9 feiten over muggen die je moet weten
Muggen liggen op de loer waar we ze het minst verwachten, en veel mensen lijden door reacties op hun beten. Hier zijn enkele feiten over muggen die je misschien nog niet wist!
Tegenwoordig zijn er veel producten verkrijgbaar in de vorm van lotions, sprays, afweermiddelen, armbanden, enz. die beloven te voorkomen dat muggen ons bijten en ons die vervelende allergische reacties bezorgen.
Het is echter gebleken dat deze insecten steeds meer resistentie ontwikkelen (Engelse link) tegen veel van deze producten. Dit doet ons concluderen dat ze niet zo effectief zijn.
Het meest verontrustende van muggenbeten is dat ze niet alleen huidallergieën veroorzaken, maar ook dragers zijn van parasieten en virale ziekten zoals:
- Knokkelkoorts
- Chikungunyavirus
- Verschillende soorten encefalitis
Met in het achterhoofd dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan deze zo onbeduidend lijkende insecten, zijn hier enkele feiten over muggen die je zou moeten weten.
9 feiten over muggen
De bloedgroep
Als muggen ons bijten, proberen ze de eiwitten in ons bloed op te nemen. In die zin gelooft men dat mensen die tot bloedgroep O behoren meer kans hebben op muggenbeten. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs in dit verband.
Kooldioxide
Muggen hebben het vermogen hun prooi te lokaliseren dankzij hun vermogen kooldioxide op te sporen. Deze stof stoten we uit via de ademhaling. Dankzij een orgaan dat de maxillaire palp (Engelse link) heet, en dat in hun kaak zit, kunnen ze een groot zoogdier lokaliseren dat zelfs 50 meter ver weg is.
Wie een sterke lichaamsbouw heeft of lichamelijk actief is, moet proberen zich meer te beschermen. Door meer koolstofdioxide uit te ademen zullen ze namelijk meer muggen aantrekken.
Lees ook dit artikel:
Hoe voorkom je muggenbeten tijdens je slaap?
Lichaamsgeur
Behalve door koolstofdioxide kunnen muggen hun slachtoffers ook gemakkelijker lokaliseren door de lichaamsgeur die bij het zweten wordt afgegeven. Deze geuren kunnen melkzuur, ureum en ammoniak zijn.
De meest vatbare mensen zijn in dit geval diegenen die:
- Een hoge lichaamstemperatuur hebben
- Koorts hebben
- Hebben gesport
Verschillende onderzoeken stellen ook dat bepaalde soorten een voorkeur hebben voor verschillende soorten pH (alkalisch of zuur).
Bierconsumptie
Iemand die een enkel blikje bier drinkt kan de aantrekkingskracht van insecten vergroten. Men denkt dat deze aantrekkingskracht komt door de aanwezigheid van ethanol (alcohol) in het bier, maar dit is niet bewezen.
De kleur van kleding
Hoewel het voor velen absurd kan lijken, kunnen muggen hun prooi niet alleen door de geur vinden, maar ook door de kleur.
Daarom wordt gesuggereerd (Engelse link) dat wanneer iemand kleding draagt die met de omgeving botst, zoals zwart, marineblauw, of rood, muggen gemakkelijker aangetrokken kunnen worden.
Zwangerschap
Onderzoek (Engelse link) heeft uitgewezen dat een zwangere vrouw twee keer zoveel muggen aantrekt. Dit komt omdat:
- Ze produceren 21% meer koolstofdioxide
- Ook hun temperatuur stijgt hoger dan normaal.
Bacteriën
Muggen worden aangetrokken door delen van het lichaam waar meer bacteriën zitten. Daarom is het niet verwonderlijk dat ze vaak de voorkeur geven aan beten op de voeten en enkels.
Reactie van het immuunsysteem
Veel mensen denken dat de grootte van een beet afhangt van hoe lang de mug heeft gezeten om het bloed op te zuigen.
De waarheid is echter dat dit afhangt van de reactie van het immuunsysteem op het gif dat na de beet in de huid terecht komt.
We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Basilicum als natuurlijk afweermiddel tegen muggen
Natuurlijke middelen
Hoewel bedrijven nog steeds proberen producten te ontwikkelen die volledig werkzaam zijn om muggen af te weren, is het momenteel nog allemaal in onderzoek.
- De American Mosquito Control Association (AMCA) stelt echter voor ze op natuurlijke wijze te bestrijden door een paar druppels citroen-eucalyptus etherische olie op de huid aan te brengen.
- Het andere natuurlijke alternatief is het aanbrengen van knoflookessence op de huid. Vanwege de onaangename geur wordt dit alternatief echter niet zo veel gebruikt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rozendaal, J. A. (1997). Mosquitos and other biting Diptera. Vector Control: Methods for Use by Individuals and Communities.
- de Gentile, L., & Carsuzaa, F. (2013). Escabiosis, pediculosis y picaduras de artrópodos. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(13)64745-7
- Pérez-Arellano, J. L., Bolaños-Rivero, M., Fernández-Soto, P., & Muro, A. (2010). Artrópodos y enfermedades. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(10)70109-8
- Ortega Casanueva, C. (2018). Alergia a la picadura de insectos. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53636-5.00002-0