Vijf manieren om jezelf te motiveren

Voel jij je overrompeld? Ben jij niet tevreden met je leven? Neem de teugels zelf in handen en begin eraan te werken. Breng deze ideeën in de praktijk en begin te leven zoals jij dit wil.
Vijf manieren om jezelf te motiveren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zelfs als je de meest positieve persoon in de wereld bent, vind je het soms moeilijk om jezelf te motiveren. Soms verval je gewoon in een routine en positieve veranderingen lijken te veel gevraagd. Maak je echter geen zorgen. Er is echter hoop.

Geloof het of niet, er zijn stappen die wetenschappelijk bewezen zijn om je te helpen over een depressie heen te komen en vooruitgang te boeken in je leven.

Jezelf motiveren is een proces dat echter tijd, herhaling en discipline vereist.

Zelfs de meest succesvolle mensen in de wereld voelen zich wel eens apathisch of overweldigd en zijn er toch in geslaagd om eroverheen te komen.

Het goede nieuws is dat iedereen een gebrek aan motivatie kan overwinnen en zijn doel kan bereiken. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat het nooit te laat is om gemotiveerd te worden.

Als je de volgende 5 eenvoudige stappen in het achterhoofd houdt, kunnen ze helpen om de positieve veranderingen die je in je leven nodig hebt te maken om obstakels te overwinnen en je doelen te bereiken.

1. Heb een duidelijk doel om jezelf te motiveren

Heb een duidelijk doel om jezelf te motiveren

Als je je depressief voelt, kan het zijn dat je overweldigd bent door meer aan te nemen dan je kan hebben. Misschien probeer je te veel te doen en vergeet je je focus en vrije wil.

Allereerst is het belangrijk om je te blijven concentreren op het doel. Op die manier kun je al je inspanningen en toewijding daarop richten en de veranderingen die je in je leven wilt bereiken realiseren.

Wil je gewicht verliezen? Hoop je meer te lezen? Wil je eerder wakker worden? Bepaal wat je doel is, schrijf het op en wees zo duidelijk mogelijk. Bijvoorbeeld: ik ga vanaf 1 januari 10 kilo afvallen.

2. Ga op zoek naar motivatie

Dit betekent dat je de brandstof moet vinden die je zal voortduwen om je doel te bereiken:  vind je ‘waarom’.

Mensen zijn geprogrammeerd om pijn te voorkomen en te zoeken naar wat ons genoegen geeft. Het ervaren van pijn op korte termijn kan een goede strategie zijn als je veranderingen probeert aan te brengen die de kwaliteit van je leven op de lange termijn verbeteren.

Om door de pijn te komen, heb je geen andere keus dan te veranderen. Het kan dat zijn wat je geest nodig heeft om vooruit te gaan. Ontdek welke pijnpunten en plezierpunten je hebt en verbind ze met het doel dat je hebt opgeschreven.

3. Creëer een routine voor succes

Heb een duidelijk doel om jezelf te motiveren

Zodra je je doel hebt vastgesteld, is het belangrijk om te beseffen dat er krachten zijn die niets te maken hebben met het vinden van motivatie.

Wanneer je je dagelijkse gewoontes breekt en nieuwe, betere creëert, kun je je handelingen in je voordeel omzetten, in plaats van vast te zitten in slechte gewoontes. Je hoeft niet perse grote veranderingen aan te brengen om verbeteringen te zien. Je kunt beetje bij beetje beginnen. Het zal veel makkelijker zijn om dit in de loop van tijd uit te breiden.

Dit kan zo simpel zijn als twee minuten per dag beweging, op dezelfde tijd, wat je blijft opvoeren als dat nodig is.

Programmeer je gedachten om met je gewoontes te breken en een routine te creëren waarin je beloond wordt. Herinneringen op je mobiele telefoon zetten is ook handig.

4. Neem verantwoordelijkheid

Neem verantwoordelijkheid om jezelf te motiveren

Als je een marathon rent, kan je je vrienden uitdagen om het te proberen of om bijvoorbeeld een beetje geld op je in te zetten. Dit zal je motiveren om alles te doen wat je kan om het doel te bereiken dat je voor ogen hebt.

Je doel hoeft niet te zijn dat je een professionele atleet wordt of om de eerste plaats te behalen. Ook hoef je het niet alleen voor anderen te doen. Vergeet niet dat je doel persoonlijk is. En het behalen van je doel zou iets moeten zijn waar je trots op kunt zijn.

  • Praat met mensen over je doel.
  • Laat je vooruitgang zien op sociale netwerken.
  • Zoek zelf naar groepen mensen die hetzelfde doel hebben, on- en offline

Dit verbindt je met mensen die je voortdurend kunnen ondersteunen en aanmoedigen.

5. Denk eraan waarom je het doet

Het is heel makkelijk om de drive te verliezen die je in het begin had toen je je motivatie gevonden had en je ogen op je doel richtte. Je moet altijd onthouden waarom je begon.

  • Gebruik herinneringszinnen die je ook motiveren, zoals mens sana in corpore sano (“een gezonde geest in een gezond lichaam”).
  • Herhalende mantra’s werken ook. Schrijf ze op en plaats ze waar je ze voor het naar bed gaan en als eerste in de ochtend kunt zien.
  • Je kan nog een stap verder gaan en een zelfmotivatievideo opnemen voor je ‘toekomstige zelf’, jezelf herinneren aan je motivatie om te veranderen en waarom je moet doorgaan, zelfs als het moeilijk is.

De enige manier om je bewust te blijven van wat je moet veranderen en verbeteren, is door jezelf te herinneren waarom je het doet.

Ben je overrompeld? Ben je ongelukkig met je leven? Neem de teugels van je leven over en begin er aan te werken. Breng deze ideeën in de praktijk en neem de weg naar het leven dat je wil hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.