Emotionele onevenwichtigheid: waarom niet elke dag hetzelfde is
Met emotionele onevenwichtigheid bedoelen we ook die ups en downs in je gemoedstoestand waar je maar korte tijd last van hebt.
Vaak is het zo dat je niet eens weet waar dit gevoel vandaan komt: die plotselinge droefheid, blijdschap of onverschilligheid.
Allereerst is het belangrijk om één ding goed duidelijk te stellen: er bestaan veel verschillende vormen van emotionele onevenwichtigheid.
Er bestaan ongetwijfeld ook ernstige persoonlijkheidsstoornissen waarbij de ups en downs die je ervaart chaotisch en storend zijn. Deze kunnen over gaan in een ingewikkelde neurose waarvoor gepaste psychologische behandeling nodig is.
In dit artikel willen we ons echter richten op de andere zijde van de medaille, op de vorm van emotionele onevenwichtigheid die maar van korte duur en minder intens is. Een vorm van emotionele onevenwichtigheid die de meesten van ons weleens hebben ervaren.
Deze vorm is niet per se een klinisch probleem, maar soms ervaren we periodes waarin het lijkt alsof een grote donkere wolk de zon verbergt en de schaduwen alsmaar groter worden. Periodes waarin je het gevoel kunt hebben dat er iets in je is veranderd, zonder duidelijk te weten waarom.
Lees verder om erachter te komen wat je in dit soort periodes kunt doen.
Emotionele onevenwichtigheid: wat het kan veroorzaken
Sommige mensen lijken vrijwel altijd onstabiel. In sommige periodes loopt alles volledig op rolletjes en in andere periodes lijkt elk project waar ze mee te maken hebben in duigen te vallen, omdat hun gemoedstoestand veranderd is.
Dit soort persoonlijkheden voeren vaak veel innerlijke strijd. Het kan moeilijk zijn om dit soort mensen te vertrouwen of met ze om te gaan. Met hen door het leven gaan kan aanvoelen alsof je in een achtbaan zit. Aangezien dit leven bestaat uit één en al pieken en dalen.
De klinische problemen en persoonlijke profielen terzijde, laten we eens kijken naar enkele redenen waarom je gedurende bepaalde periodes last kunt krijgen van dit soort problemen.
Laag zelfvertrouwen
We hebben allemaal weleens ingewikkelde en gevoelige periodes meegemaakt. Soms kan een relatie waarin regelmatig sprake is van dit soort ups en downs resulteren in emotionele afhankelijkheid.
Het is belangrijk om te weten dat een persoon die erg gehecht is aan zijn partner, omdat hij zich een slachtoffer voelt uiteindelijk een laag zelfvertrouwen kan ontwikkelen. Dit komt vrij vaak voor en kan uiteindelijk leiden tot emotionele onevenwichtigheid.
Er kan sprake zijn van periodes waarin je tegen jezelf zegt dat je echt wel houdt van je partner en andere mensen in je leven, maar je toch boos en gefrustreerd bent, omdat je simpelweg ongelukkig bent.
Verborgen depressie
Veel deskundigen geven aan dat er tegenwoordig een hoop mensen zijn die last hebben van depressie zonder hiervoor gediagnosticeerd te worden. Dit is met name het geval bij mannen. Het is voor deze mensen veel moeilijker om zich open te stellen en om hulp te vragen, waardoor ze verborgen en in stilte met hun problemen kampen.
Verborgen depressie kan gemanifesteerd worden door middel van de volgende symptomen:
- Emotionele onevenwichtigheid
- Slecht humeur
- Apathie
- Vermoeidheid
- Negatieve gedachten
Dagelijkse stress
Dit is zonder twijfel de voornaamste oorzaak van emotionele onevenwichtigheid. Druk van buitenaf en de manier waarop je met stressvolle situaties omgaat zullen hoe dan ook invloed hebben op je gemoedstoestand.
Er zullen dagen zijn waarop je alles aankunt. Er zullen echter ook periodes zijn waarin alles je gewoon even te veel wordt.
Lees ook:
7 tekenen dat je stressniveau te hoog is
Hormonale veranderingen
Premenstrueel syndroom veroorzaakt doorgaans enkele emotionele verschuivingen. Het is daarbij echter wel belangrijk om aan te geven dat deze veranderingen in de gemoedstoestand slechts op tien procent van alle vrouwen een sterke invloed hebben.
Genen
We beschikken tegenwoordig over veel meer informatie over de chemische processen in de hersenen dan voorheen, waardoor we nu weten dat de genen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van dit soort problemen.
- Zo hebben wetenschappers bijvoorbeeld ontdekt dat er in het geval van dit soort problemen doorgaans sprake is van veranderingen in het gehalte van bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine, die te maken hebben met het controleren van de gemoedstoestand en emoties.
- In dit soort gevallen, en in gevallen waarin de emotionele onevenwichtigheid zo intens is dat het de levenskwaliteit beïnvloedt, is het van essentieel belang om de juiste behandeling te krijgen.
Hoe je om kunt gaan met emotionele onevenwichtigheid
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat iedereen goede en slechte dagen heeft. Sterker nog, het is volkomen normaal om gedurende dezelfde dag kleine ups en downs in je humeur te ervaren.
Mensen zijn geen robots. We zijn emotionele wezens die op verschillende manieren reageren op bepaalde stimuli, afhankelijk van het moment. Er zullen dagen zijn waarop je je meer zorgen maakt, kwetsbaarder voelt, en dagen waarop je ineens zeer gemotiveerd bent en vrijwel alles aankunt.
Je hersenen zullen je op dit soort momenten altijd proberen te beschermen. Probeer daarom de volgende strategieën toe te passen:
- Ontspan je geest, blokkeer negatieve energie en doe aan lichaamsbeweging. Ga dan een eind wandelen, een stuk fietsen, probeer te schilderen, een strandwandeling te maken of het bos in te gaan…
- Praat met jezelf. Verzorg je eigen behoeftes en probeer erachter te komen welke dingen grip hebben op jouw geest.
- Stel jezelf open voor iemand die jou begrijpt. Leg uit hoe je je voelt en probeer een ontspannen moment met deze persoon te delen. Je zult zien dat dit zeer bevrijdend en zuiverend kan zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fernández-Berrocal P, Extremera N, Ramos N. Inteligencia emocional y depresión. Encuentros en psicología social 2003; 1 (5): 251-254. Available at: https://bit.ly/2NJ8ryp. Accessed 11/28, 2018.
- Jadresic E. Climaterio: Depresión y alteraciones del ánimo. Revista Médica Clínica. Condes 2009; 20 (1): 61-65. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Enrique_Jadresic/publication/289528613_Climaterio_Depresion_y_Alteraciones_del_animo/links/568ec92108aeaa1481b03e04.pdf. Accessed 11/28, 2018.
- Mestre Escrivá V, Samper García P, Frías Navarro MD. Procesos cognitivos y emocionales predictores de la conducta prosocial y agresiva: La empatía como factor modulador. Psicothema 2002; 14( 2). Available at: https://www.redalyc.org/html/727/72714207/. Accessed 11/28, 2018.