Filofobie: de angst om verliefd te worden

Je onzeker voelen als je verliefd wordt, is normaal. Filofobie is echter een fobie en daarom iets veel ernstigers. Iemand met filofobie kan zelfs elke vorm van interactie vermijden, zodat ze niet verliefd worden of een emotionele band vormen.
Filofobie: de angst om verliefd te worden

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel veel mensen enthousiast zijn om naar liefde te zoeken en deze ten volle te beleven, ervaren sommige mensen filofobie. Dat wil zeggen, ze voelen angst, stress en bezorgdheid over het idee om verliefd te worden. Heb je weleens van deze aandoening gehoord?

Filofobie de angst om verliefd te worden

Wat is het?

Zoals de naam al aangeeft, is filofobie een angst die zich bij mensen manifesteert die extreem bang zijn om een relatie te beginnen. In feite veroorzaakt alleen al het idee om een band te creëren angst, stress, ongerustheid en zorgen.

We moeten echter duidelijk maken dat we het over een soort fobie hebben die van de normale angsten en onzekerheden verschilt wanneer je voor het eerst verliefd wordt of een relatie begint. Eigenlijk ervaart iemand met filofobie niet alleen onzekerheid, maar eerder extreme angst.

Het wordt als een angststoornis beschouwd die ernstige gevolgen kan hebben. In ernstige gevallen kunnen mensen met filofobie uit angst elke vorm van interactie met andere mensen gaan vermijden.

Dat wil zeggen dat ze liever niet meer in de buurt van mensen zijn om elke situatie te vermijden die een relatie of emotionele band zou kunnen veroorzaken. In extreme gevallen kan angst voor relaties zich tot andere soorten relaties uitstrekken, zoals met familieleden.

Het is dan ook logisch dat dit alles hoge niveaus van stress en angst bij iemand met filofobie veroorzaakt, wat hun welzijn en persoonlijke relaties schaadt. Het kan bovendien, zoals we al zeiden, zelfs in een totaal sociaal isolement eindigen.

Over het algemeen komt filofobie vaker bij mensen voor die eerder een of ander trauma hebben opgelopen. We hebben het over gevallen van mishandeling, traumatische breuken, misbruik, enz. Aan de andere kant kan deze fobie ook door de angst om afgewezen te worden, worden veroorzaakt.

In ieder geval is angst voor relaties een verdedigingsmechanisme, met als doel lijden of afwijzing te voorkomen of om te voorkomen dat een slechte ervaring zich herhaalt.

Gedragspatronen van iemand met filofobie

Vrouw verstopt zich tussen de menigte
  • Iemand met filofobie voelt echte angst wanneer hij sociale relaties aan moet gaan.
  • Angst en nervositeit over het idee om verliefd te worden of een relatie te beginnen. Fysiek kan de persoon zelfs last van een aantal aandoeningen hebben zoals paniekaanvallen, hartkloppingen of gastro-intestinale problemen, enz. Aan de andere kant vertonen ze psychologisch een hoge mate van stress.
  • Gevoelens onderdrukken.
  • Vluchtgedrag of isolatie, sociaal contact vermijden.
  • In veel gevallen onmogelijke liefdes. Een onmogelijke liefde is het perfecte excuus voor iemand met filofobie, die zichzelf probeert te overtuigen dat hij of zij verliefd kan worden, maar dat niet kan, omdat die relatie onmogelijk zou zijn.

Hoe filofobie te overwinnen?

De eerste stap, zoals bij alles, is erkennen dat er een probleem is. Van daaruit is het belangrijk om hulp te zoeken. Filofobie is een afweermechanisme dat mensen per ongeluk starten om bepaalde situaties die angst veroorzaken te vermijden of erop te reageren. Het onderhouden van gezonde relaties is echter niet iets dat je moet vermijden.

Om deze reden moet je met een soort therapie beginnen die je helpt om die verdedigingsgewoonten die je hebt opgedaan te identificeren en te veranderen en natuurlijk de redenen te analyseren waarom ze voor het eerst zijn ontstaan.

In die zin is cognitieve gedragstherapie normaal gesproken zeer effectief. Desensibilisatietherapie kan bovendien ook zeer goede resultaten opleveren. Deze therapie bestaat uit het confronteren en jezelf blootstellen aan alles wat je fobie veroorzaakt, zodat je beetje bij beetje ongevoelig wordt en je angst verliest.

Misschien ook interessant om te lezen:
4 Manieren om te bepalen of je een therapeut nodig hebt

Advies

Man krijgt therapie

Psychologische hulp, samen met andere strategieën, zijn de meest effectieve manieren om het probleem aan te pakken. De therapie zal geen resultaten opleveren als degene met filofobie zijn deel niet doet. We raden daarom het volgende aan:

  • Stel jezelf bloot aan de angst om verliefd te worden: in feite is dit een van de beste manieren om het te verslaan.
  • Beoefen ontspanningstechnieken. Technieken zoals mindfulness kunnen je ook helpen om het probleem op te lossen.
  • Uit jezelf. Met mensen praten die om je heen zijn zoals vrienden of familieleden, is altijd een grote hulp.
  • Gun jezelf de tijd. Het veranderen van een verdedigingsmechanisme dat uit een traumatische ervaring is aangeleerd, is niet eenvoudig. Het vergt veel inspanning en hulp om alles in je hoofd te kunnen veranderen. Om deze reden heb je tijd nodig.

Liefde en relaties kunnen pijnlijk zijn, dat is waar. Het hoeft echter niet zo te zijn. Een relatie, of het nu liefde of vriendschap is, kan vol en bevredigend zijn en je een echt gelukkig gevoel geven.

Om deze reden zou je het idee los moeten laten dat het vermijden van het leven en gevoelens beter is dan ermee te leven. In feite, als je zo handelt, dan zul je nooit een vol leven hebben, je zult dus nooit echt leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cavallo, V. (1998). International Handbook of Cognitive and Behavioural Treatments for Psychological Disorders. pp. 5-6.
  • Dalgleish, T., Dunn, B., Mobbs, D. (2009). “Affective neuroscience: Past, present and future”,  Emotion Review, 1(4), pp. 355 – 368.
  • Tavormina, Romina. (2014). “Why are we afraid to love?”, Psychiatria Danubina. 26 Suppl 1. 178-83.
  • Phobias. (2018). Retrieved 21 August 2020, from https://www.nhs.uk/conditions/phobias/
  • Trujillo, C. R. C., & Rodriguez, A. (2008). Fobia social y terapia cognitivo-conductual: definición, evaluación y tratamiento. In ANALES de la Universidad Metropolitana (Vol. 8, No. 1, pp. 115-137). Universidad Metropolitana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.