananas is rijk aan tryptofaan, de voorloper van melatonine en serotonine. Melatonine helpt je in slaap te vallen, terwijl serotonine je geluksgevoel vergroot.
 • Rode bieten zijn bijzonder omdat ze veel magnesium bevatten, dat verband houdt met verschillende soorten slapeloosheid. Mensen met een magnesiumtekort slapen erg licht en worden ‘s nachts meerdere keren wakker.

2. Banaan, aardbei en spinazie

Dit romige, uitgebalanceerde sapje is een ideaal nachtelijk tussendoortje voor als je je nachtrust wilt verbeteren. Hoewel het spinazie bevat, smaakt deze smoothie vooral naar banaan en aardbei.

 • Banaan is een goede manier om slapeloosheid tegen te gaan, omdat bananen het slaaphormoon melatonine bevatten. Daarnaast bevatten ze magnesium, dat de spieren helpt ontspannen.
 • Aardbei bevat ook melatonine, een hormoon die wordt afgescheiden door de pijnappelklier. Bovendien smaakt het heerlijk.
 • Spinazie is bijzonder door zijn vitamine B6. Deze vitamine helpt bij de productie van melatonine en serotonine in de hersenen.

3. Tomaat en sla

Tomaten

Dit groentesapje is een lekkere variatie op gazpacho, die je naar smaak kunt kruiden met zeezout, olijfolie, knoflook en azijn.

 • Tomaat stimuleert de melatonineproductie en is bovendien rijk aan magnesium, fosfor en kalium.
 • Sla heeft fantastische kalmerende en ontspannende eigenschappen. Het heeft ook een licht pijnstillend effect, dat je kan helpen in slaap te vallen als je last hebt van chronische pijn.

4. Wortel en amandel

Dit fijne sapje is niet alleen goed voor je ogen, huid en botten, maar kan ook helpen om slapeloosheid tegen te gaan.

 • Wortel is net als spinazie rijk aan vitamine B6.
 • Amandelen bevatten verschillende essentiële vetzuren, namelijk omega 3- en omega 6-vetzuren. Deze voedingsstoffen helpen je slaapkwaliteit te verbeteren, zodat je energieniveau zich makkelijker herstelt.

5. Kersen en haver

Kersen en kersensap

Dit heerlijke sapje is enigszins zuur, dus je kunt overwegen om het te zoeten met een beetje stevia of honing.

 • Kersen bevatten melatonine en magnesium, evenals andere gunstige voedingsstoffen. Bovendien hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen en helpen ze om spierpijn te verlichten.
 • Haver is een heel speciaal graan. Het geeft niet alleen energie, maar heeft ook een ontspannende werking op het zenuwstelsel. Daardoor gaat het stress, angst, nervositeit en slapeloosheid tegen.

Wanneer je deze sappen tegen slapeloosheid het best kunt drinken

Als je je zenuwstelsel in balans wilt brengen, kun je deze sappen de hele dag door drinken, tussen de maaltijden door. Dit kan erg positieve effecten hebben bij mensen met gevoelens van angst, stress of prikkelbaarheid.

Als je alleen slapeloosheid tegen wilt gaan, kun je deze sappen het best ’s middags drinken. Zorg dat je ze niet drinkt vlak voordat je naar bed gaat. Sommige zijn namelijk vochtafdrijvend en kunnen ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan.

Het is belangrijk dat je geduldig bent, want de effecten zijn soms niet direct op te merken. Het is ook een goed idee om stimulerende middelen zoals koffie, thee en cola te vermijden, vooral 17’s middags en ‘s avonds.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.