Wetenschappelijk aangetoonde voordelen van citronella

Citronella-olie staat bekend om zijn vermogen om insecten op natuurlijke wijze af te weren. Buiten dat heeft het echter nog andere interessante toepassingen. Blijf lezen om ze allemaal te ontdekken!
Wetenschappelijk aangetoonde voordelen van citronella

Laatste update: 06 september, 2020

De voordelen van citronella en citronella-olie zijn de afgelopen jaren een populair onderzoeksthema geweest. Wil je meer weten over citronella en de voordelen die de wetenschap heeft aangetoond? Blijf dan lezen!

Om te beginnen is het belangrijk op te merken dat citronella wordt geproduceerd door de destillatie van een Aziatische plant uit het geslacht Cymbopogon.

Het wordt ook wel citroengras genoemd, vanwege de karakteristieke citrusgeur. De plant kan tot anderhalve meter hoog worden en is gemakkelijk te herkennen aan de gestreepte groene bladeren.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat citronella interessante effecten heeft bij bepaalde infecties en huidproblemen. Er zijn zelfs mensen die suggereren dat het kan helpen bij gewichtsverlies, gastro-intestinale problemen en blauwe plekken. We gaan hier in dit artikel dieper op in.

Voordelen van citronella: wat zegt de wetenschap?

Een recensie gepubliceerd in Current Drug Discover Technologies (Engelse link) benadrukt het therapeutische potentieel van citronellaolie. Ze merken in het bijzonder op dat het antioxiderende, antimicrobiële en genezende effecten heeft doordat het componenten bevat zoals:

 • citronellal
 • citronellol
 • geraniol

Momenteel wordt citronella veel gebruikt als een natuurlijk insectenverdrijvend middel, aangezien de Environmental Protection Agency (EPA) heeft erkent dat het effectief en niet giftig is.

Het is daarnaast echter ook voor andere doeleinden gebruikt. Laten we eens kijken naar enkele toepassingen van citronella die door de wetenschap worden ondersteund.

Citronella is insectenwerend

Toepassing van citronella als muggenspray

Het is geen toeval dat een van de bekendste voordelen van citronella-olie het gebruik als insectenwerend middel is. Onderzoek heeft uitgewezen dat het kan helpen bij het voorkomen van muggenbeten.

Een studie gepubliceerd in Tropical Medicine & International Health (Engelse link) heeft vastgesteld dat citronella-olie in combinatie met vanilline, een organische verbinding uit vanillebonen, tot drie uur lang bescherming biedt tegen muggen.

Schimmelwerend middel

In recente onderzoeken, zoals gepubliceerd in het tijdschrift Applied Microbiology and Biotechnology (Engelse link), ontdekten ze dat citronella-olie schimmelwerende eigenschappen heeft.

Dat wil zeggen, het kan helpen om sommige soorten schimmels die gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals Aspergillus niger, te verzwakken of te elimineren. Dit micro-organisme is een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties, vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

In de studie hielp citronellaolie om de celwand van de schimmel te vernietigen en de micro-organismen in de cellen te bestrijden. Daardoor hebben onderzoekers vastgesteld dat het zou kunnen werken als een natuurlijk en biologisch fungicide.

Op dit moment hebben we nog meer onderzoek nodig om de effecten te bewijzen. Het is echter belangrijk op te merken dat in 2016 een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Acta Odontologica Scandinavica (Engelse link) ook ontdekte dat het nuttig kan zijn bij de behandeling van schimmels zoals Candida Albicans.

Citronella kan het helen van wonden bevorderen

Vrouw met litteken op schouder

Een ander bekend voordeel van citronella-olie is het ondersteunen van de genezing van huidletsel. Artsen bevelen het zelfs aan voor patiënten met diabetische neuropathie, bij wie verwondingen van de huid vaak moeilijk te genezen zijn.

In een studie gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology (Engelse link) ontdekten ze dat deze etherische olie het potentieel heeft om de genezing van wonden te versnellen.

De onderzoekers merkten specifiek op dat het interessante effecten had op het genezen van met Candida geïnfecteerde wonden bij muizen met diabetes. Zo concludeerden ze dat citronella zowel schimmelwerende als ontstekingsremmende effecten heeft.

Citronella kan helpen gewichtsverlies te bevorderen

Op zichzelf is citronellaolie geen wondermiddel om af te vallen. Het kan echter mensen helpen die proberen af te vallen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link), heeft vastgesteld dat het inademen van citronellaolie de eetlust vermindert en dus kan helpen om gewichtstoename te voorkomen.

Andere voordelen van citronellaolie

Citronella-olie wordt om therapeutische redenen ook gebruikt bij aromatherapie. Echter, veel van deze toepassingen worden (nog) niet ondersteund door onderzoek. Anekdotisch bewijs suggereert in elk geval dat je het kunt gebruiken als aanvulling op behandelingen voor bepaalde problemen zoals:

 • maagkrampen en nerveuze gastritis.
 • reumatische pijnen, zoals bijvoorbeeld veroorzaakt door artritis.
 • spierpijn.
 • spanningshoofdpijn en migraine.
 • hyperhidrose.
 • vermoeidheid en stress.

Het gebruik ervan varieert afhankelijk van de werking waarvan je wilt profiteren. Als afweermiddel tegen insecten raden we aan om tussen de 10 en 15 druppels per 30 ml water te combineren. Je kunt het ook in een diffuser plaatsen om de geur door je huis te verspreiden.

Daarnaast kun je 15 druppels combineren met een ons lichaamscrème of dragerolie (kokos-, olijf- of jojoba-olie) om het op je huid aan te brengen. Ben je klaar om het te proberen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sharma, R., Rao, R., Kumar, S., Mahant, S., & Khatkar, S. (2018). Therapeutic Potential of Citronella Essential Oil: A Review. Current Drug Discovery Technologies, 16(4), 330–339. https://doi.org/10.2174/1570163815666180718095041
 • Kongkaew, C., Sakunrag, I., Chaiyakunapruk, N., & Tawatsin, A. (2011). Effectiveness of citronella preparations in preventing mosquito bites: Systematic review of controlled laboratory experimental studies. Tropical Medicine and International Health16(7), 802–810. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02781.x
 • Li, W. R., Shi, Q. S., Ouyang, Y. S., Chen, Y. B., & Duan, S. S. (2013). Antifungal effects of citronella oil against Aspergillus niger ATCC 16404. Applied Microbiology and Biotechnology97(16), 7483–7492. https://doi.org/10.1007/s00253-012-4460-y
 • de Almeida, L. de F. D., de Paula, J. F., de Almeida, R. V. D., Williams, D. W., Hebling, J., & Cavalcanti, Y. W. (2016). Efficacy of citronella and cinnamon essential oils on Candida albicans biofilms. Acta Odontologica Scandinavica74(5), 393–398. https://doi.org/10.3109/00016357.2016.1166261
 • Kandimalla R, Kalita S, Choudhury B, Dash S, Kalita K, Kotoky J. Chemical Composition and Anti-Candidiasis Mediated Wound Healing Property of Cymbopogon nardus Essential Oil on Chronic Diabetic Wounds. Front Pharmacol. 2016;7:198. Published 2016 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2016.00198

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.