7 feiten die alle liefhebbers van koffie moeten weten
Houd je van koffie en beperk je jezelf altijd om er meer van te drinken, omdat je denkt dat het slecht voor je is? Lees dan deze feiten die alle liefhebbers van koffie moeten weten.
7 feiten die liefhebbers van koffie moeten weten
1. Verhoogt hersenactiviteit
Koffie verhoogt de hersenactiviteit, met andere woorden, het helpt de hersenen om meer aandacht te besteden aan de taak die wordt gedaan. Deze drank kan:- de concentratie verbeteren
- reacties versnellen
- een alert gevoel geven
- enzovoorts
Als je het met suiker drinkt, dan zul je een sterker effect voelen, omdat suiker ook een goede stimulant is.
Er is geen twijfel over mogelijk, het combineren van cafeïne en glucose activeert alle juiste gebieden in de hersenen. Je kunt het echter beter niet op een lege maag drinken. Dan zal je mogelijk juist tegenovergestelde effecten voelen.
2. Verhoogt de bloeddruk
Met slechts één kopje koffie kan je een lage bloeddruk verbeteren. Het is echter goed voor mensen met een lage bloeddruk, maar niet nuttig voor mensen die lijden aan tachycardie.
3. Versterkt het immuunsysteem
Koffie kan het immuunsysteem versterken. Het is niet alleen in staat om het te activeren, maar het maakt het ook sterker. Over de hele wereld hebben wetenschappers onderzoek gedaan en het lijkt dat het drinken ervan gekoppeld is aan het verminderen van het risico op vroegtijdig overlijden.Het is ook in staat om organen te versterken zoals:
- de lever
- het hart
- het maag-darmkanaal
De gezondste dagelijkse dosering is drie kopjes. Je kunt het best versgemalen koffie drinken. Oplos-varianten bevatten minder voedingsstoffen en meer chemische additieven die negatieve bijwerkingen in het maag-darmkanaal kunnen veroorzaken.
4. Verlicht hoofdpijn
Cafeïne in natuurlijke koffie kan helpen bij het bestrijden van hoofdpijn en migraine. Hoewel een kopje koffie nooit pijnstillers kan vervangen, moet je bedenken dat traditionele medicijnen effectiever zijn door andere componenten, waaronder cafeïne. Het effect van de actieve ingrediënten kan toenemen met 40%.
5. Het is het perfecte stress werende product
Koffie heeft een depressie- en stress-werend effect op het lichaam. Dankzij deze drank kun je afscheid nemen van stress, omdat het dopamine aanmaakt en serotonine-receptoren vrijmaakt, die verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van je humeur.Alleen al het drinken van één kopje koffie is genoeg, want cafeïne is één van de meest voorkomende stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel en werkt ook als een effectief antidepressivum.
De beste manier om cafeïne te gebruiken is door koffie te drinken, omdat cafeïne uit andere producten zoals thee, koolzuurhoudende dranken of chocolade, niet in staat zijn om zenuwen op dezelfde schaal te stimuleren.
6. Verbetert het geheugen
Koffie kan je geheugen aanzienlijk verbeteren. Op dezelfde manier dat het drankje je humeur en prestaties kan verbeteren, kan het ook je geheugen helpen.
De voordelen zijn echter alleen van toepassing op het kortetermijngeheugen. Het is een klein detail gezien het feit dat onze hersenen alle informatie opslaan die we in ons kortetermijngeheugen ontvangen en deze informatie na een uur overbrengt naar het langetermijngeheugen.
7. Helpt je af te vallen
Deze drank kan je helpen om je gewicht op peil te houden of om af te vallen. Als je lage leptine-waarden hebt dan begint je lichaam vet op te slaan. Gelukkig verhoogt cafeïne de leptinespiegels van het lichaam. Liefhebbers van koffie die normaal koffie consumeren, komen dus niet zoveel in gewicht aan en lichaamsbeweging is effectiever voor hen.We hopen dat deze feiten over koffie, de liefhebbers van koffie een beetje meer inzicht hebben gegeven over hun favoriete drank.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
- Farah, A., & Donangelo, C. M. (2006). Phenolic compounds in coffee. Brazilian Journal of Plant Physiology. https://doi.org/10.1590/s1677-04202006000100003
- Chandrasekar, V., & Viswanathan, R. (1999). Physical and thermal properties of coffee. Journal of Agricultural and Engineering Research. https://doi.org/10.1006/jaer.1999.0411
- Chu, Y. F. (2012). Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. In Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. https://doi.org/10.1002/9781119949893