Er is altijd hoop voor de gebroken mensen
Gebroken mensen zijn zoals jij en ik. Het enige verschil is dat ze een gebroken ziel hebben.
Misschien denk je dat er voor hen geen enkele hoop is, maar gebroken mensen kunnen terugkomen, de stukken samenvoegen en verdergaan met het leven.
Het is waar dat het leven niet meer hetzelfde zal zijn, want de ervaringen zullen je tekenen. Hoe je op een positieve of negatieve manier bent geraakt, zal invloed hebben op je toekomst. Maar voor een gebroken ziel is er altijd hoop.
Gebroken mensen hebben niet zelf voor hun leven gekozen
Een gebroken ziel is een slachtoffer van de omstandigheden. Over die omstandigheden had de persoon geen controle. We hebben het hier over mensen die aangerand, mishandeld, aangevallen en gekwetst zijn in het diepste van hun wezen.
De pijn is veel erger wanneer het van binnenuit komt. Het maakt dat je in duizend stukken breekt. Niemand kan de stukken weer samenvoegen, behalve jij.
Hoe kan je verder leven nadat je bent verkracht? Hoe kan je weer vertrouwen hebben na een relatie waarin je werd misbruikt? In deze gevallen moet je zeker een deskundige raadplegen. Die zal je de stappen aanreiken en advies geven, zodat je kan blijven verdergaan met je leven.
Hoewel je met deze hulp en je eigen kracht verder gaat, zal het leven nooit meer hetzelfde zijn zoals het voordien was.
Jij hebt zelf niets gedaan. Het is niet jouw schuld dat dit is gebeurd. Maar als je het verlangen hebt om verder te gaan, dan zal je sterker en met meer veerkracht terugkeren.
Het is belangrijk dat je rekent op de steun van anderen en van je omgeving. Je hebt nu meer dan ooit sterke mensen nodig op wie je kan leunen. Zij zullen je ondersteunen wanneer je heel diep valt.
Stap voor stap zal je traag de ene voet voor de andere zetten. Langzaam zal je genezen van je frustratie en woede. Daarna zal je ook helen van het trieste feit dat je niet weet waarom dit met jou is gebeurd.
Lees ook:
Vergeet je pijn om opnieuw te beginnen
Het verhaal van Nadia Murad
We vertellen je het verhaal van Nadia Murad, dat zich afspeelt tijdens het huidige conflict in Syrië. Zij werd ontvoerd en gedwongen tot seksuele slavernij. Samen met andere vrouwen werd zij uit deze situatie gered.
Ondanks alles wat er is gebeurd, is Nadia Murad nu een activiste en ontving in 2018 een Nobelprijs voor de Vrede. Ze is slechts 24 jaar oud en vecht voor de rechten van de mens. Zij heeft het volgende gezegd: “Ik heb duizenden vluchtelingen gezien die hetzelfde hebben meegemaakt als mijn familie. We raakten overal verspreid. We weten ook dat de Islamitische Staat probeert om ons uit te roeien. Als ik hierover nadenk, dan weet ik dat dit ons kracht gaf. Het gaf ons alle kracht om verder te gaan.”
Wat zij heeft meegemaakt en wat haar van binnenuit kapot heeft gemaakt, geeft haar tegelijkertijd de moed om verder te gaan. Bovendien geeft het haar ook het vermogen om te vechten tegen dat wat met haar is gebeurd.
Andere mensen kunnen zich in dezelfde situatie bevinden waarin zij en andere vrouwen terecht zijn gekomen. Toen ze tot dit besef kwam, voelde zij zich gedreven om gerechtigheid te vinden. Beter dan wie anders weet zij wat het is om te lijden en hoe haar ziel gebroken is.
Maar zal dit haar gelukkig maken? Wat zal er, met andere woorden, gebeuren als alles voorbij is en er niets overblijft om voor te vechten?
Gebroken mensen en gelukkig zijn
Voor een gebroken ziel is gelukkig zijn erg anders dan hoe iemand met een complete ziel het gevoel van geluk ervaart. Om dit te beseffen en te begrijpen, hoeven we alleen maar naar Nadia Murad te kijken. Zij is erg betrokken en zet zich volledig in voor wat ze doet. Maar zou dit haar gelukkig maken?
Ook interessant voor jou:
Signalen van misbruik bij vrouwen
In de volgende video zien we hoe Nadia hierover praat. Haar woorden openen je ogen:
Op 1:18 zie je hoe de journalist de vraag stelt of zij van haar nieuwe leven houdt. Het antwoord van Nadia op deze vraag was oprecht en krachtig ‘Nee’.
Niemand heeft het gemakkelijk om te beseffen hoe slecht de werkelijkheid is. Bovendien weet je hoeveel mensen hetzelfde meemaken als wat jij hebt ervaren. Het is moeilijk om tot dit besef te komen.
Een gebroken ziel is geen zwak persoon. Het zijn sterke mensen die vechten. Maar misschien zullen gelukkig zijn en de schoonheid van het leven iets uit een ver verleden blijven, terwijl zij zichzelf langzaam heropbouwen.
Toch bezitten gebroken mensen de hoop om opnieuw een toekomst te kunnen opbouwen. Ze willen hun leven terugnemen. Hoewel het moeilijk kan zijn, is er toch altijd hoop.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- De Bellis, M. D., & Zisk, A. (2014). The biological effects of childhood trauma. Child and adolescent psychiatric clinics of North America, 23(2), 185-222, vii.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968319/ - Bremner J. D. (2006). Traumatic stress: effects on the brain. Dialogues in clinical neuroscience, 8(4), 445-61.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181836/ - Mohatt, N. V., Thompson, A. B., Thai, N. D., & Tebes, J. K. (2014). Historical trauma as public narrative: a conceptual review of how history impacts present-day health. Social science & medicine (1982), 106, 128-36.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4001826/ - Nadia Murad – Facts – 2018. NobelPrize.org. Nobel Media AB 2021. Fri. 26 Feb 2021. <https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2018/murad/facts/>