Erogene zones bij mannen waarover je moet weten

Naast het genitale gebied zijn er veel andere erogene zones bij mannen, zoals de billen, dijen en lippen.
Erogene zones bij mannen waarover je moet weten

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je denkt dat erogene zones bij mannen beperkt zijn tot het genitale gebied, dan vergis je je! Integendeel, er zijn veel gebieden die ervoor kunnen zorgen dat mannen echt opgewonden raken.

Blijf dus lezen om enkele erogene zones bij mannen te ontdekken waarover je moet weten (en waarmee je je voordeel kunt doen) om het genot en de bevrediging van je seksuele ontmoetingen voor jullie beide te vergroten. Mis het niet!

Wat zijn erogene zones bij mannen?

De zogenaamde erogene zones zijn delen van het lichaam die bij stimulatie seksuele opwinding veroorzaken. Deze zones worden meestal gekenmerkt door een groot aantal zenuwuiteinden, waardoor ze gevoeliger worden.

Hun stimulatie door liefkozingen, kussen of massage is een belangrijk onderdeel van het voorspel en dit helpt de opwinding te vergroten. Door dit soort stimulatie uit te voeren zal het voor de persoon in kwestie namelijk veel gemakkelijker zijn om een orgasme te bereiken, hetzij door geslachtsgemeenschap of door masturbatie.

In algemene termen wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire erogene zones:

  • Primaire erogene zones: dit zijn voornamelijk de seksuele gebieden, zoals de geslachtsorganen, die een seksuele reactie oproepen. Bij vrouwen zijn dit de vagina en clitoris en bij mannen de penis en testikels.
  • Secundaire erogene zones: dit zijn andere gebieden die seksuele opwinding veroorzaken, maar afhankelijk van individuele smaak zullen ze meer of minder opwindend zijn. Het oor wordt bijvoorbeeld als een erogene zone beschouwd. Het kan echter voor sommigen heel stimulerend zijn, maar voor anderen juist niet.
Erogene zones bij mannen

Erogene zones bij mannen: een focus voor genot

We zullen nu de erogene zones bij mannen noemen. Verre van wat mensen normaal gesproken denken, hebben deze niet uitsluitend betrekking op op het mannelijke genitale gebied.

1. De penis

De penis is de erogene zone bij uitstek bij de man. Er zitten hier een groot aantal zenuwuiteinden geconcentreerd. Vooral het frenulumgebied is bijzonder gevoelig. Na te zijn gestimuleerd, kan het leiden tot intense opwinding.

2. Het scrotum

Net als de penis maakt ook het scrotum deel uit van de mannelijke geslachtsorganen. Het is de ‘zak met huid’ die de testikels bevat en beschermt.

Dit genitale gebied is ook zeer gevoelig en de stimulatie ervan verhoogt de seksuele opwinding aanzienlijk. Hoewel het hele gebied erogeen is, is de raphe in het bijzonder het meest stimulerend. Dit is de centrale lijn die beide helften van het scrotum met elkaar verbindt.

3. Het perineum

Het perineum is het gebied dat van het scrotum naar de anus loopt. Daar zit een concentratie van zenuwuiteinden, waarvan de stimulatie grote seksuele opwinding kan veroorzaken. Daarom is het stimuleren van het perineum tijdens het voorspel een geweldige manier voor de man om maximale opwinding opwinding te bereiken.

4. De billen en anus

Net als de penis, zijn de billen en vooral de anus ook erg gevoelig. Je kunt het libido van een man verhogen door dit gebied te stimuleren. Het is ook echt een geweldige aanvulling op echt opwindend voorspel.

5. Erogene zones bij mannen: de dijen

Het masseren van de binnenkant van de dij van een man windt hem vaak goed op. Dit is namelijk ook een van de erogene zones. Bovendien neemt de opwinding toe naarmate je naar het genitale gebied beweegt.

Je kunt dit gebied gebruiken als beginpunt van seksspelletjes of een stimulerende massage, waarbij de opwinding toeneemt naarmate je richting de geslachtsdelen beweegt.

6. De mond en lippen

Dit is een van de gebieden die de opwinding echt kunnen vergroten, door middel van hartstochtelijk kussen, likken, strelen en zelfs bijten. Zoals je zou verwachten, zijn de mond, lippen en tong een van de secundaire erogene zones die mensen het meest kunnen opwinden. Het is een van de meest sensuele en erotische zones.

Dus, om je libido aan te wakkeren, is er niets beters dan deze delen van het lichaam te gebruiken om maximaal verlangen en opwinding te creëren.

7. Oren behoren ook tot de erogene zones bij mannen

Bijten in oren kan erg opwindend zijn

Het oor is een van de secundaire erogene punten die zowel bij mannen als bij vrouwen te vinden zijn. Het meest opwindende deel ervan is het kraakbeen, waar je meer zenuwuiteinden kunt vinden.

Dus, het oor van een man kussen, erover wrijven met je lippen, ermee spelen en er zelfs in bijten, kan zijn opwinding aanzienlijk vergroten.

8. De nek en hals

Dit zijn zones die bij het masseren tot ontspanning en een gevoel van welzijn leiden. Bovendien, als we de stimulatie ervan in het voorspel opnemen, vooral door een erotische massage met onze handen of mond, dan kunnen de resultaten nog spannender zijn.

Het lijdt geen twijfel dat het een geweldig idee is om te ontspannen en te genieten van strelingen en echt opwindende spelletjes vóór de geslachtsgemeenschap.

Het is nu een kwestie van het in de praktijk te brengen!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er naast de geslachtsdelen nog andere erogene zones in de mannelijke anatomie. Er zijn dus geen excuses meer om niet van elk deel van het lichaam van je partner in bed te genieten!

Het is natuurlijk altijd raadzaam om met je partner te praten over wat zijn voorkeuren zijn, welke gebieden hem opwinden en welke hij door jou graag laat stimuleren. Dit zal jullie helpen om elkaar beter te leren kennen en samen geweldige seksuele ervaringen op te doen.

Onthoud dat er in het ideale geval geen taboes over seks zouden moeten zijn. Je zou in staat moeten zijn om openlijk uit te leggen wat je libido echt aanwakkert, om een echt bevredigend en plezierig seksleven te hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Turnbull, Oliver H.; Lovett, Victoria E.; Chaldecott, Jackie; Lucas, Marilyn D. (Abril de 2014). «Reports of intimate touch: Erogenous zones and somatosensory cortical organization». Cortex 53: 148.
  • Nummenmaa, Lauri & Suvilehto, Juulia & Glerean, Enrico & Santtila, Pekka & Hietanen, Jari. (2016). Topography of Human Erogenous Zones. Archives of Sexual Behavior. 45. 10.1007/s10508-016-0745-z.
  • Tsakiris, Manos & Maister, Lara & Fotopoulou, Aikaterini & Turnbull, Oliver. (2018). The erogenous mirror: Intersubjective and multisensory maps of sexual arousal. 10.31234/osf.io/zreku.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.