Basilicum als natuurlijk afweermiddel tegen muggen

Basilicum geeft niet alleen smaak en geur aan voedsel, het is ook een uitstekend natuurlijk middel tegen muggen. In dit artikel vertellen we je op welke manieren je het kunt gebruiken als een ecologisch afweermiddel.
Basilicum als natuurlijk afweermiddel tegen muggen

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is niet verwonderlijk dat velen van ons basilicum gebruiken in de keuken om verschillende maaltijden te bereiden. Met zijn herkenbare en heerlijke aroma wordt het vaak gebruikt in pastagerechten, pizza’s en aromatische oliën. Wist je echter dat je basilicum ook kunt gebruiken als een natuurlijk afweermiddel tegen muggen?

De natuurlijke afweerfunctie is een van de vele eigenschappen van dit aromatische kruid en in dit artikel leer je hoe je het thuis kunt gebruiken.

Kenmerken van basilicum

Basilicum komt oorspronkelijk uit Azië en in de loop van de tijd is men het over de hele wereld gaan kweken. Vandaag bestaan er meer dan 40 verschillende soorten, waarvan de Ocimum basilicum of zoete basilicum de bekendste is.

Het is een overblijvende kruidachtige plant met brede bladeren en een intens groene kleur. Hij kan nauwelijks meer dan een meter hoog worden en de bladeren geuren. Over het algemeen krijgt de plant bloemen in de zomer, en bloeien er kleine groepjes witte en lila bloemen.

De plant staat bekend om zijn hoge gehalte aan etherische oliën die verschillende geneeskrachtige eigenschappen bezitten (Spaanse link). Zo wordt de plant onder meer gebruikt bij maag-, ademhalings- en urinewegproblemen.

Volgens een studie (Spaanse link) gepubliceerd in het Cuban Journal of Pharmacy, wordt basilicum in de geneeskunde gebruikt om het volgende te behandelen:

 • Gastro-intestinale aandoeningen zoals diarree en parasitisme.
 • Aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchitis.
 • Algemene dermatologische problemen.
 • Hoogteziekte. Omdat het eugenol bevat, heeft het antistollingseigenschappen die de bloedsomloop verbeteren.
 • De essentiële olie van basilicum heeft schimmelwerende eigenschappen en werkt tegen bacteriën en schimmels.
Basilicum op een houten snijplank

Waarom is basilicum een natuurlijke remedie tegen muggen?

Om te begrijpen waarom dit kruid muggen verjaagt, is het nodig dat we weten hoe deze insecten hun prooi opsporen. Muggenbeten zijn niet alleen vervelend en pijnlijk, ze kunnen ook ernstige ziekten overbrengen. Zoals je wellicht weet, hebben ze door Aedes aegypti dengue- en gele koorts-epidemieën ontketend.

Dit type insect maakt gebruik van thermische en chemische sensoren die hen in staat stellen hun voedsel te detecteren. Elk deel van zijn kleine lichaam werkt samen om het volgende slachtoffer te vinden:

 • De poten merken het temperatuurverschil op tussen hun prooi en de omgeving.
 • Zijn voelsprieten voelen de waterdamp en kooldioxide die aanwezig zijn telkens als wij ademhalen.
 • Bovendien geeft onze huid bepaalde stoffen af, zoals melkzuur via zweet, dat ook muggen aantrekt.

Wanneer we een afweermiddel met chemische stoffen gebruiken, tasten we in feite de natuurlijke sensoren van de mug aan. Dit zorgt er vervolgens voor dat de mug zijn vermogen om prooi te detecteren verliest, waardoor hij gedwongen wordt om weg te gaan om deze te recupereren.

Basilicum bevat vier stoffen die natuurlijke afweerstoffen zijn, namelijk de volgende:

 • estragol
 • citronellol
 • limoneen
 • trans-nerolidol

Hoe kunnen we basilicum gebruiken als een natuurlijk afweermiddel tegen muggen?

Basilicum is een plant die ons een duurzame, eenvoudige en economische manier biedt om muggen af te weren. Gewoon een plantje op je vensterbank, balkon of in je tuin zetten zal de aanwezigheid van insecten verminderen, en hier geven we je nog enkele manieren om het te gebruiken.

Om een natuurlijk insectenwerend middel op basis van basilicum te maken, hebben we de volgende ingrediënten nodig:

 • 100 ml water
 • basilicumblaadjes
 • 100 ml wodka of 96% alcohol

Je maakt het als volgt:

 • Maak een thee van de blaadjes en het water, en zeef het vervolgens.
 • Meng de overgebleven vloeistof met wodka of een alcohol naar keuze, en doe dit in een spuitfles.
 • Besproei je planten wanneer dat nodig is.

Een ander alternatief is om essentiële lichaamsolie met basilicumsmaak te kopen. Naast het parfumeren en hydrateren van de huid, houdt dit de muggen weg. Je kunt het ook gebruiken om een aangename geur toe te voegen aan je huis.

Een mug op een lichaamsdeel

Basilicum als natuurlijk afweermiddel tegen muggen in vergelijking met synthetische producten

De synthetische producten die we gebruiken als afweermiddel zijn niet altijd zo efficiënt als we denken. Studies (Spaanse link) hebben bijvoorbeeld aangetoond dat alleen de producten die niet minder dan 25% DEET (N, N-diethyl-3-methylbenzamide) bevatten doeltreffend zijn.

Bij het gebruik van natuurlijke etherische oliën als afweermiddel moeten we er rekening mee houden dat ze sneller verdampen. Om die reden waarschuwt apotheker Dr. Beatriz Badilla dat we ze vaker opnieuw moeten aanbrengen, omdat de werking ervan na kortere tijd is uitgewerkt.

Tenslotte moeten we, naast natuurlijke middelen zoals basilicum, enkele extra maatregelen nemen om de muggen weg te houden:

 • Gebruik muskietennetten voor je ramen en deuren, en over babybedjes.
 • Kijk op de etiketten van de producten die je gaat gebruiken of ze synthetisch of natuurlijk zijn. Hier moet op staan hoelang het werkzaam is, en voor welke leeftijd en huidtype het geschikt is.
 • Schud je pyjama uit voordat je in bed stapt om te controleren of er geen muggen in je slaapkamer zijn.

We hopen dat je deze natuurlijke muggenwerende middelen zoals basilicum uitprobeert, en dat je met deze aanbevelingen de insecten uit de buurt van je huis en gezin kunt houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
 • Sam, O., de la Luz, M., & Barroso, L. (2002). Caracterización anatómica de las hojas de la albahaca blanca (Ocimum basilicum L.). Cultivos tropicales23(2), 39-42.
 • Py, N. F. M. M. S., & Corona-Cruz, A. Repelente Natural para el Mosquito Aedes Aegypti a base de Albahaca (Ocimun Basilicum) y Eucalipto (Eucalyptus globulus) para apoyar problemas de salud en comunidades del municipio de Yaxcaba Yucatán. COMPENDIO DE PONENCIAS, 114.
 • Grisales Galindo, M., Tellez Salamaca, D. M., & Gómez Vanegas, M. Evaluación De La Eficacia De Los Extractos Naturales De Citronella (Cymbopogoncitratus), Albahaca (Ocimumbasilicum) Y Lavanda (Lavandulaspp.) Como Repelente Natural Contra Mosquitos Adultos De La Especie Aedes Aegypti.
 • Querales, J. (2002). Dengue: causas, características clínicas y prevención. Gaceta Médica de Caracas110(3), 328-332.
 • Uc-Puc, V., Herrera-Bojórquez, J., Carmona-Carballo, C., Che-Mendoza, A., Medina-Barreiro, A., Chablé-Santos, J., … & Manrique-Saide, P. (2016). Efectividad de repelentes comerciales disponibles contra el mosquito Aedes aegypti (L.) en Yucatán, México. salud pública de méxico58, 472-475.
 • Badilla, B. (2016). Uso racional de repelentes contra mosquitos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.