Emotionele catharsis: wat het is, soorten en voorbeelden

Emotionele catharsis is een concept dat afkomstig is van het oud-Griekse woord "katharsis," wat zich vertaalt als "zuivering." Sigmund Freud paste het toe in zijn psychoanalytische therapieën.
Emotionele catharsis: wat het is, soorten en voorbeelden
José Padilla

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 26 juli, 2023

We lijden allemaal aan innerlijke conflicten, en een emotionele catharsis is een vorm van bevrijding. De naam komt uit het Grieks en de letterlijke betekenis is ‘zuivering’. Op deze manier verwijderen we negatieve emoties uit ons binnenste.

Emotionele catharsis werd bekend in het psychotherapeutische veld dankzij Sigmund Freud. Hij was een van de meest representatieve intellectuele figuren van de twintigste eeuw. Het doel is om de bladzijde om te slaan en die emoties of negatieve episodes te kunnen assimileren die als onderdeel van het leven zijn gebeurd.

Wat is emotionele catharsis?

Hoewel Sigmund Freud degene was die emotionele catharsis ontwikkelde als onderdeel van zijn psychoanalytische theorie, was het Josef Breuer die de cathartische methode creëerde, ook bekend als vrije associatie. We kunnen dus begrijpen dat het het proces is waardoor we verdrongen negatieve emoties loslaten. In feite werd het vaak gebruikt in hypnotische therapie.

Hier is Sigmund Freud’s (Spaanse link) exacte definitie van emotionele catharsis:

“Het proces waarbij we een conflict verminderen of elimineren door het in het bewustzijn te activeren en het toe te staan zich uit te drukken.”

Volgens de vader van de psychoanalyse kunnen die emoties, gevoelens en gedachten die als reserve in het onbewuste worden bewaard, de beslissingen die we nemen beïnvloeden, evenals ons gedrag. Vandaar het belang om onszelf te bevrijden en welzijn te kunnen hebben, uitgaande van het evenwicht tussen het bewuste, het onderbewuste en het onbewuste.

We denken dat je dit artikel misschien ook graag leest:
Wat zijn gemengde emoties en hoe kunnen we ze beheersen?

Soorten emotionele catharsis

Hypnose
Binnen hypnosetherapieën gebruikte Freud vaak emotionele catharsis om zijn patiënten te helpen oude emotionele wonden los te laten.

Er zijn verschillende soorten emotionele catharsis. Omdat het een proces van bevrijding is, kan het op verschillende terreinen van het leven worden toegepast.

Religieuze emotionele catharsis

Als we het hebben over emotionele catharsis in religie, kunnen we verwijzen naar positieve of negatieve ervaringen die tot uiting komen in rituelen, geloof, prediking of gebeden. Ze eindigen allemaal in een ontlading van emoties, hetzij door huilen, hetzij door andere tekenen.

Ongeacht de religie die beoefend wordt, is het altijd gebruikelijk om manifestaties van dit type te zien die zowel individueel als collectief kunnen zijn.

Artistieke emotionele catharsis

Ben je ooit aan het huilen gebracht door een lied, film of serie? Dit wordt erkend als een emotionele catharsis van het artistieke type.

De emoties die je hebt onderdrukt komen door het huilen naar boven. Daarom draaien veel mensen graag droevige muziek als ze een relatiebreuk doormaken of een slechte dag hebben gehad, of vrolijke muziek als ze een feestelijk moment beleven.

Filosofische catharsis

Aristoteles was verantwoordelijk voor het opnemen van emotionele catharsis als onderdeel van een filosofisch proces, dat gekenmerkt wordt door het voorstellen van de zuivering van de ziel. Hoe wordt dit bereikt? Door de visualisatie van theaterstukken.

De theorie is gebaseerd op het feit dat mensen door de emoties die de acteurs of actrices uitdrukken, ook hun eigen emoties kunnen loslaten. Men zegt dat dit de belangrijkste vorm van catharsis was die aanleiding gaf tot alle andere.

Educatieve catharsis

Het concept van emotionele catharsis verandert als het gaat om het educatieve type. Het principe ervan is gebaseerd op de assimilatie van vaardigheden om als burger beter te worden. Het beoogt ook het vermogen te ontwikkelen om na te denken over manieren van handelen.

Catharsis in de literatuur

Tenslotte kunnen we nog een ander type emotionele catharsis beschrijven. Dat is die welke wordt ervaren door liefhebbers en fans van lezen. Wie heeft immers niet gehuild om de dood van zijn favoriete personage in het boek, of ontroering gevoeld om de prestatie van een van hen? Dit alles is een proces van emotionele bevrijding.

Waarom is het zo belangrijk om onze emoties te uiten?

Emoties zijn niet alleen dat. Met ze hebben we de mogelijkheid om lessen te verkrijgen die ons leiden naar grotere persoonlijke groei. Niet alle mensen hebben echter het vermogen om ze te uiten.

Als je een emotie onderdrukt, of die nu positief of negatief is, zal je onbewuste die opslaan, en die zal exploderen wanneer je het het minst verwacht.

Dankzij de emoties die we uiten, kunnen we onszelf echter beter leren kennen, omdat ze deel uitmaken van de essentie van ieder mens. Het uiten en loslaten van je emoties is heel belangrijk omdat je dan controle hebt over jezelf, en je je evenwichtig en volwassen voelt, en ze als een leerervaring kunt opvatten

Volgens de groep psychologen Amparo Calandín (Spaanse link)  zou het uiten van onze emoties een fundamenteel onderdeel moeten zijn van het leven en van relaties, zowel met anderen als met onszelf. Ze voegen eraan toe dat de moeilijkheid om ze te identificeren en te uiten problemen en groot ongemak kan betekenen.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Wat is dramatherapie en wat zijn de voordelen?

Voorbeelden van emotionele catharsis

Huilende vrouw
Je kunt het huilen ombuigen tot een moment van emotionele bevrijding.

Zonder het te weten hebben veel mensen op bepaalde momenten in hun leven aan emotionele catharsis gedaan. Enkele veel voorkomende scenario’s die je misschien hebt meegemaakt en nuttig hebt gevonden bij het loslaten van opgekropte emoties zijn de volgende:

  • Je bang voelen tijdens het kijken naar een horrorfilm.
  • Medeleven voelen met een moment van verdriet dat een literair personage meemaakt.
  • Luisteren naar een lied en in tranen zijn.
  • Huilen als een personage haar leven riskeert om anderen te redden.
  • Opgewonden raken, tot het punt van explosief huilen, wanneer een geliefde een droom of doel in vervulling laat gaan.

Tips om emotionele catharsis te bereiken

Het belangrijkste is, zoals we al zeiden, dat je de emoties die je voelt identificeert om ze te kunnen uiten en je ervan te bevrijden. Hier volgen enkele praktische tips om emotionele catharsis te bereiken en van deze ervaringen te leren.

Een biechtritueel

Hoe vreemd het ook klinkt, het biechtritueel kan een grote hulp zijn voor emotionele catharsis. Je moet beginnen met het uiten van je emoties, hetzij door middel van woorden, door ze op te schrijven in een dagboek of een eenvoudig stuk papier, of door ze te vertellen aan iemand die je vertrouwt. De sleutel is om niet bang te zijn om dit te doen.

Beoefen een sport

Sommige mensen kiezen ervoor om een sport te beoefenen. Het idee is dat je het leuk vindt en dat je daardoor het gevoel hebt dat je die emoties loslaat die je overdag onderdrukt. Vechtsporten werken bijvoorbeeld uitstekend om de cathartische impuls op te wekken.

Maak gebruik van lawaai

Een andere tip voor emotionele catharsis is om gebruik te maken van lawaai. Ja, luister naar harde muziek, schreeuw desnoods en zing uit volle borst. Breng alles wat je in je hebt naar buiten!

Laat je niet bang maken voor je omgeving of om door anderen beoordeeld te worden. Laat de emoties gewoon stromen.

Je zult een betere kwaliteit van leven hebben met emotionele catharsis

Er zijn mensen die tot emotionele catharsis komen als een manier om een betere kwaliteit van leven te zoeken. Dit dankzij het vermogen om onderdrukte emoties los te laten. Het zuiveren van de centra van emoties is een praktijk die deel moet uitmaken van je dagelijks leven om een achteruitgang van je geestelijke gezondheid te voorkomen.

Hou je van sociale netwerken? Maak er gebruik van en zoek naar grappige video’s die je in lachen doen uitbarsten. Lachen, huilen, schreeuwen en zelfs bewegen dragen allemaal bij. Je zult zien hoe je leven een draai van 180 graden maakt met deze nieuwe gewoonte.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.