9 feiten over baarmoederhalsslijm die elke vrouw moet weten
Het baarmoederhalsslijm geeft waardevolle informatie over de vruchtbaarheid van een vrouw. Het is bij elke vrouw een beetje anders en daarom moet elke vrouw haar afscheiding een paar maanden volgen om de veranderingen die op vruchtbaarheid wijzen op te sporen.
Gedurende de hele menstruatiecyclus zijn er veranderingen in het uiterlijk van dit soort slijm. Aspecten als textuur, dichtheid, en kleur variëren. Laten we het eens van naderbij bekijken.
9 feiten over baarmoederhalsslijm die elke vrouw moet weten
1. Wat is baarmoederhalsslijm?
Baarmoederhalsslijm is een laagje epitheel dat het gebied rond de baarmoederhals bekleedt. Het geeft een vloeistof af die in de vagina stroomt.
Deze vloeistof dient om het gebied te smeren en beschermt tegen infectie. De productie ervan neemt toe vlak voor en na de eisprong, hoewel het altijd wordt afgescheiden.
Het vertoont tijdens de menstruatiecyclus verschillende veranderingen in aspecten als textuur, uiterlijk en hoeveelheid. Het is meestal in ondergoed te zien als een heldere, witte, of licht gelige afscheiding. Onder normale omstandigheden is het geurloos.
2. Vruchtbaar slijm
De vruchtbare periode van een vrouw treedt op in de zes dagen rond de eisprong. Als dit gebeurt, stijgt het oestrogeengehalte, waardoor het baarmoederhalsslijm een dikkere, wittige, dikke, kleverige afscheiding produceert die erg op eiwit lijkt.
Dit komt omdat tijdens deze dagen de smering van de vagina moet toenemen. Met andere woorden, het lichaam bereidt zich voor op de bevruchting en wekt de omstandigheden op die die bevruchting bevorderen. De meeste soorten slijm vergemakkelijken de verplaatsing van sperma.
3. De tijdlijn van het slijm
De tijdlijn van het baarmoederhalsslijm is niet voor alle vrouwen hetzelfde. Elke vrouw moet haar eigen tijdlijn vaststellen. Maar meestal volgt het dit patroon:
- Vroege cyclus. Van dag 1 tot dag 5 van de menstruatiecyclus. Dit is het stadium waarin de menstruatie optreedt.
- Post-periodiek. Van dag 5 tot dag 10. De slijmafscheiding is zeer schaars en nogal kleverig. Het wijst op geringe vruchtbaarheid.
- Preovulatie. Dagen 10 tot 14. De afscheiding is overvloediger. Het ziet er kleverig en troebel uit. Tegen het einde wordt het stroperig en steeds meer ei-witachtig.
- Ovulatie. Deze treedt meestal op rond dag 14 van de cyclus. De afscheiding van het slijm is erg nat en stroperig, tot het punt dat het tussen de vingers uitrekt. Dit is de tijd van de grootste vruchtbaarheid.
- Post-ovulatie. Dit gebeurt van dag 14 tot 22. De slijmstroom begint op te drogen. Eerst lijkt het wat troebel en krijgt dan een dikke textuur.
- Voor de menstruatie. Dagen 22 tot dag 28. De hoeveelheid afscheiding wordt sterk verminderd, en naarmate de dagen verstrijken wordt het veel dikker en plakkerig, lijkend op lijm. De vruchtbaarheid is bijna nihil.
4. Vruchtbaarheid en het baarmoederhalsslijm
Het baarmoederhalsslijm geeft belangrijke gegevens om de vruchtbaarheid te controleren. Hoe? Je kunt het beste het volgende doen:
- Veeg na toiletgebruik de plek af met toiletpapier om eventuele urine te verwijderen.
- Was je handen vervolgens goed.
- Steek je vinger dan voorzichtig tot een halve centimeter in de vagina.
- Haal de vinger eruit en observeer de textuur en kleur van de vloeistof die erin doordrenkt blijft.
- Als de vloeistof elastisch, waterig, dun en helder is, is het hoogstwaarschijnlijk een vruchtbare tijd.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Steken en pijn in de baarmoeder: oorzaken en medisch bewijs
5. Factoren die het slijm in de baarmoederhals beïnvloeden
Tot nu toe hebben we de kenmerken van baarmoederhalsslijm onder normale omstandigheden beschreven. Er zijn echter veel factoren die tot veranderingen in de kwantiteit en kwaliteit van het baarmoederhalsslijm kunnen leiden:
- Orale voorbehoedsmiddelen verminderen de hoeveelheid baarmoederhalsslijm (Spaanse link).
- Geneesmiddelen. Bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, antiseptische douches en zetpillen kunnen het baarmoederhalsslijm veranderen.
- Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) veranderen de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm.
- Endocriene stoornissen zorgen ervoor dat de slijmproductie continu is in plaats van cyclisch.
- Zwaarlijvigheid. De afscheiding is constanter en overvloediger. Infecties van het gebied worden bevorderd (Spaanse link).
- Vaginale glijmiddelen veranderen de samenstelling van het slijmvlies.
6. Sperma en baarmoederhalsslijm
Het baarmoederhalsslijm vergemakkelijkt de doorgang van spermatozoa. Het werkt als een soort met vloeistof gevulde gel met een elastische structuur.
Wanneer de eisprong plaatsvindt, neemt het watergehalte van dit slijm toe. Dit is zeer geschikt voor de zaadcellen om zich naar de baarmoeder te bewegen. Op andere momenten in de cyclus is het watergehalte verminderd, en dit verhindert de doorgang van microben.
7. De postcoïtale test
Soms maakt het vrouwelijk lichaam antilichamen aan die sperma afstoten. Hierdoor klonteren de zaadcellen samen of raken geïmmobiliseerd. Daardoor wordt de vruchtbaarheid aangetast. Tegenwoordig is het mogelijk deze toestand op te sporen met een postcoïtale test.
Deze test wordt 2 tot 6 uur na de geslachtsgemeenschap uitgevoerd. Wat de gynaecoloog doet is een monster van het baarmoederhalsslijm nemen en dan de beweeglijkheid van het sperma onder de microscoop beoordelen.
8. Het belang van water drinken
Een van de interessantste feiten over baarmoederhalsslijm is dat het van betere kwaliteit wordt naarmate een vrouw meer water drinkt. Het helpt de stroom tijdens de ovulatie elastischer te worden en daardoor geschikter voor de doorvoer van sperma.
Baarmoederhalsslijm bestaat voor 90% uit water. Het verandert gedurende de hele menstruatiecyclus, afhankelijk van de oestrogeenspiegel. Maar door te weinig water te drinken wordt deze afscheiding dikker.
9. Je kunt de kwantiteit en kwaliteit van het baarmoederhalsslijm verbeteren
Net zoals er factoren zijn die het baarmoederhalsslijm negatief beïnvloeden, zijn er ook andere die het meer kwaliteit geven. Dit zijn onder andere de volgende:
- Drink minstens acht glazen water per dag.
- Verhoog je consumptie van fruit en groenten.
- Als je problemen hebt, kun je bepaalde medicijnen nemen die guaifenesine bevatten, die door een arts voorgeschreven moeten worden.
We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
De verschillende soorten vaginale afscheiding
Er is niet één trucje voor vruchtbaarheid
Het goed bijhouden van het slijm dat uit de baarmoederhals komt helpt om te bepalen wanneer een vrouw het meest vruchtbaar is. Dit moet drie maanden lang gedaan worden om een duidelijk beeld te krijgen. De gegevens zijn van cruciaal belang bij pogingen om zwanger te worden.
Dit is echter niet het enige definitieve gegeven. In sommige gevallen kan er namelijk sprake zijn van onvruchtbaarheid die door andere oorzaken veroorzaakt wordt. Als een vrouw zwanger wil worden en dat niet lukt, is het altijd het beste een arts te raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ruiz, Edgar Rivera, Diego Larrea Betancourt, and Ángel Freire Valencia. “Anticoncepción, microbiota vaginal e infecciones de transmisión sexual.” Anticoncepción Hormonal 465 (2021).
- Frost, M., Jarboe, E. A., Orlicky, D., Gianani, R., Thompson, L. C., Enomoto, T., & Shroyer, K. R. (2002). Immunohistochemical localization of survivin in benign cervical mucosa, cervical dysplasia, and invasive squamous cell carcinoma. American journal of clinical pathology, 117(5), 738-744.
- Ovalle, Alfredo, et al. “Obesidad, factor de riesgo de infección bacteriana ascendente durante el embarazo.” Revista médica de Chile 144.4 (2016): 476-482.