6 fijne standjes om zwanger te worden

Om een baby te krijgen is het niet alleen nodig om in actie te komen, maar ook om te weten hoe je van het proces kunt genieten, zonder druk. Daarom raden we je enkele standjes aan.
6 fijne standjes om zwanger te worden

Laatste update: 18 september, 2022

De standjes om zwanger te worden kunnen opgenomen worden binnen een gezonde levensstijl om de kans op zwanger worden te vergroten. Maar als je ze integreert is er één ding dat je in gedachten moet houden: je moet van het proces genieten en niet alleen aan het doel denken.

Vaak raken paren zo overweldigd door het idee dat ze, tegen alle verwachtingen in, willen en moeten bereiken dat ze na een vrijpartij een baby krijgen… dat ze gewoon niet ten volle van de ontmoeting genieten. Ze passen de houdingen toe, maar hun geest is zo gericht op het bereiken van de baby dat de verlangde magie uitblijft.

Dus, naast het inbouwen van de houdingen, moet je ook weten hoe je ervan kunt genieten en in het moment kunt leven. Hoe meer ontspannen jullie beiden zijn en hoe meer je van het proces geniet, hoe beter “het spel” zal zijn.

Welke standjes om zwanger te worden zijn aan te bevelen?

Zoals we al zeiden, moet je om zwanger te worden spontaniteit in seksuele ontmoetingen toestaan.

Bedenk dat “een baby maken” geen verplichting of een verbintenis hoeft te zijn, zonder plezier en met de stress en angst van een zelf opgelegde deadline. Als dat zo is, kan de zaak wat ingewikkeld worden en langer duren dan verwacht, wat weer meer angst en frustratie oplevert.

Het is dus niet nodig om het plezier en genot met je partner los te laten terwijl je probeert ouders te worden. Integendeel, laat je gaan en beleef het avontuur met liefde. Hiervoor kun je, naast andere dingen, rekenen op de standjes om zwanger te worden.

1. De “missionaris”

Een koppel ligt in bed

 

De “missionaris” is een van de bekendste standjes om te vrijen. Het is ook een van de meest romantische posities. Dat komt omdat het paar elkaar voortdurend in de ogen kan kijken. Ook kunnen ze elkaar steeds vertellen wat ze voelen. Bovendien kunnen ze elkaar kussen of op een andere manier genegenheid uiten.

Het is een van de standjes die aanbevolen worden door de American Pregnancy Association (Engelse link). Voor praktische doeleinden maakt deze positie waarin de vrouw op haar rug ligt het mogelijk de baarmoedermond zo te kantelen dat het sperma beter kan reizen om de eicel te ontmoeten.

Men gelooft dat je, om deze positie nog doeltreffender te maken, een kussen onder je heupen kunt leggen. Anderzijds kun je na de seks ook proberen ‘s nachts in deze houding te blijven liggen.

2. “Het Aambeeld”

“Het aambeeld” is een variatie op de missionaris en is bedoeld voor meer atletische paren, omdat er een soort acrobatiek in bed mee gemoeid is. De vrouw ligt op haar rug en de man hurkt voor haar. Tot zover lijkt alles gemakkelijk, maar dan wordt het een beetje ingewikkeld.

Ze moet haar bekken en benen zo optillen dat haar voeten op hoofdhoogte staan. De dijen rusten op het middel van de man, die zijn handen op de benen van zijn partner moet leggen om zich te ondersteunen.

Als je deze positie tijdens het hoogtepunt kunt ondersteunen, bereik je dat het sperma snel naar de baarmoeder wordt geleid. Daardoor neemt de kans op een zwangerschap toe.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Ken je deze 6 posities om staand seks te hebben al?

3. “Op zijn hondjes”

Verschillende standjes in een klok
De “op zijn hondjes”-positie is de positie op 7:00

“Op zijn hondjes” is ook een van de meestvoorkomende standjes om zwanger te worden. Omdat de vrouw op haar handen en knieën zit (als in “op handen en voeten”), de penetratie is dieper en als de man uiteindelijk klaarkomt, zal het sperma zo dicht mogelijk bij de baarmoedermond zijn, wat de kans op een zwangerschap kan vergroten.

Volgens de volkswijsheid zal, door de houding die de vrouw aanneemt, de baarmoeder “gewilliger” zijn om het sperma te ontvangen. Ook sommige yogahoudingen kunnen een interessante bron van inspiratie zijn.

4. De “driehoek-missionaris”

Net zoals de “missionaris” een van de goede standjes is om zwanger te worden, kunnen ook de variaties ervan dat zijn.

De “driehoek-missionaris” wordt op bijna dezelfde manier uitgevoerd als de standaardhouding, maar in dit geval tilt de vrouw haar bekken iets hoger op . Op zijn beurt, buigt hij zijn knieën om iets hoger te staan en contact met zijn partner mogelijk te maken.

Als je deze positie wilt proberen, bedenk dan dat je jezelf kunt helpen met wat kussens. Dat zal helpen om deze positie tijdens de hele duur van de seks vol te houden.

5. “De liggende spin”

Om deze positie uit te voeren moet de vrouw naar de rand van het bed toe gaan liggen, zodat haar benen in de lucht en wijd uit elkaar staan. Dan knielt de man voor haar en penetreert haar diep.

Om alles voor jullie beiden comfortabeler te maken, is het aan te bevelen dat je partner een deken onder je knieën legt en dat jij een kussen op je heupen legt.

6. “Het lepeltje”

Lepeltje-lepeltje is een van de goede standjes om zwanger te worden

Men gaat ervan uit dat bij het beoefenen van deze positie de baarmoederhals het sperma “nadert” door de stand van het bekken. Dat ligt bij deze positie op zijn kant. De kans om in deze houding zwanger te worden kan dus groot zijn.

Het lepeltje-lepeltje kent verschillende varianten en ze kunnen allemaal helpen om van een goede seksuele ontmoeting te genieten. Er zijn bijvoorbeeld varianten waarbij de vrouw haar benen op een bepaalde manier gebogen heeft, of gestrekt, enz. Je hoeft er alleen maar een beetje fantasie in te leggen!

Bij het doen van “het lepelen” is het allerbeste dat de vrouw tijdens de daad allerlei strelingen en stimulaties van haar partner kan ontvangen. Dat kan heel opwindend zijn. Daarom zul je een heerlijke tijd beleven als je het durft te proberen!

Geniet van deze standjes om zwanger te worden!

Probeer al deze standjes om zwanger te worden uit en ontdek welke het beste bij je passen en waag je aan seksuele ontmoetingen vol liefde en plezier .

Bedenk dat het krijgen van een baby geen verplichting hoeft te zijn of een taak die op de kalender moet worden aangekruist of op een bepaalde manier moet worden uitgevoerd. Spontaniteit moet aanwezig zijn, evenals plezier en ontspanning. Natuurlijk kun je, als je je zorgen maakt, altijd met een specialist overleggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Perkins RP Sexual behaviors and response in relation to complications of pregnancy. Am J Obstet Gynecl 179; 134:498
  • Castelo-Branco C, La sexualidad humana. Una aproximación integral .ED Medica Panamericana; 2005; 231:245
  • Krejčová, Lucie & Kuba, Radim & Flegr, Jaroslav & Klapilová, Kateřina. (2017). KAMASUTRA IN PRACTICE: The Use of Sexual Positions in Czech and Slovak Citizens and Its Association with Female Orgasmicity. 10.13140/RG.2.2.16181.99047.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.