De 10 beste etherische oliën voor je schoonheid

Heb je je ooit afgevraagd wat de beste etherische oliën voor je schoonheid zijn? Lees dit artikel voor meer informatie over etherische oliën en hoe je hiervan kunt profiteren.
De 10 beste etherische oliën voor je schoonheid
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 26 januari, 2019

Met hun rijke aroma’s en cosmetische eigenschappen zijn etherische oliën een ongelooflijke bondgenoot als het gaat om schoonheidsbehandelingen. In dit artikel zullen we een paar van de beste etherische oliën voor je schoonheid bekijken.

Waarom etherische oliën voor je schoonheid gebruiken?

Etherische oliën hebben veel goede eigenschappen. Dat is de reden waarom men ze gebruikt in de cosmetica- en schoonheidssector. Ze kunnen nuttig zijn bij de behandeling van acne, cellulite, rimpels en zelfs spierkrampen.

In tegenstelling tot crèmes en lotions bevatten ze geen chemische stoffen, die kunnen negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben. Bovendien hydrateren oliën en leveren ze voedingsstoffen aan de huid. Ook helpen ze infecties tegen te gaan en stimuleren ze de natuurlijke afweer van je huid.

Ze gebruiken ze in kuuroorden, maar we kunnen etherische oliën voor de schoonheid gelukkig ook thuis gebruiken.

De beste etherische oliën voor je schoonheid en schoonheidsbehandelingen

Of het nu gebruikt wordt om rimpels te verminderen, om een ​​ontspannende massage uit te voeren of om de huid te hydrateren, etherische oliën kunnen je helpen er jonger en mooier uit te zien.

Dit zijn de 10 meest aanbevolen soorten:

1. Etherische lavendelolie

Lavendelolie is een van de etherische oliën voor je schoonheid

Lavendel is een van de bekendste etherische oliën en wordt veel gebruikt voor het uiterlijk. Bovendien is het ook medicinaal vanwege de eigenschappen, toepassingen en werking.

Dit is een olie die direct op de huid kan worden aangebracht. Het is niet nodig om deze olie eerst te verdunnen. Bovendien versterkt de olie de acties van andere componenten als je het mengt.

Lavendelolie kan helpen om je huid te verjongen. Het gevolg daarvan is dat het wordt geadviseerd bij de behandeling voor acne, rimpels, brandwonden en wonden. 

2. Etherische citroenolie

Citroenolie zit vol met vitamine C en dat is een krachtige antioxidant.

Allereerst helt het om de veroudering van je huid tegen te gaan. Dat komt doordat het de ontwikkeling van vrije radicalen die huidcellen afbreken, helpt voorkomen. Deze eigenschappen zijn te danken aan citral. Dit is een chemische stof die niet alleen een heerlijk aroma geeft. Het biedt ook andere voordelen, zoals het voorkomen van rimpels.

3. Etherische rozenolie

Dit is echt een goede bondgenoot voor je schoonheid. Bovendien geeft het een zeer aangename geur af en heeft het gezonde effecten op je huid.

Rozenolie behandelt eczeem en droogheid van de huid. Daarnaast voorkomt het het ontstaan van tekenen van vroegtijdige veroudering. Bovendien kan het op alle huidtypes worden gebruikt.

Dankzij de adstringerende of samentrekkende eigenschappen herstelt het beschadigde haarvaten. Ook repareert het sporen van acne en littekens. Tot slot geeft het ook nog een betere aanblik van de huid in het algemeen.

4. Etherische muskusroosolie

Deze plant komt oorspronkelijk uit Europa. Hij is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3 en 6) evenals antioxidant-vitaminen zoals A, C en E.

De olie wordt gewonnen uit de zaden van de mosquetaroos, ook bekend als rozenbottel. Deze olie heeft veel gunstige eigenschappen. Een paar van de meest opvallende zijn:

  • Stimuleert de productie van collageen.
  • Vermindert rimpels en glimlachlijnen.
  • Verbetert littekens, striae en oneffenheden.

Deze olie is erg geschikt om te gebruiken nadat je in de zon bent geweest, omdat het je huid hydrateert. Het is ook goed om te gebruiken na een operatie of na een brandwond.

5. Etherische tea tree olie

Etherische olie

Dit is een van de beste etherische oliën voor je schoonheid als je graag voor je huid zorgt.

Het kan direct op de huid worden aangebracht. Het is zeer nuttig voor alle soorten infecties, waaronder acne. Dat komt omdat het puistjes uitdroogt. Maar je kunt het ook gebruiken bij herpes of open wonden en wondjes.

6. Etherische salie olie

Salie olie zorgt voor een zachtere en stevigere huid. Het is geweldig om te gebruiken op open poriën.

Bovendien verbergt deze olie rimpels en vermijdt het de vorming van nieuwe expressielijnen.

7. Etherische rozemarijnolie

Etherische oliën voor je schoonheid van rozemarijn

Rozemarijn is een fundamentele bondgenoot onder de etherische oliën voor je schoonheid. Daarnaast is het ook zeer gunstig voor je gezondheid. Het vermindert het verschijnen van roos en verbetert je hoofdhuid.

Het kan direct op de wortels van je haar worden aangebracht. Het kan ook worden gemengd met shampoo en conditioner.

Rozemarijnolie is ook goed voor dermatitis, eczeem, acne en zwelling van het gezicht.

8. Etherische arganolie

Deze olie komt van een boom die alleen in Marokko groeit. Hij is bekend als de ‘boom des levens’.

De vrucht bevat drie keer de hoeveelheid vitamine E die olijfolie bevat. Daarnaast bevat het ook vetzuren en bètacaroteen. Het heeft het vermogen om de huid te herstellen, te voeden en om je haar zacht en glanzend te maken.

  • Je kunt ook argonolie gebruiken om de voortijdige veroudering van de huid te verminderen.
  • Bovendien is het goed om rimpels, vlekken en een slappe huid te bestrijden. Daarnaast kan het striae en sporen veroorzaakt door acne en waterpokken verminderen.
  • Omdat het de poriën niet verstopt, is het zeer geschikt voor de vette huid en de huid met de neiging om mee-eters en puistjes te ontwikkelen.
  • Arganolie helpt je ​​huid herstellen van schade door te veel blootstelling aan de zon, versterkt je nagels en helpt je ​​huid om haar elasticiteit te behouden.

9. Etherische kamilleolie

Etherische kamilleolie

Ook dit is een etherische olie die direct op de huid kan worden aangebracht, omdat deze niet irriteert.

Etherische kamilleolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en wordt daarom aanbevolen voor dermatitis.

10. Etherische geraniumolie

Dit is een van de beste etherische oliën voor je schoonheid en je kunt het zelfs gebruiken als een natuurlijk cosmetisch middel. Dit komt omdat het cellulite voorkomt en behandelt.

Bovendien geneest het ook littekens en wonden en elimineert het lichaamsgeur, behandelt het een vette huid en vermindert het acne.

Voordat je het echter gebruikt, moet je het eerst met een andere olie mengen. Amandelolie is hiervoor een goede keuze.

Welke van deze etherische oliën voor je schoonheid kende jij al? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Espinoza, T., Valencia, E., Quevedo, R., & Díaz, O.. (2016). Importancia y propiedades físico química de la Rosa mosqueta (R. canina, R. rubiginosa): una revisión. Scientia Agropecuaria7(1), 67-78. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2016.01.07
  • Montenegro L, Pasquinucci L, Zappalà A, Chiechio S, Turnaturi R, Parenti C. Rosemary Essential Oil-Loaded Lipid Nanoparticles: In Vivo Topical Activity from Gel Vehicles. Pharmaceutics [Internet] 2017;9(4):48. Available from: https://dx.doi.org/10.3390/pharmaceutics9040048
  • Neira C., Miguel, Heinsohn P., Paula, Carrillo Ll., Roberto, Báez M., Andrea, & Fuentealba A., Juan. (2004). Efecto de Aceites Esenciales de Lavanda y Laurel sobre el Ácaro Varroa destructor Anderson & Truemann (Acari:Varroidae). Agricultura Técnica64(3), 238-244. https://dx.doi.org/10.4067/S0365-28072004000300003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.