Hoe hou je de passie levend in een relatie?

25 januari 2020
Monotonie beïnvloedt vaak het naast elkaar bestaan in relaties. Gelukkig zijn er manieren om de passie levend te houden. Lees dit artikel om ze te ontdekken!

Als je de gegevens over het aantal echtscheidingen over de hele wereld analyseert, zul je erachter komen dat deze getallen behoorlijk alarmerend zijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de passie levend kunt houden in een relatie om een pijnlijke relatiebreuk te voorkomen.

We weten dat het getrouwde leven zijn ups en downs kan hebben. Het is echter de verantwoordelijkheid van beide partners om de passie levend te houden.

Daarom hebben we besloten om een aantal aanbevelingen te delen om ervoor te zorgen dat de prachtige datingfase niet eindigt wanneer je besloten hebt om samen te gaan wonen. Deze tips zullen je helpen om je liefde in leven te houden.

De belangrijkste redenen waarom passie sterft

Stel heeft ruzie

Het is belangrijk om de belangrijkste redenen te weten waarom de passie in relaties kan uitdoven. Een paar mogelijke redenen zijn onder andere:

 • eentonigheid – de relatie is voorspelbaar en er zijn geen verrassingen.
 • je doet niets spannends, maar onderneemt altijd dezelfde activiteiten.
 • jullie werden allebei snel verliefd en namen niet de nodige tijd om elkaar echt te leren kennen of te bepalen of een van jullie alleen maar een leegte opvulde uit een eerdere relatie.
 • je hebt het gevoel dat je een betere partner wilt dan je nu hebt omdat je het gevoel hebt dat hij of zij niet aan je verwachtingen voldoet of omdat je niet bereid bent om meer betrokken te raken bij de relatie.
 • je raakt betrokken bij iemand anders en verloor vervolgens de controle. Het kan een collega of iemand uit je omgeving zijn, en dit zorgt voor afstand tussen jou en je partner.
 • de seks is niet plezierig en je doet het gewoon uit verplichting, niet omdat je passie voelt. Het is gewoon een handeling, zonder intieme strelingen en liefdevolle aanrakingen.

Er zijn veel factoren die de passie in een relatie kunnen beïnvloeden. Enkele van de meest voorkomende zijn monotonie, ontrouw en seksuele ontevredenheid.

Hoe houd je de passie levend in een relatie?

Als je de oorzaken hebt geanalyseerd en hebt gemerkt dat een van de dingen jou wellicht is overkomen, bepaalt de beslissing die je vervolgens neemt hoe je relatie verder verloopt.

Als je het gevoel hebt dat het gewoon verveling, monotonie en overmatige routine is, dan zijn er diverse mogelijkheden die je kunnen helpen om de passie levend te houden in je relatie. Lees dus snel verder en pas ze toe!

Communicatie

Het belangrijkste is om met je partner te communiceren over hoe jij je voelt. Relaties lopen vaak op de klippen omdat er geen goede communicatie is. Praat niet alleen over de gewone onderwerpen zoals:

 • klusjes
 • de boodschappen
 • werkkwesties
 • het huiswerk van je kinderen (als je kinderen hebt)

Je moet met elkaar praten over alles wat je bezighoudt. Bijvoorbeeld over je favoriete muzieknummers of de plot van een film die je hebt gezien.

Ontdek ook ons artikel:
Je partner wil jullie relatie beëindigen, maar jij niet

Dagelijkse gewoontes

Om de passie levend te houden, zijn goede dagelijkse gewoontes heel belangrijk. Kleine tekenen van genegenheid kunnen het gevoel van liefde en affectie doen herleven.

Vermijd afleidingen

Kijk niet continu op je telefoon, tablet of computer. Je moet tijd aan elkaar besteden en eventjes alle andere verplichtingen en openstaande kwesties vergeten. Probeer je werktaken te beëindigen wanneer je werkdag afgelopen is en vermijd het overmatig gebruik van schadelijke technologieën.

Complimenteer elkaar

Veel paren vergeten tijd te besteden aan hun uiterlijk om hun partner te verrassen, zoals ze deden toen ze aan het daten waren. Andere paren complimenteren elkaar nooit.

 • Houd er rekening mee dat je je partner blij kunt maken met een woord van dank en eenvoudige complimenten.
  Vleierij is erg belangrijk om de passie levend te houden, want het helpt zowel jou als je partner om zich speciaal te voelen.

Herstel emotionele wonden zo snel mogelijk

Als je de passie in je relatie levend wilt houden, stop dan nooit met het praten met elkaar. Slaap niet in aparte kamers, communiceer en zeg indien nodig gewoon ‘sorry’. Laat je houding het hart van je partner niet verkillen. Een vijandige houding hebben ten opzichte van je partner is destructief.

Plezier in bed hebben om de passie levend te houden

Maak plezier

Een erotische dans voor je partner doen, een gewaagde outfit dragen, elkaar blinddoeken en slagroom of chocolade op elkaars lichaam aanbrengen en erotisch aflikken … er zijn zoveel dingen die je kunt doen met een beetje fantasie! Je moet wel het initiatief nemen. Verwacht niet dat je partner het altijd doet! Verras hem of haar in bed – of ergens anders.

Bespreek je seksuele voorkeuren

Laat je partner zien hoe je wilt dat hij je streelt, vertel waar je van geniet en fluister al die ondeugende dingen die je wilt uitproberen in zijn oor. Dit zal je partner zeker opwinden.

Het gaat niet alleen om de daadwerkelijke seksuele daad. In bed is het ook belangrijk om elkaar te kussen en te strelen, te praten en in elkaars ogen te kijken.

Dit artikel wil je niet missen:
Vijf tips voor een veilig en bevredigend seksleven

Verras je partner

Verleid je partner in de keuken of sluip onder de douche om hem of haar te verrassen. Seks hebben op andere plaatsen is opwindend. Je kunt ook andere dingen bedenken om je partner te verrassen.

Volg deze aanbevelingen eens op als je relatie in een dip zit, om de passie met je partner opnieuw aan te wakkeren. Ze werken zelfs als je al vele jaren samenwoont.

 • Relación entre satisfacción sexual, ansiedad y prácticas sexuales. (2010). Pensamiento Psicológico7(14), 41–52. https://doi.org/10.11144/130
 • Barón, M. J. O., Zapiain, J. G., & Apodaca, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema14(2), 469–475.
 • Paredes, J. (2009). Imagen Corporal Y Satisfaccion Sexual. Ajayu7, 28–47.
 • Villanueva Orozco Gerardo Benjamín Tonatiuh, Rivera Aragón Sofía, Díaz Loving Rolando, Reyes-Lagunes Isabel. La comunicación en pareja: desarrollo y validación de escalas. Acta de investigación psicol  [revista en la Internet]. 2012  Ago [citado  2019  Oct  30] ;  2( 2 ): 728-748. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322012000200010&lng=es.